Site icon NewsIT

Επάγγελμα ναυαγοσώστης: Ο 23χρονος φύλακας – άγγελος της Πάρου!

09.07.2016 | 18:26
Επάγγελμα ναυαγοσώστης: Ο 23χρονος φύλακας – άγγελος της Πάρου!

Τον χειμώνα σπουδάζει για να γίνει Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στην Αθήνα και το καλοκαίρι σώζει ζωές στην Πάρο. Ο λόγος για τον Γιάννη Σκιαδά, τον φοιτητή – ναυαγοσώστη, που μόλις πριν από ένα μήνα έγινε φύλακας άγγελος για μια ηλικιωμένη, σώζοντάς της τη ζωή.

“Παίζουμε με τα δευτερόλεπτα για να σώσουμε μία ζωή”, λέει ο νεαρός φοιτητής στο Newsit.gr. Εργάζεται ως ναυαγοσώστης κάθε καλοκαίρι από το 2012. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει να περηφανεύεται πως έχει σώσει ένα παιδάκι μόλις 2 ετών και μία κυρία 40 ετών, η οποία παρασύρθηκε λόγω ισχυρών ανέμων.

“Όταν σκέφτηκα πως μπορώ να σώσω ζωές αποφάσισα πως θέλω να το κάνω. Αγαπώ την θάλασσα έτσι κι αλλιώς”, λέει.

Ο Γιάννης Σκιαδάς θυμάται την τελευταία φορά που χρειάστηκε να σώσει μια ζωή. “Ήταν γύρω στις 11:10 το πρωί. Μια γυναίκα φώναζε βοήθεια μέσα από τη θάλασσα. Ξεκίνησα να τρέχω και βούτηξα στο νερό. Ακριβώς δίπλα της βρισκόταν μια λιπόθυμη γυναίκα. Ήταν όλη σχεδόν κάτω από το νερό και δεν φαινόταν. Όταν την γύρισα δεν είχε τις αισθήσεις της. Έβγαζε αφρούς από το στόμα. Με μια ειδική τεχνική την κουβάλησα μέχρι την ακτή και φώναξα ασθενοφόρο. Τις έδωσα τις πρώτες βοήθειες. Ενώ επανήλθε ο χτύπος της καρδιάς της οι αισθήσεις της δεν είχαν επανέλθει.

Έμαθα στη συνέχεια πως διασωληνώθηκε και έφυγε με ελικόπτερο για την Αθήνα. Έμεινε δυο μέρες στην εντατική και επανήλθε πλήρως. Μίλησα με την ανιψιά της. Η γυναίκα έμαθα ότι ήταν 76 χρόνων. Αν αργούσαμε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να πάθαινε κάποια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Υπάρχουν λίγα λεπτά για να σωθεί κανείς. Η άμεση αντίδραση μας την έσωσε”, λέει χαρακτηριστικά.

“Από το 2012 κάνω αυτή τη δουλειά. Σκεφτόμουν ότι θα μπορώ να σώσω μια ζωή και αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ήταν ένα επάγγελμα με μεγάλη ευθύνη. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχουμε ασφαλείς παραλίες και να ξέρει ο κόσμος ότι μπορεί να κολυμπάει ελεύθερα”, λέει στο Newsit.gr ο 23χρονος ναυαγοσώστης.

Ακούστε τι δήλωσε στο newsit.gr ο νεαρός ναυαγοσώστης

 

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο γίνεται τρομερή προσπάθεια από το δήμο για να φέρνει τους ναυαγοσώστες στο νησί. Όπως είπαν στο newsit.gr άνθρωποι από τον Ναυτικό Όμιλο Πάρου, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας, αν και το νησί έχει όλες τις υποδομές για ναυαγοσώστες. “Η ανάγκη για ναυαγοσώστες είναι μεγάλη όχι μόνο στην Πάρο αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας”, σημειώνουν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version