Ένας σκουπιδότοπος, ένας χώρος που είχε στηθεί “άρπα κόλλα” σε ένα οικόπεδο που δεν πληρούσε κανέναν μα κανέναν κανόνα ασφαλείας, ένα λούνα παρκ δίπλα σε μια κεντρική λεωφόρο, χωρίς περίφραξη που αποτελούσε κίνδυνο και όχι τόπο ψυχαγωγίας για μικρά παιδιά.
Η τραγωδία με το 13χρονο αγόρι, που έχασε τη ζωή του μπροστά στα μάτια των γονιών του, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής αποκάλυψε αυτό που λίγο έως πολύ γνώριζαν όσοι κινούνταν στην περιοχή: ότι το λούνα παρκ ήταν κίνδυνος θάνατος.
Οι τέσσερις άνδρες που έχουν συλληφθεί για το τραγικό συμβάν διώκονται πλέον για κακούργημα, για ανθρωποκτονία όχι από αμέλεια αλλά με ενδεχόμενο δόλο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Η ανακρίτρια της υπόθεσης Ιωσηφίνα Βιοπούλου αποφάσισε την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και τη μετατροπή της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα μετά την εικόνα που της μετέφερε με την κατάθεσή του αστυνομικός που είχε το χώρο του δυστυχήματος.
Ο αστυνομικός αναφέρεται σε έναν χώρο, όχι μόνο χωρίς οργάνωση, κάνοντας λόγο για “προχειροδουλειά”, αλλά για έναν χώρο όπου δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.
Κατά την κρίση της ανακρίτριας, η όλη περιγραφή του αστυνομικού για τον επίμαχο χώρο και την αντιμετώπιση των υπευθύνων, βρίσκει εφαρμογή στην κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο που προϋποθέτει γνώση του κατηγορουμένου για το ενδεχόμενο πρόκλησης θανάτου, από πράξεις ή παραλείψεις του και αγνόηση αυτού.
Σοκαριστικά είναι όσα αναφέρει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός. Η πισίνα ήταν τόσο κοντά στη λεωφόρο Κύπρου, που τα παιδιά που έμπαιναν στον φουσκωτό κύκλο θα μπορούσαν να βρεθούν στο δρόμο ακόμη και χωρίς να φυσήξει!
Κατέθεσε ο αστυνομικός: «Η πισίνα ήταν πολύ κοντά στο δρόμο και άνετα τα παιδιά όπως έπαιζαν μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο μπορούσαν να βρεθούν έξω από την πισίνα, μέσα στον δρόμο και χωρίς να φυσήξει αέρας. Γενικά στην περιοχή δεν φύσαγε αέρας. Σχοινιά δεν είδαμε όσον αφορά την πισίνα. Γενικά μου έδινε μια εικόνα προχειροδουλειάς, λόγω απορριμμάτων και μπαζών. Δεν υπήρχε περίφραξη. Όλο το σκηνικό ήταν να το στήσουμε προσωρινά στα γρήγορα και χωρίς οργάνωση. Δεν μου έδινε την εντύπωση ασφαλούς χώρου ψυχαγωγίας».
Και ξαφνικά, ο δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού (όπως έχει μετονομαστεί μετά τον Καλλικράτη) αποφάσισε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί κανείς δεν έχει εμφανιστεί δυο 24ωρα τώρα για να εξηγήσει τη θέση του δήμου, γιατί ή αν είχε δοθεί άδεια στο λούνα παρκ να λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο, γιατί (αν δεν είχε δώσει άδεια) επέτρεπε να λειτουργεί…
Η απάντηση του δήμου ήταν η εξής:
1. Ως δημοτική αρχή εκφράζουμε τη λύπη μας για το τραγικό συμβάν, όχι περιφερόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά με το να είμαστε δίπλα στην οικογένεια και να συμπαραστεκόμαστε με συγκεκριμένες πράξεις στο μέτρο των δυνάμεών μας.
2. Ήδη διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός και για τις ευθύνες, όπου υπάρχουν, σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα-παρκ, την πιστοποίηση της ασφάλειας των παιχνιδιών του και τους σχετικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται.
Για το λόγο αυτό δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα δηλώσεις για απόδοση ευθυνών. Όχι γιατί κρυβόμαστε, αλλά γιατί σεβόμαστε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.
3. Είναι εύλογα τα ερωτήματα που διατυπώνονται από πολίτες και μέσα ενημέρωσης για το τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η σφοδρή και στοχευμένη επίθεση που γίνεται σε βάρος μας από ορισμένα μέσα, δημοσιογράφους, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση άλλων στόχων και συμφερόντων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σφράγισαν το Λούνα Παρκ του θανάτου – Θρήνος στο σημείο που έχασε την ζωή του ο 13χρονος
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε για το λούνα πάρκ από τον Δήμο Ελληνικού