Site icon NewsIT
13:22 | 27.09.10

Επαναπατρίζονται στην Κύπρο σημαντικά ιστορικά κειμήλια που έκλεψαν οι τούρκοι

Επαναπατρίζονται στην Κύπρο σημαντικά ιστορικά κειμήλια που έκλεψαν οι τούρκοι
Newsit Newsroom

Το Δικαστήριο του Μονάχου δικαίωσε την Εκκλησία της Κύπρου, τονίζει η Γενική Εισαγγελία.- Ανοίγει ο δρόμος για επαναπατρισμό μεγάλου αριθμού έργων εικόνων και κειμηλίων τα οποία κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή.  

Η Γενική Εισαγγελία της Κύπρου με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο του Μονάχου με απόφαση του άνοιξε τον δρόμο για επαναπατρισμό στην Κύπρο μεγάλου αριθμού έργων (τμήματα τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, εικόνες και άλλα κειμήλια) βυζαντινής και υστεροβυζαντινής τέχνης, τα οποία συλήθηκαν από ναούς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή.
 
«Με την απόφασή του αυτή, το δικαστήριο έθεσε τέρμα σε μια δύσκολη και σκληρή δικαστική μάχη, διατάσσοντας την επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών», επισημαίνει η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία σημειώνει, ότι αυτή υπόκειται σε έφεση από τον γνωστό Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αydin Dikmen, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί αστική αγωγή.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες , το δικαστήριο του Μονάχου με την απόφασή του καλεί επίσης τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αydin Dikmen να επιστρέψει ένα σημαντικό ποσό που είχε καταβληθεί από την Εκκλησία της Κύπρου για αγορά τοιχογραφιών, προκειμένου να φθάσει στα ίχνη του και να τον ξεσκεπάσει.
 
Τα αποτοιχισμένα τμήματα τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, καθώς επίσης εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια είχαν βρεθεί κρυμμένα ανάμεσα σε τοίχους και κάτω από τα πατώματα δύο διαμερισμάτων του Αydin Dikmen στο Μόναχο, μετά από έφοδο της Ιντερπόλ και της Βαυαρικής Αστυνομίας, στις 10 Οκτωβρίου 1997.
 
Στην επιχείρηση, που είχε στηθεί, σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του τότε υπεύθυνου του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας και στη συνέχεια Αρχηγού της Δύναμης, Τάσου Παναγιώτου.
 
Ο Αydin Dikmen συνελήφθη τότε από την Ιντερπόλ, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, γιατί σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία είχαν παρέλθει πολλά χρόνια από τη σύληση των ναών και την ανεύρεση των πολιτιστικών θησαυρών στην κατοχή του.
 
Ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας Γιαννάκης Λαζάρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια χειρίστηκε την υπόθεση, ανέφερε πως από το 1997 η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εκκλησία της Κύπρου έκαναν πολλά διαβήματα για επαναπατρισμό των θησαυρών.
 
Πρόσθεσε πως επειδή τα διαβήματα δεν είχαν τελεσφορήσει και ενόψει και του κινδύνου παραγραφής της απαίτησης, το 2004 αποφασίστηκε και καταχωρήθηκε αστική αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων που, οι οποίες μετά την ανεύρεσή τους βρίσκονται υπό τη φύλαξη των Βαυαρικών Αρχών.
 
Μεταξύ αυτών είναι περίπου τριάντα τοιχογραφίες, που χρονολογούνται στα τέλη του 15ου αιώνα από το μοναστήρι του Χριστού του Αντιφωνητή κοντά στο χωριό Καλογραία, το ψηφιδωτό από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, το οποίο χρονολογείται στον 6ο αιώνα και απεικονίζει τον Ευαγγελιστή Λουκά, τοιχογραφίες από την Παναγία Περγαμιώτισσα στην Ακανθού και δύο εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα, οι οποίες προέρχονταν από το μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, υπάρχουν διάφορες σκέψεις και σύντομα θα μεταβούν ειδικοί στη Γερμανία για να διευθετήσουν τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων.
 
Πάντως, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ο Αydin Dikmen να εφεσιβάλει την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου είναι λίγες.
 
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version