Site icon NewsIT
08:58 | 20.12.24

Επείγοντα: Νέα πλατφόρμα για απομακρυσμένες ψηφιακές διαγνώσεις μειώνει τον χρόνο αναμονής

Επείγοντα: Νέα πλατφόρμα για απομακρυσμένες ψηφιακές διαγνώσεις μειώνει τον χρόνο αναμονής

Φωτογραφία Eurokinissi

Newsit Newsroom

Πλέον, κάθε εξέταση μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας που θα διενεργείται στα ΤΕΠ θα μεταφορτώνεται σε υψηλή ανάλυση, σε μια κεντρική πλατφόρμα

Μεγάλη είναι η προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στα επείγοντα των νοσοκομείων, καθώς οι πολίτες δηλώνουν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι.

Η αρνητική εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλεται κυρίως στους αδιανόητα μεγάλους χρόνους αναμονής στα επείγοντα (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών – ΤΕΠ).

Οι αναμονές μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10 ώρες κι η ταλαιπωρία συχνά ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα στη Βουλή κι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σήμερα, δυστυχώς, έχουμε αναμονές που μπορούν να ξεπεράσουν και τις 10 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία σε εποχές μεγάλης εφημέρευσης. Και αυτό είναι πραγματικά εξοντωτικό για ένα ασθενή. Έχουμε εντοπίσει πού υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση”, ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας, ο οποίος εστιάζει τα προβλήματα στα εξής σημεία:

Ελλείψεις γιατρών και τραυματιοφορέων.

Προβλήματα σε υλικοτεχνική / κτιριακές υποδομές.

Οργανωτικές αλλαγές  στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων.

Ανάγκη ψηφιακής αναβάθμισης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έχουν ενταθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να υπάρξει άμεσα βελτίωση στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, στα ιδιαίτερα «νευραλγικά» τμήματα των Επειγόντων.

Για τα προβλήματα αυτά το Υπουργείο Υγείας, προτάσσει τις παρακάτω λύσεις:

Ενίσχυση προσωπικού: Προσλήψεις τραυματιοφορέων.

Κτιριακές ανακαινίσεις: Βελτίωση των υποδομών των ΤΕΠ.

Ενίσχυση εξοπλισμού: Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Οργανωτικές αλλαγές: Αναδιοργάνωση του συστήματος εφημέρευσης των νοσοκομείων.

Ψηφιακή αναβάθμιση: Εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων, όπως η νέα πλατφόρμα για απομακρυσμένες διαγνώσεις.

ΤΕΠ: Ελλείψεις προσωπικού και καθυστερήσεις στις διαγνώσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελλείψεις προσωπικού έχουν τη “μερίδα του λέοντος” στην ευθύνη για τις εξαντλητικές αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων. Αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε δύο κατηγορίες εργαζομένων: στους ακτινολόγους και τους τραυματιοφορείς.

Το πρόβλημα περιέγραψε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Αυτό που δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση είναι οι διαγνώσεις των απεικονιστικών εξετάσεων, γιατί το βράδυ έχουμε λιγότερες βάρδιες γιατρών ακτινολόγων, ούτως ή άλλως έχουμε και έλλειμμα ακτινολόγων. Άρα, μπορεί να κάνεις τη μαγνητική αλλά να περιμένεις και δύο και τρεις ώρες για τη γνωμάτευση μόνο και μόνο για να σου έρθει το τι έχεις και να κρίνουν το επόμενο βήμα», ανέφερε.

Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζει λύσεις, στην κατεύθυνση να μειωθεί η αναμονή στις 5 με 6 ώρες.

«Ο στόχος μου είναι από το Πάσχα και μετά περίπου να μπορεί ακόμα και ο πιο σφοδρός επικριτής μου να λέει, ναι, περιμένουμε πια στα νοσοκομεία λιγότερο από ό,τι περιμέναμε. Δεν θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό να λέμε μηδέν αναμονή, το ξεκαθαρίζω. Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι τέσσερις ώρες, εάν φτάσουμε στις 6 ώρες μέση αναμονή ή 5 ώρες, θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ καλά», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:.

«Αρχές του 2025, θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό όλα τα βήματα, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έχουμε θεσπίσει με τον κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα ΤΕΠ».

Προσλήψεις τραυματιοφορέων και νέα πλατφόρμα που διευκολύνει τις διαγνώσεις

Εκτός από τις κτιριακές ανακαινίσεις και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που δρομολογούνται ήδη με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε δύο βασικά σημεία:

Την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων για τα μεγάλα νοσοκομεία και τα μεγάλα ΤΕΠ της Αττικής στις αρχές του 2025, μέσω της ΔΥΠΑ και την ενεργοποίησης μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διευκολύνει τη διάγνωση των ασθενών, μέσω απεικονιστικών εξετάσεων.

Η ΗΔΙΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία πιλοτικής δοκιμής της νέας πλατφόρμας, η οποία ενδέχεται, όταν ολοκληρωθεί, να φέρει μια πραγματική τομή στα ΤΕΠ, με στόχο να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής για διαγνώσεις.

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει την εξ αποστάσεως διάγνωση απεικονιστικών εξετάσεων, δίνοντας λύση στο χρόνο πρόβλημα της έλλειψης ακτινολόγων, ειδικά κατά τις νυχτερινές βάρδιες.

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

Με την ολοκληρωμένη εφαρμογή του συστήματος, κάθε εξέταση μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας που θα διενεργείται στα ΤΕΠ θα μεταφορτώνεται σε υψηλή ανάλυση, σε μια κεντρική πλατφόρμα.

Με τον τρόπο αυτό, οι απεικονιστικές εξετάσεις θα είναι άμεσα διαθέσιμες σε γιατρούς ακτινολόγους που μπορεί να βρίσκονται σε ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Οι ακτινολόγοι θα μπορούν να παρέχουν γνωματεύσεις σε πραγματικό χρόνο ή ακόμα και να καθοδηγούν τεχνολόγους στα βήματα μιας εξέτασης, εάν χρειάζεται. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για τις απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ειδικοί.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή της πλατφόρμας αναμένεται να μειώσει τις αναμονές στις εφημερίες τουλάχιστον κατά μία ώρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση των ΤΕΠ.

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι μια πρωτοβουλία που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, επί θητείας του πρώην υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, και προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

«Ηδη έχουμε εκδώσει εγκύκλιο αλλά θα βγάλω και υπουργική απόφαση σε συνεργασία με την Ένωση των Ακτινολόγων όπου θα επιτρέπουμε, εξ αποστάσεως διάγνωση», ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Για την καλύτερη λειτουργία αυτής της εξ αποστάσεως γνωμάτευσης την έχω προτεραιοποιήσει σε όλα τα ψηφιακά προγράμματα που έχουμε και εκτελούμε στο Υπουργείο. Το πιο σημαντικό, το εκτελεί η ΗΔΙΚΑ και θα είναι σε λειτουργική χρήση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version