Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας “επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.
Υπογράμμισε, επίσης, “την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης”.
Τον… χαβά τους οι Τούρκοι! “Τα Ίμια είναι δικά μας” λέει το υπουργείο Εξωτερικών!
Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ίμια: Έντονο διάβημα από την Αθήνα στην Τουρκία
Νωρίτερα, η Αθήνα προέβη σε έντονο διάβημα μετά το επεισόδιο που έγινε στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας στις 23.40 όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος του ελληνικού λιμενικού Γαύδος προκαλώντας βαθύ ρήγμα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα».
Η ανακοίνωση συνεχίζει προειδοποιώντας: «Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».
Έτσι έγινε το επεισόδιο στα Ίμια – Τι αποκαλύπτει η φωτογραφία του “λαβωμένου” ΓΑΥΔΟΣ
Επιχείρηση βύθισης του ελληνικού σκάφους με εμβολισμό δείχνουν νεότερες κπληροφορίες. Το περιστατικό λίγο πριν τα μεσάνυχτα (23.40) στα Ίμια ήταν μια ακόμη επιχείρηση πρόκλησης επεισοδίου και μάλιστα σοβαρών διαστάσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο. Ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους επιχείρησε να χτυπήσει το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι είχαν στήσει για ακόμη μια φορά σκηνικό έντασης. Η πορεία του τουρκικού σκάφους δείχνει ότι όχι απλά πλησίασε στα Ίμια αλλά έφτασε σχεδόν ως την Κάλυμνο.
Το τουρκικό σκάφος το οποίο θεωρητικά είναι έρευνας και διάσωσης φέρει οπλισμό και διαθέτει και ελικόπτερο. Είναι ένα μεγάλο σκάφος μεγέθους κορβέτας και έχει μήκος 100 μέτρα.
Ήταν στην περιοχή μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία τουρκικά σκάφη. Ήταν νύχτα όταν το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος “Γαύδος” (ΛΣ090)βρέθηκε απέναντι στα τουρκικά. Το ελληνικό σκάφος ήταν σχεδόν σε ακινησία όταν το πλήρωμά του (24 άνδρες και 3 γυναίκες) αντιλήφθηκε την επιθετική κίνηση του τουρκικού.
Ο Τούρκος καπετάνιος με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκε έχοντας βάλει πλώρη στοχεύοντας στο κέντρο το ελληνικού σκάφους το οποίο είναι μικρότερα (58 μέτρα μήκος) και κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.
Την τελευταία στιγμή ο Έλληνας καπετάνιος δίνοντας εντολή για πρόσω ολοταχώς και με κατάλληλο ελιγμό απέφυγε εν μέρει την κίνηση του Τούρκου, ωστόσο η ζημιά έγινε. Με την πλώρη του το τουρκικό σκάφος “βρήκε” το ελληνικό περιπολικό κοντά στην πρύμνη, προκαλώντας εκτεταμένη ζημιά.
Είναι ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης, παρά την προσπάθεια του Έλληνα καπετάνιου, το γεγονός ότι το σκάφος αφού κατέπλευσε στη Γαύδο, μετά το επεισόδιο, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί για επισκευές στον Πειραιά. Το ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ κατέπλευσε αργά το μεσημέρι στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας μετά την “εμβόλιση” του από το τουρκικό πλοίο TCSG UMUT.
Ήδη οι ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού καταγράφουν τα σημεία στα οποία χρήζουν επισκευής προκειμένου να αποκατασταθει πλήρως το ευρύ ρήγμα όπως φαίνεται και στο ντοκουμέντο του OnAlert.
Ευτυχώς δεν υπήρξε ο παραμικρός τραυματισμός κάποιους μέλους του πληρώματος.