Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιδιώξει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ ώστε με αυτό τον τρόπο να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που υπάρχει στους πολίτες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Την σχετική μάλιστα έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε το πρωί της Τρίτης (10/09) το πρόγραμμα του επόμενου έτους για την Υγεία, τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν, όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλαδή την στήριξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ, την υλοποίηση της απόφασης για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και άλλα μέτρα, την εξειδίκευση των οποίων αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη (11/9) στις 10.30 το πρωί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί στην οδό Αριστοτέλους.
Αναμένεται να αναλυθούν λεπτομερώς όλες οι πρωτοβουλίες που θα λάβει τους επόμενους 12 μήνες το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, καθώς και τα πρώτα βήματα για την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας.
Αναφορικά με την αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και κυρίως των Επειγόντων των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου Αττικής, στόχος είναι η μείωση της αναμονής των ασθενών κατά δύο ώρες.
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, στόχος είναι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους να περιμένουν 6 και όχι 8 ώρες για να λάβουν διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους, ή πριν εισαχθούν για νοσηλεία.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Θέλω να κρίνουν τη θητεία μου οι πολίτες από το εάν μείωσα τις αναμονές στο ΕΣΥ»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, πως η ταλαιπωρία των πολιτών στα ΤΕΠ είναι πράγματι μεγάλη κι ότι αυτή είναι μια εικόνα που αδικεί συνολικά το σύστημα Υγείας.
«Γνωρίζουμε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν θα σταθώ στην αναμόρφωση των ΤΕΠ, η οποία δρομολογείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στους τραυματιοφορείς, και ενδεχομένως προτάσεις για μία καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής», τόνισε ο ίδιος.
Στο ίδιο πλαίσιο θα υπάρξουν στα ΤΕΠ και έργα αναβάθμισης σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού, αφού η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών και η εξάλειψη των ράντζων μετά από τις εφημερίες, αποτελεί “σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες” κι ένα έργο στο οποίο απέτυχαν να δώσουν λύση όλοι οι υπουργοί Υγείας που προηγήθηκαν.
«Επιθυμώ οι πολίτες να κρίνουν τη θητεία μου από το εάν θα έχω καταφέρει να μειώσω τις αναμονές στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων, έστω και λίγο», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, το βράδυ της Τρίτης (10/09).
Και πρόσθεσε: «Ακούω ρεπορτάζ γι’ αυτές τις αναμονές, είναι αλήθεια και είναι διαχρονικό φαινόμενο. Το οποίο δεν θέλω να το αντιμετωπίσω ως “διαχρονικό φαινόμενο”. Θέλω να το πολεμήσω και θα το κάνω. Ο μέσος όρος αναμονής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι περίπου 4 ώρες», τόνισε ο ίδιος.
Το σχέδιο για την αποσυμφόρηση των Επειγόντων, με την εφαρμογή καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής, πάντως, που επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, δεν απέδωσε, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να υποστηρίξει το εγχείρημα, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας.
«Είχα το απόγευμα μια συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ και την πρόεδρό της την κα. Ματίνα Παγώνη και καταλήξαμε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός αυτός, γιατί πράγματι δεν επαρκεί το προσωπικό να στηρίξει αυτόν τον σχεδιασμό», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και επεμβάσεις καταρράκτη με Voucher
Από τον Νοέμβριο του 2024, θα τεθούν σε εφαρμογή 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ετησίως, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφού προηγουμένως θα υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή η πρωτοβουλία απευθύνεται στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος ιδιωτικών επεμβάσεων και θα συμβάλει στη μείωση των λιστών αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα χειρουργεία αυτά θα παρακολουθούνται μέσω της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων, δίνοντας έμφαση στους ασθενείς που περιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξυπηρετηθούν πρώτοι στα δωρεάν χειρουργεία όσοι περιμένουν πολύ καιρό, ενώ για επεμβάσεις καταρράκτη, για τις οποίες βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 20.000 πολίτες, αναμένεται να χορηγηθεί voutcher για την επίσπευση τους.
Στόχος είναι η λίστα μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, δηλαδή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να έχει φτάσει πιο κάτω από την εποχή COVID-19.
Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και κίνητρα
Κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με επιπλέον προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, ενώ παράλληλα προχωρά η θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση νέου προσωπικού και την παραμονή των υπαρχόντων επαγγελματιών στο σύστημα.
Ένα από τα βασικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν αφορά την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, στο 22%, κάτι που όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα βελτιώσει το εισόδημά τους.
Ωστόσο, οι υγειονομικοί βρίσκουν ανεπαρκείς τις αυξήσεις αυτές, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την τελική επιτυχία των μέτρων.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr