- Στο πόδι και τον ώμο έχει δεχθεί σφαίρες ο υπάλληλος της πρεσβείας στην Τρίπολη - Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μέση της ερήμου - Πολλά παράπονα για το συντονισμό της επιχείρησης - Δείτε βίντεο με συγκλονιστικές δηλώσεις στο newsit
Ανά τρεις σχεδόν ώρες προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο τα αεροσκάφη της Π.Α. που μετέφεραν τους συμπατριώτες μας μακριά από την κόλαση της Λιβύης που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.
” Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας και τον κόσμο που υπηρετεί αυτό το κράτος “, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλης, κατά την άφιξη και του δεύτερου C-130 με 83 επιβαίνοντες, από την Τρίπολη.
Μεταξύ εκείνων που επαναπατρίστηκαν και ο ένας από τους μόλις πέντε υπαλλήλους της ελληνικής πρεσβείας που παραμένει ακόμη άγνωστο πως δέχθηκε πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο και το πόδι.
Ευτυχώς η επιχείρηση συντονίστηκε καλά σε αυτό το σημείο και ο άνθρωπος στάθηκε δυνατό να μεταφερθεί από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και από κει στην Ελλάδα με τα C130. Έχει πυροβοληθεί πριν από δύο μέρες, ακόμη δεν έχει γίνει επέμβαση στο νοσοκομείο. Οι γιατροί του ΚΑΤ εκτιμούν την κατάστασή του και στη συνέχεια θα αποφασίσουν.Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το τραύμα στον ώμο είναι μάλλον ελαφρύ, ωστόσο στο μηρό η σφαίρα έχει “σφηνωθεί” και θα χρειαστεί επέμβαση.
Δέκα Έλληνες βρίσκονται στην έρημο της περιοχής Τζιάλο στη Λιβύη καθώς και ομάδα Κυπρίων και πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ. Τώρα γίνονται προσπάθειες σε συντονισμό και με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών, ώστε να πετύχει τον επαναπατρισμό τους.
“Ελάτε να μας σώσετε”
“Φωνή βοώντος” παραμένει η κραυγή των 20 Ελλήνων και Κυπρίων στη μέση της Σαχάρας στην περιοχή του Τζιάλο.
Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Παραμένουν μαζί με άλλους 250 ξένους υπηκόους που δουλεύουν για λογαριασμό κατασκευαστικής εταιρείας σε ασφαλή χώρο, αλλά αναρωτιούνται “για πόσο” θα είναι ασφαλείς.
Στην περιοχή υπάρχει αεροδρόμιο, ωστόσο είναι ιδιωτικό και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει να πάρει άδεια για να στείλει αεροπλάνο.
Επίσης αν και θα μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση από την πλευρά της Αιγύπτου αυτό θα απαιτούσε ολόκληρη “στρατιωτική επιχείρηση”, πράγμα έως αδύνατο αυτή την ώρα τουλάχιστον.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες για πίεση από την εταιρία για απεγκλωβισμό του συνόλου των εργαζομένων και όχι μόνο των 20 Ελλήνων, κάτι που αντιστοιχεί σε μια επιχείρηση ανάλογη αυτής των τριών C130
“Ζήσαμε στιγμές τρόμου”
Λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ έφθασε το πρώτο C-130 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφέροντας 88 Έλληνες που ζούσαν και εργάζονταν στην ταραγμένη Λιβύη και οι οποίοι υπό το φόβο του αιματοκυλίσματος, είχαν δηλώσει ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Το NewsIt βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τους συγγενείς των Ελλήνων από την Λιβύη και αποθανάτισε τις στιγμές συγκίνησης αλλά και της ανακούφισης, καθώς η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο.
Οι πρώτοι Έλληνες που προσγειώθηκαν είχαν τρομερά παράπονα από την ελληνική πρεσβεία της Λιβύης, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν σήκωναν ούτε τα τηλέφωνα.
Άλλοι Έλληνες που προσγειώθηκαν ήδη στο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν σοκαρισμένοι και χαρακτηριστική είναι η δήλωση του.
Στις πολύ δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης επαναπατρισμού καθώς και στις δυσκολίες στην επιβίβαση των Ελλήνων, αναφέρθηκε ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Ζέπος και τόνισε ότι από πλευράς ΥΠΕΞ και προσωπικά του κ. Δόλη, ο οποίος συνόδευσε τους Έλληνες και συντόνισε την επιχείρηση, έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει.
Διαβάστε περισσσότερα στο Onalert.gr
Διαβάσε επίσης: