Ο κ. Χίγκινς ανέφερε σε δηλώσεις του σε Έλληνες και Ιρλανδούς δημοσιογράφους ότι «αυτό που βλέπουμε εδώ στο πεδίο στην Αθήνα είναι ότι οι Έλληνες πολίτες, παρά τη μεγάλη οικονομική πίεση κάνουν κάτι για το προσφυγικό ζήτημα» χαρακτηρίζοντάς τους ως «παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη και για πολλά άλλα μέρη του κόσμου».
Ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους πολίτες της Ελλάδας, τις οργανώσεις, τους εθελοντές «και σε όποιον βοηθάει ανθρώπους» και τη συγκίνησή του που βρέθηκε στον Ελαιώνα. «Έχω επισκεφθεί στη ζωή μου πολλούς καταυλισμούς προσφύγων, ακόμα και στην Αιθιοπία, και πραγματικά βλέπω ότι εδώ είναι μια εγκατάσταση που τη διαχειρίζονται πάρα πολύ καλά», είπε.
“Έπρεπε να επισκεφθώ τον καταυλισμό”
Μάλιστα σε σχετική ερώτηση Ιρλανδού δημοσιογράφου υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επισκεφθεί ένα προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα λέγοντας ότι «θα θεωρούσα ότι έχω χάσει μια πολύ σημαντική συζήτηση εάν ερχόμουν στην Αθήνα και έχανα αυτή την επίσκεψη» και ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει στο πεδίο να συνδέεται με την ανάλυση και την πολιτική που ακολουθείς».
Παρά την καταρρακτώδη βροχή που προηγήθηκε της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας ήταν συνεπής στο «ραντεβού» του με τον Ελαιώνα και περιηγήθηκε στο χώρο για πάνω από μία ώρα. Τον κ. Χίγκινς ξενάγησαν στη δομή ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο υπεύθυνος του Ελαιώνα, Δημήτρης Γεωργιάδης, και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη.
Συνάντηση με πρόσφυγες
Ο Ιρλανδός Πρόεδρος συνομίλησε με πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά, φωτογραφήθηκε μαζί τους, γνώρισε Ιρλανδούς εθελοντές που εργάζονται εκεί και ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της δομής. Ρώτησε ακόμα και για τη φροντίδα των αδέσποτων σκύλων στη δομή, καθώς διακρίνεται για τις φιλοζωικές ευαισθησίες του.
Μεταξύ άλλων συνάντησε τον Μοχάμεντ από τη Συρία, ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Μοχάμεντ ζει στον Ελαιώνα με τον ανιψιό του εδώ και πέντε μήνες και ελπίζει να μετεγκατασταθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου θα μπορεί να φέρει και τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά που βρίσκονται ακόμα στη Συρία. Καθώς δούλευε για 15 χρόνια στην πατρίδα του ως δάσκαλος αγγλικών, ο Μοχάμεντ διδάσκει σήμερα εθελοντικά αγγλικά στα παιδιά του Ελαιώνα. Όπως είπε στον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, ελπίζει να πάνε όλα καλά στην πατρίδα του και να μπορεί να ζήσει ο λαός με ειρήνη.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για την αποτυχία της ΕΕ να αναλάβει ευθύνη για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και αυτό δεν βοηθάει την κατάσταση», επισήμανε, επίσης, στις δηλώσεις του ο κ. Χίγκινς. Όπως συμπλήρωσε «όλοι μας πρέπει να συζητήσουμε και θα το συζητήσουμε σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε. Θέλουμε να έχουμε μια ΕΕ της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια φιλόξενη ΕΕ ή θέλουμε μια ατμόσφαιρα που θα μας φέρει από τον ένα φόβο στον άλλο;».
Μετεγκατάσταση 863 προσφύγων στην Ιρλανδία
Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας υπενθύμισε ότι η Ιρλανδία έχει δεχτεί 863 άτομα από την Ελλάδα για μετεγκατάσταση στη χώρα του, ενώ άλλες 150 περιπτώσεις ελέγχονται ακόμα λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων ή λόγω ζητημάτων ασφαλείας. «Αν λυθούν δυσκολίες που υπάρχουν με τα συστήματα ασφαλείας στην Ιταλία, θα τα πάμε πολύ καλά, θα μπορούμε να είμαστε στις κορυφαίες τέσσερις ή πέντε χώρες της Ευρώπης που επιδεικνύουν ευρωπαϊκή υπευθυνότητα», τόνισε.
Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν και ζητήματα κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο για εμάς να δουλέψουμε επάνω στην κατανόηση της μετανάστευσης και τη σύνδεση του μεταναστευτικού ζητήματος με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές».
Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, εξέφρασε τη «μεγάλη μας χαρά και τιμή για την επίσκεψη στη χώρα μας του Προέδρου της Ιρλανδικής Δημοκρατίας αλλά και για την παρουσία του, την επιμονή του θα έλεγα, να επισκεφθεί μια ανοιχτή δομή μεταναστών, όπως είναι ο Ελαιώνας».
Επίσης, δήλωσε την «ευγνωμοσύνη μας από πλευράς του υπουργείου προς την Ιρλανδία, μια χώρα που ανταποκρίθηκε σχεδόν στο 100% στα αιτήματα για μετεγκατάσταση που υπήρξαν από τη μεριά προσφύγων και μεταναστών και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη στην κατεύθυνση της διαχείρισης του μεγάλου πανευρωπαϊκού προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος».