Ελλάδα

«Επισκέψιμα Αρχοντικά» ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό 24 με 26 Μαΐου – Τη δράση υποστηρίζει η Airbnb

Ανοιχτές για το κοινό, με δυνατότητα για δωρεάν επίσκεψη θα παραμείνουν 10 σημαντικές ιδιωτικές κατοικίες το διάστημα 24 με 26 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της δράσης «Επισκέψιμα Αρχοντικά» που εκπονεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με την υποστήριξη της Airbnb.

Σκοπός της δράσης «Επισκέψιμα Αρχοντικά» που φέρει την υποστήριξη της Airbnb είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ιδιωτικές ιστορικές κατοικίες, την προώθηση της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διερεύνηση επιλογών που αφορούν τον βιώσιμο τουρισμό πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Πολιτισμός και τουρισμός

Οι ιστορικές κατοικίες στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικό μέρος της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα τελευταία στοιχεία της Airbnb δείχνουν ότι μόνο το 2% των Ιστορικών σπιτιών στη χώρα βρίσκονται σε αστικές περιοχές υψηλής πυκνότητας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών της κατηγορίας αυτής να βρίσκονται σε αγροτικές (54%) ή αστικές περιοχές χαμηλής πυκνότητας (44%)1.

Αυτές οι περιοχές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό προκειμένου να υποστηριχθούν τοπικές οικογένειες και επιχειρήσεις. Με σκοπό την αναζωογόνηση των τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς, η συνεργασία θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συμβολή αυτών των τόπων στην κοινωνία και θα ενθαρρύνει ευρύτερα τη συμμετοχή του κοινού στη διαφύλαξη των ιδιωτικών ιστορικών σπιτιών.

Επισκέψιμα Αρχοντικά 2024

Η δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά 2024» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018 από την ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με την European Historic Houses Association κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στοχεύει στην προώθηση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις ιδιωτικές ιστορικές κατοικίες στην Ελλάδα, την πολιτιστική τους σημασία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους στη διατήρηση αυτών των πολύτιμων κτιρίων κληρονομιάς.

Οι ιδιωτικές ιστορικές κατοικίες αποτελούν σημαντική πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς διαμορφώνουν το αστικό και αγροτικό περιβάλλον στο οποίο είναι χτισμένες. Συγκεκριμένα, τα σπίτια εκτός αστικών περιοχών δείχνουν πώς η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αναπτύχθηκε αρμονικά με το περιβάλλον τοπίο. Οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη φύλαξη και τη συντήρηση αυτών των σπιτιών.

Κοινό όραμα

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει σημαντικά στους στόχους του έργου μας, το οποίο σε αυτό το 4ο έτος της ζωής του θα ανοίξει στο κοινό αξιόλογα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε τουλάχιστον δέκα ιστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Γιάννης Μιχαήλ.

«Με σχεδόν 400 ιστορικά σπίτια στην Airbnb στην Ελλάδα, υπάρχει μια πληθώρα ιστορικής ποικιλομορφίας για να βιώσετε και να απολαύσετε. Με αυτή τη συνεργασία, θέλουμε να αναδείξουμε αυτά τα οφέλη σε περισσότερους ανθρώπους και να μεταδώσουμε το μήνυμα σε πόλεις, χωριά και λιγότερο γνωστές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Giacomo Trovato, Country Manager της Airbnb για την Ελλάδα.

Πολιτιστική κληρονομιά

Από την πλευρά της η Airbnb σημειώνει ότι υπάρχουν περισσότερες από 50.000 καταχωρίσεις στην κατηγορία Ιστορικά σπίτια και λίγο λιγότερο από το 70% των ευρωπαϊκών ιστορικών σπιτιών στο Airbnb βρίσκονται σε μη αστικές περιοχές, συμβάλλοντας στη διάχυση των πλεονεκτημάτων του τουρισμού σε αγροτικούς και λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς.

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και τα πιθανά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες και την τουριστική βιομηχανία, η Airbnb δώρισε σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ σε οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, η πλατφόρμα έχει υπογράψει πολλαπλές συνεργασίες με ενώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Πολωνία.

Η Airbnb έχει επίσης εγκαινιάσει την Heritage Academy, προσφέροντας εξατομικευμένη εκπαίδευση και συμβουλές για το πώς μπορεί να γίνει κάποιος Οικοδεσπότης Ιστορικών σπιτιών.

Όσον αφορά την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), δραστηριοποιείται στον αγώνα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας από το 1972. Στα πενήντα χρόνια της ζωής της, έχει δώσει πολλές σημαντικές μάχες, μεταξύ των οποίων η ίδρυση του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, η διάσωση της Πλάκας (αγώνας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα), η προστασία του Δελφικού τοπίου, του Νότιου Σαρωνικού, της Πύλου, των λιμνών των Πρεσπών, του κτήματος Τατοΐου, του Μαραθώνα, του ελληνιστικού πύργου της Κέας, πολλών βυζαντινών εκκλησιών και ιστορικών οικισμών όπως της Ύδρας, της Πάτμου, της Χίου και άλλων νησιών του Αιγαίου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα