Η μαρμάρινη σαρκοφάγος χρονολογείται από το 200 μ.Χ και δείχνει στιγμιότυπο μάχης μεταξύ ελλήνων και τρώων πολεμιστών. Η επίσημη τελετή επαναπατρισμού, καθώς και το σχετικό πρωτόκολλο πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ.
«Αρχαιότητες που διακινήθηκαν παράνομα συχνά αποκτούν μία επίφαση νομιμότητας με το πέρασμα του χρόνου ή την αλλαγή ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Βανς και προσέθεσε: «Γκαλερί, οίκοι δημοπρασίας και συλλέκτες τέχνης, ωστόσο πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί το Γραφείο μου και οι συνεργάτες μας στις αρχές παρακολουθούν στενά τους καταλόγους και τις πωλήσεις αντικειμένων ύποπτης ή αμφίβολης προέλευσης. Καθώς οι λεηλασίες γίνονται πιο συχνές, οι συλλέκτες θα πρέπει να πράττουν πιο αυστηρό έλεγχο όταν πρόκειται να εκτιμήσουν αν ένα αντικείμενο έχει αποκτηθεί παράνομα. Αν πράττουν διαφορετικά αποτελεί σιωπηλή έγκριση μίας απαράδεκτης πρακτικής μέσω ηθελημένης άγνοιας».
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε ότι το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου, θα εκτίθεται στο εξής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα και ότι θα γίνεται ειδική αναφορά στη συμβολή του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν στον επαναπατρισμό του.
«Δυστυχώς στο παρελθόν, η χώρα μας υπέφερε από σκληρή και διαρκή παράνομη διακίνηση μοναδικών αρχαίων τεχνουργημάτων και ακόμα μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς μας παραμένει διασκορπισμένο στον κόσμο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ