Ελλάδα

Επιστρέφουν τα τεκμήρια


Τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος...
ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών βάζει στο τραπέζι του διαλόγου για το φορολογικό η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί -με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις- 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο και μόνο 0,6% του συνόλου των 421.203 ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα τεκμήρια τίθενται από χθες σε δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο -στη διεύθυνση www.opengov.gr- όπου προτείνεται «ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων». Μετά την κυβερνητική πρόταση, το υπουργείο Οικονομικών ζητά τις απόψεις των πολιτών σχετικά με το προαναφερόμενο μέτρο και αν «πρέπει να συνοδεύεται από την πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας».
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεχθεί εισηγήσεις για τον προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με βάση σειρά αντικειμενικών κριτηρίων, από το καταβαλλόμενο ενοίκιο για την επαγγελματική εγκατάσταση έως τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και λειτουργίας της εγκατάστασης (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα και δαπάνες τηλεφωνίας) και τον αριθμό των απασχολουμένων. Τα τετραγωνικά μέτρα της επαγγελματικής εγκατάστασης θα σταθμίζονται με συγκεκριμένους συντελεστές, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα έχει και η περιοχή άσκησης του επαγγέλματος.
 
Στη δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θέτει το σύνολο των προτάσεών της για τις αλλαγές που σχεδιάζει στο φορολογικό, όπως η ενιαία, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά του ΦΜΑΠ αλλά και η φορολόγηση των off shore εταιρειών και η εκκλησιαστική περιουσία. Όπως προκύπτει από τις θέσεις που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών στο Διαδίκτυο, η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο επιβολής πράσινου φόρου.
Οι διεθνείς τάσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά, δείχνουν αυξανόμενη έμφαση σε φόρους που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους καθώς και σε αποκεντρωμένα έσοδα υπέρ της Τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ποιες μεταβολές ή πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν σε σχέση με τους φόρους για το περιβάλλον και τα φορολογικά έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;».
 
Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα