Site icon NewsIT
21:18 | 24.04.14

Επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ και… αντιρρήσεις για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών

Επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ και… αντιρρήσεις για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών
Newsit Newsroom

Με επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσής του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε αποχωρήσει από την Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, επανήλθε σήμερα, για να διαπιστώσει πως η ευρωπαϊκή Οδηγία και το νομοσχέδιο που την ενσωματώνει, παρά τα θετικά βήματα που κάνουν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης μιας υγιέστερης ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, δεν αποτρέπουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που οδήγησαν και στην πρόσφατη τραπεζική κρίση, σύμφωνα ε την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η Χρυσή Αυγή δεν παρέστη στη συνεδρίαση.

Θετικές πλευρές της ευρωπαϊκής Οδηγίας αναδείχθηκαν από διάφορους εκπροσώπους του τραπεζικού φάσματος, καθώς η Βασιλική Ζάκκα (εκπρόσωπος της ΤτΕ) δήλωσε πως η Οδηγία ευνοεί “τη δημιουργία μιας σημαντικά πιο εύρωστης κεφαλαιακής βάσης για τις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «κυκλικότητα» της οικονομίας και να δημιουργηθούν αποθέματα ασφαλείας που θα περιορίζουν την πιστωτική επέκταση σε περιόδους ανάπτυξης, αλλά και θα παρέχουν ρευστότητα σε περιόδους ύφεσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Χρήστος Γκόρτσος, που σημείωσε πως εκτός από την Οδηγία, σε ισχύ βρίσκεται και ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη ρύθμιση της τραπεζικής αγοράς, όπου και περιλαμβάνονται οι βασικοί κανόνες της. Επιπλέον, από την 4η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, τα εποπτικά καθήκοντα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως η Οδηγία “προσθέτει επάρκεια κεφαλαίων, αλλά δεν πιάνει το βασικό πρόβλημα, με τι πρέπει να ασχολούνται οι ίδιες οι τράπεζες”, με τον κ. Γκόρτσο να απαντά πως εντός του 2014 ή του 2015, αναμένεται η σύνταξη του «Κανονισμού του Λιικάνεν» για τα τραπεζικά παράγωγα.

Το άρθρο 168, ωστόσο, έτυχε ακόμη της καταδίκης τόσο της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των ΑΝΕΛ, καθώς η Ραχήλ Μακρή προχώρησε σε αναδρομή της ανάπτυξης της τραπεζικής αγοράς από το 2001 και εντεύθεν, υποστηρίζοντας πως στη διαδικασία αυτή, καταπατήθηκε η συνταγματική επιταγή της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, ενώ η Ασημίνα Ξυροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ τόνισε πως “θα ήταν προτιμότερο να προϋπολογιστούν οι επιβαρύνσεις και να δοθεί περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή τους. Η ρύθμιση όμως αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους”.

Την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Οικονομικών, καθώς και το βήμα του να μην καταψηφίσει εξ αρχής το νομοσχέδιο, χαιρέτισε – με κάποια σκωπτική διάθεση – ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, κρατώντας ωστόσο επιφύλαξη για το άρθρο 87 που αφορά την τροποποίηση του καταστατικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, «εάν μ’ αυτό αναιρούνται οι υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων».

Σημειώνεται πως κατά την ακρόαση των φορέων, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), Μάρκος Τσατσούλης, είχε εκφράσει την εναντίωση των εργαζομένων σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρα 141-142) με τα οποία, όπως τόνισε, “κατά τη διαδικασία μεταβίβασης μιας τράπεζας, καταργείται η δυνατότητα υποχρέωσης της μεταβίβασης και του εργασιακού καθεστώτος – και διευκολύνονται ουσιαστικά οι απολύσεις”.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαφαζάνης: Δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο ανάμεσα σ’ εμένα και τον Τσίπρα

Νομοσχέδιο με σαρωτικές αλλαγές σε τράπεζες, τυχερά παιχνίδια και ασφάλειες αυτοκινήτων

Κομισιόν: Παρατείνει τα μέτρα στήριξης για τις ελληνικές τράπεζες

Τσακαλώτος: Η έξοδος στις αγορές έρχεται για να στηρίξει το “success story”

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version