Στην αξιοποίηση και ορθότερη χρήση του Ολυμπιακού Χωριού προχωράει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της επίλυσης των προβλημάτων της ακίνητης περιουσίας του, μια απόφαση που είχε ληφθεί ήδη επί υπουργίας του Πάνου Σκουρλέτη και δρομολογείται έπειτα από το πόρισμα της ομάδας εργασίας που σχηματίστηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.
Τα ζητήματα των δικαιούχων οικιστών των οικισμών του τέως ΟΕΚ και νυν ΟΑΕΔ ήταν από τα πρώτα που συζητήθηκαν καθώς λιμνάζουν εδώ και μια δεκαετία όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Προτεραιότητα δόθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό που είναι ο μεγαλύτερος οικισμός με 2.292 κατοικίες και περισσότερους από 10.000 κατοίκους.
Όπως αποφασίστηκε, η χρεούμενη αξία των παραχωρημένων κατοικιών στο Ολυμπιακό Χωριό δεν θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όπως είχε καθοριστεί μέχρι σήμερα. Μετά τον οριστικό καθορισμό της τιμής μέσω των διαδικασιών του ΟΑΕΔ θα συνταχθούν και θα εκδοθούν άμεσα τα οριστικά παραχωρητήρια των κατοικιών προς τους δικαιούχους.
Όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό που παραμένουν ανεκμετάλλευτες από το 2004, αποφασίστηκε να παραχωρηθούν στη ΓΓ Αθλητισμού για συντήρηση και χρήση με την υποχρέωση χρήσης τους κατά προτεραιότητα από τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού.
Για τα 29 καταστήματα που κατασκευάστηκαν και βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό και στην πλειονότητά τους παραμένουν ανεκμετάλλευτα όλα αυτά τα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποφασίστηκε να γίνει διαγωνισμός ώστε να παραχωρηθούν υπό μορφή επιδότησης πρωτίστως στους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού.
Επίσης αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών του τ. ΟΕΚ νυν ΟΑΕΔ που φτάνουν τις 14.000 ώστε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας τους και να αποκτήσουν πλέον τον οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας.
Επίσης αποφασίστηκε για τη χρεούμενη αξία των εργατικών κατοικιών του τ. ΟΕΚ νυν ΟΑΕΔ επειδή τα τελευταία χρόνια καθορίστηκε στο ύψος των 1.000 και 1.100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, να γίνει επανέλεγχος στα κοστολόγια των εργολαβιών από ειδική επιτροπή, για την ορθότητά τους, καθόσον προκύπτουσες τιμές αυτού του ύψους για παροχή κοινωνικής κατοικίας, δεν διαφέρουν από αυτές τις ελεύθερης αγοράς, σε συνάρτηση και με την ποιότητα κατασκευής τους.
Τέλος, για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον τ. ΟΕΚ σε δικαιούχους εργαζόμενους με κεφάλαια του τ. ΟΕΚ νυν Ο.Α.Ε.Δ., αποφασίστηκε λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, να δρομολογηθούν διαδικασίες ρυθμίσεων των δανείων αυτών από τον ΟΑΕΔ, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ