Site icon NewsIT
11:40 | 15.09.21

Επίθεση με βιτριόλι: Δεν τόλμησε να παραστεί η κατηγορούμενη – Συγκλόνισε η Ιωάννα με την γενναιότητά της

Επίθεση με βιτριόλι: Δεν τόλμησε να παραστεί η κατηγορούμενη – Συγκλόνισε η Ιωάννα με την γενναιότητά της
Newsit Newsroom

Την ίδια ώρα που η Ιωάννα Παλιοσπύρου βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο να παραστεί στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η 37χρονη δράστις αποφάσισε να «κρυφτεί» πίσω από τους νόμους που της δίνουν το δικαίωμα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με τη γυναίκα στην οποία επιτέθηκε με βιτριόλι. Προς διακοπή για τις 30 Σεπτεμβρίου η δίκη

Γενναία η Ιωάννα Παλιοσπύρου, έφτασε στα δικαστήρια περίπου στις 09:00. Την ώρα που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της. Η λευκή πλαστική μάσκα έκρυβε τα τραύματα που άφησε στο πρόσωπό της το καυστικό υγρό. Δεν μπορούσε να κρύψει τη γενναιότητά της. Την αποφασιστικότητά της. Με τη βοήθεια των δικηγόρων της και με δυσκολία, περπάτησε ως την αίθουσα του δικαστηρίου. Όσοι την αντίκρισαν, συγκλονίστηκαν. Όχι γιατί φορούσε τη μάσκα και τους ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της. Αλλά γιατί ήταν εκεί. Παρούσα.

Ακόμα και ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Σάκης Κεχαγόγλου, μόλις αντίκρυσε την Ιωάννα να μπαίνει στην αίθουσα του κτιρίου της οδού Δέγλερη, την πλησίασε και της εξέφρασε τη θλίψη του και τη συμπαράσταση του για την προσωπική της περιπέτεια. Παράλληλα της ανέφερε ότι  κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα κάνει απλώς τη δουλειά του και για αυτό θα ήθελε να μην παρεξηγηθεί.

Η 37χρονη Έφη, όμως, που στις 20 Μαΐου του 2020 έριξε το βιτριόλι στο πρόσωπο και στο κορμί της Ιωάννας στην Καλλιθέα, προκαλώντας της ανεπανόρθωτες βλάβες, επέλεξε να παραμείνει στο κελί της στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Η γυναίκα που τόσο εύκολα μετέτρεψε σε κόλαση τη ζωή μιας γυναίκας η οποία είχε όλο το μέλλον μπροστά της, ακόμα και τώρα 16 μήνες μετά την αποτρόπαια πράξη της, δεν βρήκε το σθένος να παραστεί στο δικαστήριο. Να βρεθεί σε παρόμοια απόσταση με αυτή της 20ης Μαΐου 2020 και να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη. Να δείξει έστω και μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο ότι έχει μετανιώσει για την πράξη της κι ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει την Ιωάννα, καθώς, όπως ίδια ισχυρίζεται δεν γνώριζε το μέγεθος της ζημιάς που θα μπορούσε να της προκαλέσει το βιτριόλι. 

Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας η 37χρονη δράστις είναι κάθειρξη μέχρι 15 χρόνια, τα οποία με τις ευεργετικές διατάξεις των νόμων αλλά και τα μεροκάματα που έχει κάνει και προβλέπεται να κάνει στη φυλακή, μπορεί τελικά να γίνουν… πέντε χρόνια κάθειρξης.

Κρυφτό με τις «πλάτες» του νόμου

Παρότι οι πληροφορίες ήθελαν την 37χρονη Έφη να παρίστανται στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς άτομα του στο στενού της περιβάλλοντος ανέφεραν τις περασμένες ημέρες ότι μελετούσε  τη δικογραφία, τελικά η κατηγορούμενη αποφάσισε να παραμείνει στο κελί των φυλάκων Κορυδαλλού.

Δικονομικά η 36χρονη έχει το δικαίωμα να μην παραστεί καθόλου στην ακροαματική διαδικασία. Έτσι όπως δεν προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο, μπορεί να το κάνει και στις επόμενες ημέρες, όπου θα κληθούν να καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας. Ακόμα και η απολογία της μπορεί να μην είναι προφορική, αλλά οι εξηγήσεις να δοθούν από το δικηγόρο υπερασπίσεως της και με γραπτά υπομνήματα.  

Κατά την εκφώνηση του ονόματος της από έδρα του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε ότι είναι απούσα. Τότε ο πρόεδρος ανέγνωσε γραπτή δήλωση της κατηγορούμενης στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Στη συνέχεια, ο συνήγορος υπεράσπισης, αφού επανέλαβε τη συμπάθειά του προς το θύμα της επίθεσης με βιτριόλι, τόνισε πως η κατηγορούμενη ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά, έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία σου νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» ανέφερε ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Θανάσης Γερασιμίδης

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version