Ελλάδα

Επίθεση Πατούλη σε Δούρου για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – Οι “κόκκινες” περιοχές στην Αττική

Κι ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ιατρικού συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης κατηγορεί την περιφέρεια Αττικής πως δεν μερίμνησε έγκαιρα για σωστούς ψεκασμούς.

Απαντώντας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αποκρούει τις αιτιάσεις και υποστηρίζει πως “αντιμετωπίζουμε με επάρκεια το θέμα των ψεκασμών”.

Ωστόσο ο Γιώργος Πατούλης επιμένει και με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πόσα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιμένει ακόμα η Περιφέρεια Αττικής για να μας απαντήσει αν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία στο πρόγραμμα των ψεκασμών;

Γ. Πατούλης: “Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα”.

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Δήμοι της Αττικής μπαίνουν σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει την άρνηση της Περιφέρειας Αττικής να δώσει σαφείς απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που της έχει θέσει, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Γιατί άραγε κρύβεται; Ποιον φοβάται και γιατί;

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι ουσιώδη και απαιτούμε άμεσα απαντήσεις:

1. Έχει προβλεφθεί ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών από κάποια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα πιστοποιεί ότι ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία; Ο ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι μόνο να αναθέτει εργολαβίες αλλά να αξιολογεί κάθε στάδιο του προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του

2. Όπως ομοφωνούν όλοι οι επιστήμονες, η ενδεδειγμένη περίοδος των ψεκασμών είναι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τον Φεβρουάριο. Πώς κάποιοι Αντιπεριφερειάρχες, κατά τη δική τους δημόσια ομολογία, ψεκάζουν ακόμα; Πως το επιτρέπει αυτό η κα Δούρου; Δεν λαμβάνουν υπόψιν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;

Ας μας απαντήσει η κα Δούρου. Ψεκάζουμε όποτε μας καπνίσει;

Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν έχουν καμία θέση.

3. Περιμένουμε ακόμα από την Περιφέρεια Αττικής να μας απαντήσει πότε ακριβώς ξεκίνησε το πρόγραμμα των ψεκασμών και γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει ύφεση του φαινομένου;

Ο χρόνος που ενδείκνυται για τους ψεκασμούς δεν έχει οριστεί τυχαία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι αποτελεσματική όταν είναι προνύμφες και πριν γίνει η εκκόλαψή τους. Αν καθυστερήσει η διαδικασία, όπως υπογραμμίζουν, αφενός δεν θα είναι αποτελεσματική η διαδικασία και αφετέρου, υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής την ενδεδειγμένη διαδικασία;

4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών; Ήλεγξε κανείς τις εστίες μόλυνσης μέσα στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει πυκνότητα πληθυσμού;

Για άλλη μία φορά καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μας.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου προτιμάει… τα Δυτικά προάστια

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, “πολλά είναι τα κρούσματα ασθενών που προσβλήθηκαν από τον Ιό του Δυτικού Νείλου και νοσηλεύθηκαν στα Δημόσια Νοσοκομεία. Από τη Δυτική Αττική μόνο στο Θριάσιο Νοσοκομείο έχουν νοσηλευθεί περί τα 10 περιστατικά εκ των οποίων οι 2 κατέληξαν από την περιοχή των Μεγάρων”.

Η Ομοσπονδία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής (Μέγαρα, Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) “έχουν τεθεί σε επιτήρηση και επιφυλακή αποτροπής μετάδοσης του Ιού του Δυτικού Νείλου. Σε επιτήρηση και επιφυλακή έχουν τεθεί και περιοχές του Πειραιά όπως Νίκαια, Κορυδαλλός, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα κ.α. Δυστυχώς ενημερωθήκαμε από τα Δημόσια Νοσοκομεία ότι εμφανίστηκαν κρούσματα και σε περιοχές μέσα στην Αθήνα”.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόβλημα σε επάρκεια αίματος “καθ’ ότι απαγορεύτηκαν οι αιμοληψίες στους κατοίκους των άνω περιοχών που έχουν τεθεί σε επιτήρηση. Μάλιστα στα Νοσοκομεία Θριάσιο και Νίκαια ουσιαστικά έχουν σταματήσει οι αιμοδοσίες”.

Επί ποδός το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επαγρυπνούν και παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο σε 3 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Επίσης, το Κέντρο επισημαίνει ότι ανεξάρτητα από το μέρος που διαμένει κανείς, θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μετρά αντικουνουπικής προστασίας, όπως σίτες, κουνουπιέρες στα βρέφη, αλοιφές και ειδικά σπρέι, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αγωγή για τον ιό.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα