Site icon NewsIT

Επιχείρηση… black out στην Ειδομένη – Δημοσιογράφος Telegraph: Χτύπησαν μετανάστες – Προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ

09.12.2015 | 14:42
Φωτογραφία Twitter Oscar Webb @owebb

Φωτογραφία Twitter Oscar Webb @owebb

- Μακριά από τα... αδιάκριτα βλέμματα των δημοσιογράφων η επιχείρηση ΜΑΤ και Αστυνομίας για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη - Στόχος αν υπάρξει ένταση, να μην καταγραφεί - Όχι κάμερες, διαγράψτε τώρα! ήταν η εντολή που δόθηκε σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Oscar Webb - Μεταδίδει πως η αστυνομία χτύπησε μετανάστες που δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία για Αθήνα - Προσήχθησαν τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ – Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μισή ώρα - Προσαγωγές και 10 μεταναστών - Στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου ένας Ιρανός με τραύμα από μαχαίρι - 14 λεωφορεία μεταφέρουν μετανάστες, θα φιλοξενηθούν στο κλειστό του Ταε Κβον Ντο

Στις 07:30 το πρωί της Τετάρτης (09.12.2015) ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση ΜΑΤ και αστυνομίας για την απομάκρυνση από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης των μεταναστών που είχαν καταλάβει τις γραμμές στο πλαίσιο διαμαρτυρίας γιατί δεν τους αφήνουν να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ κι από εκεί σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι αστυνομικοί ήταν να εκδιώξουν τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή από το σημείο. Δεν ήθελαν, προφανώς αυτή ήταν η εντολή που είχαν, να καταγραφεί κάποιο περιστατικό βίας. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, με δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η επιχείρηση να γίνει βίαια. «Δεν θα είναι περίπατος για κολεγιόπαιδα» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του.

Ο Oscar Webb, δημοσιογράφος της Telegraph και του Vice που βρίσκεται στην Ειδομένη, tweet-αρε πως οι αστυνομικοί είπαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ: «όχι κάμερες, διαγράψτε τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία χτύπησε έναν Ιρανό μετανάστη που ονομάζεται Βαχίντ, γιατί αρνήθηκε να μπει σε ένα από τα 14 λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες στην Αθήνα. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένας Ιρανός έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς φέρεται να έχει υποστεί τραύμα από μαχαίρι. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή. Όλα δείχνουν πως υπήρξε μικροένταση, αφού στη διάρκεια της 20λεπτης επιχείρησης η αστυνομία έκανε περισσότερες από δέκα προσαγωγές μεταναστών. Οι προσαχθέντες -διαφόρων εθνικοτήτων- αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγη ώρα.

Ο 29χρονος Ιρανός τραυματίστηκε σε συμπλοκή με ομοεθνείς του, σύμφωνα με τον συντονιστή διευθυντή του Κέντρου Γιώργο Περπερίδη. “Ο 29χρονος Ιρανός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, είχε θλαστικό τραύμα στο χέρι και στο πόδι και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ομοεθνείς του και όχι από αστυνομικούς, όπως αναφέρουν διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Περπερίδης.

“Αφού ράψαμε τις πληγές του και έγινε ο απαραίτητος ακτινολογικός έλεγχος και διαπιστώσαμε ότι είναι καλά στην υγεία του, σε συνεργασία με την αστυνομία καλέσαμε ταξί που τον άφησε μαζί τον συνοδό του στον καταυλισμό προκειμένου να επιβιβαστούν στο λεωφορείο και να φύγουν” πρόσθεσε.

Εκτός από την εντολή να σβήσουν κάθε… ντοκουμέντο, η αστυνομία προχώρησε και σε τέσσερις προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μισή ώρα.

Ήταν λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης (09.12.2015) όταν έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των ΜΑΤ στην Ειδομένη. Αφού η αστυνομία απομάκρυνε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, απέκλεισε την περιοχή από τη γέφυρα του Αξιού και απαγόρευσε την πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό. Οι δημοσιογράφοι σταμάτησαν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο της επιχείρησης.

Επτά – οκτώ διμοιρίες ΜΑΤ και συνολικά 400 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς βρίσκονται στην Ειδομένη για την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από τη σιδηροδρομική γραμμή. Εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, αφού δεν τους επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα, καθώς κατάγονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Ιράκ και δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους, κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα εδώ και μέρες να έχουν διακοπεί τα δρομολόγια, ενώ κάποιοι προχώρησαν σε ακόμη πιο δραστικές μορφές διαμαρτυρίας, όπως η απεργία πείνας. Κάποιοι είχαν ράψει τα στόματά τους. Στην Ειδομένη υπάρχει και ένας νεκρός, ένας νεαρός Μαροκινός, που έπιασε ηλεκτροφόρα καλώδια και έπαθε ηλεκτροπληξία πριν από μερικές μέρες, ένα τραγικό περιστατικό που προκάλεσε σοβαρά επεισόδια.

Ήδη, οι μετανάστες που βρίσκονταν στη σιδηροδρομική γραμμή έχουν αρχίσει να απομακρύνονται και επιβιβάζονται σε λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα. Συνολικά, σύμφωνα με τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, 14 λεωφορεία έχουν πάρει το δρόμο για την πρωτεύουσα. Οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κλειστό του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε, όπως επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει οικονομικούς μετανάστες από τον καταυλισμό για να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μηχανές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.

Η επιχείρηση στην Ειδομένη έρχεται λίγες ώρες αφού υπήρξε η πληροφορία πως η εταιρία – κολοσσός Hewlett Packard, δεν χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να διανείμει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, αφού η σιδηροδρομική γραμμή ήταν κλειστή, αλλά τα έστειλε με πλοίο στη Σλοβενία κι από εκεί, σε άλλες χώρες…

“Δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει. Δεν υπάρχει εικόνα. Είναι μόνο οι μετανάστες και η αστυνομία στο σημείο”, είπε στο newsit.gr η Ξανθούλα Σούπλη, πρόεδρος της κοινότητας της Ειδομένης. “Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές και η επιχείρηση όπως μάθαμε θα κρατήσει αρκετή ώρα”, πρόσθεσε.

Ακούστε τι είπε στο newsit.gr η κα Σούπλη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version