- “Νομίζω ότι αυτά τα μέτρα, τα τεχνικά μέτρα διασφάλισης και των ταξιδιωτών και των πολιτών πρέπει να ληφθούν. Εμείς τα υποστηρίζουμε”, είπε ο Νίκος Τόσκας - Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετέχει στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών - Τι είναι το μητρώο ονόματος επιβάτη ή όπως είναι διεθνώς γνωστό το passenger name record (PNR) - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι αποφασισμένη να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο και τον σταθμό του μετρό “Maarbek” των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου.
Μέχρι στιγμής, από τα μέτρα που θα ληφθούν δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κοινοποίησης στοιχείων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών στις αρχές, μια απόφαση που αναμένεται να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Νίκος Τόσκας, πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Ερωτηθείς για τις απόψεις της ελληνικής πλευράς ως προς την κοινοποίηση των στοιχείων των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών προς τις αρχές ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών (PNR), καθώς και τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών-μελών της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε: “Νομίζω ότι αυτά τα μέτρα, τα τεχνικά μέτρα διασφάλισης και των ταξιδιωτών και των πολιτών πρέπει να ληφθούν. Εμείς τα υποστηρίζουμε”.
Στην αεροπορική και ταξιδιωτική βιομηχανία, το μητρώο ονόματος επιβάτη ή όπως είναι διεθνώς γνωστό το passenger name record (PNR), είναι ένα αρχείο στη βάση δεδομένων του συστήματος κράτησης θέσεων (CRS), το οποίο περιέχει τη διαδρομή ενός επιβάτη ή μιας ομάδας επιβατών που ταξιδεύουν μαζί. Το μητρώο αυτό αποθηκεύεται στο σύστημα από την στιγμή της δημιουργίας του, έως και 24 τουλάχιστον ώρες μετά την λήξη της πραγματοποιούμενης πτήσης. Τα PNR δημιουργούνται ή τροποποιούνται από καταχωρήσεις (entries) που τυπώνονται στις τερματικές συσκευές ή από τα εισερχόμενα τηλετυπικά μηνύματα κρατήσεων (incoming teletype reservations messages) στο CRS της αεροπορικής εταιρίας. Άπαξ και ένα PNR έχει αποθηκευτεί, μπορεί να απεικονιστεί ή / και να τροποποιηθεί από οποιαδήποτε τερματική συσκευή.
Η έννοια του PNR, εισήχθη για πρώτη φορά από τις αεροπορικές εταιρίες, που χρειάζονται την ανταλλαγή των πληροφοριών κράτησης στους επιβάτες όπου απαιτούνται πτήσεις από πολλαπλές αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου φθάσουν στον τελικό τους προορισμό («διασύνδεση» – “interlining”).
Όταν ο επιβάτης κάνει κράτηση μιας διαδρομής, ο ταξιδιωτικός πράκτορας ή η ταξιδιωτική ιστοσελίδα του χρήστη, θα δημιουργήσει ένα PNR στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων που χρησιμοποιεί.
Αν και τα PNR, αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για αεροπορικά ταξίδια, τα συστήματα των αεροπορικών εταιριών, τώρα, μπορούν επίσης να τα χρησιμοποιήσουν στις κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, υπηρεσίες μεταφοράς από / προς το αεροδρόμιο και ταξίδια με τον σιδηρόδρομο.
Από τεχνικής πλευράς, υπάρχουν πέντε σημεία, τα οποία απαιτούνται για να μπορέσει να ολοκληρωθεί μια κράτηση σε ένα PNR. Αυτά είναι:
– Το όνομα (επώνυμο) του επιβάτη ή των επιβατών.
– Τα στοιχεία επικοινωνίας για το γραφείο ταξιδίων ή το γραφείο της αεροπορικής εταιρίας.
– Τις λεπτομέρειες του εισιτηρίου, είτε τον αριθμό εισιτηρίου είτε ένα χρονικό όριο (time limit (TLT)) για την έκδοση του εισιτηρίου.
– Το δρομολόγιο από τουλάχιστον ένα σκέλος, το οποίο πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους επιβάτες που απαριθμούνται.
– Το όνομα του προσώπου που παρέχει τις πληροφορίες για την πραγματοποίηση της κράτησης.
– Άλλες πληροφορίες, όπως η χρονοσήμανση και το pseudo-city code (κωδικός ψευδο-πόλης (PCC)) του πρακτορείου, θα πάνε αυτόματα στην κράτηση. Όλα αυτά τα στοιχεία, θα διατηρηθούν στο “ιστορικό” της κράτησης.
Πλέον πολλές κυβερνήσεις απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρίες, να παράσχουν περαιτέρω πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο να βοηθηθούν οι ερευνητές για τον εντοπισμό εγκληματιών ή τρομοκρατών. Αυτές περιλαμβάνουν:
– Φύλο επιβάτη.
– Λεπτομέρειες Διαβατηρίου – ιθαγένεια, αριθμός και ημερομηνία λήξης.
– Ημερομηνία και τόπος γέννησης.
– Αριθμός έννομης προστασίας (Redress number), (εάν έχει προηγουμένως δοθεί στον επιβάτη από τις αρχές των ΗΠΑ).
– Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες πληρωμής / χρέωσης (π.χ. εισιτηρίου, δωματίου στο ξενοδοχείο, ενοικίασης του αυτοκινήτου κλπ.)
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ