Ελλάδα

Επτά μεγάλα νησιά χωρίς παιδίατρο!

Την ώρα που το καλοκαίρι έχει ανάψει για τα καλά και τα περισσότερα νησιά γεμίζουν τουρίστες και κυρίως ελληνικές οικογένειες με παιδιά αρκετά νοσοκομεία των νησιών δεν έχουν ούτε έναν... παιδίατρο!
 

«Ανάβουν» οι μηχανές των ασθενοφόρων κατά τους θερινούς μήνες προκειμένου να διακομιστούν ασθενείς και τραυματίες που παραθερίζουν στα ελληνικά νησιά στα νοσοκομεία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.
 
Ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας των νησιών είναι τόσο μικρός που δεν μπορεί να καλύψει καλά καλά ούτε τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων. Το καλοκαίρι, οπότε ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, η αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών είναι από δύσκολη ως σε πολλές περιπτώσεις- αδύνατη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα” οι υγειονομικές ανάγκες πολλών νησιών καλύπτονται από γενικούς και αγροτικούς γιατρούς, ενώ από τουλάχιστον επτά λείπουν παιδίατροι.

 
«Ο αριθμός της διακομιδής ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας,της Πάτρας,των Ιωαννίνων και άλλων μεγάλων πόλεων σχεδόν διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες» αναφέρει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ κ. Δ.Πύρρος. Και από τη «διπλανή» Σαντορίνη όμως απουσιάζει αυτό το διάστημα ο καρδιολόγος. Έτσι τα περιστατικά φεύγουν για την Κρήτη ή την Αθήνα.
 
«Ο καρδιολόγος είναι βασική ειδικότητα για ένα νησί με 150.000 πληθυσμό το καλοκαίρι και 15.000 μόνιμους κατοίκους» δηλώνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Θήρας κ. Χαρ. Κελίδης. Επίσης αναφέρει ότι το νησί δεν διαθέτει νευροχειρουργό. «Αν έπειτα από τροχαίο ατύχημα το θύμα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση μεταφέρεται σε νοσοκομείο αφού έχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή του» διευκρινίζει.
 
Κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα σοβαρά περιστατικά σχεδόν σε όλα τα νησιά. «Αν το περιστατικό χρήζει νευροχειρουργικής αντιμετώπισης φεύγει για Αθήνα, αν είναι έμφραγμα πάει στη Σύρο» λέει γιατρός του Κέντρου Υγείας Τήνου, το οποίο λειτουργεί με τρεις γενικούς γιατρούς, έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο και έναν μικροβιολόγο. Στην ιατρική μονάδα δεν υπάρχει ούτε ορθοπεδικός ούτε γυναικολόγος.
 
Ορθοπεδικός δεν υπάρχει ούτε στο Κέντρο Υγείας Πάρου, ενώ από τη μονάδα της Ανδρου λείπουν ο μικροβιολόγος, ο χειρουργός και ο γυναικολόγος. «Υπάρχει μόνο μαία. Οσες γυναίκες θέλουν να γεννήσουν πρέπει να πάνε στην Αθήνα έναν μήνα πριν» αναφέρουν εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας.
 
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και νοσοκομεία μεγάλων νησιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου και Κέντρων Υγείας κ. Β. Κινούς, ελλείψει νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο του νησιού η πρωινή βάρδια λειτουργεί με το ζόρι…
 
Περισσότερα από 200 επείγοντα περιστατικά δέχεται καθημερινά το νοσοκομείο της Ζακύνθου. Οι ελλείψεις όμως είναι τέτοιες που συζητείται το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Χειρουργικής και της Παιδιατρικής Κλινικής, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου κ. Ν. Ποταμίτης.
 
Στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων δεν μεταφέρονται μόνο τα πολύ σοβαρά περιστατικά. «Την περασμένη εβδομάδα έφυγε με πλωτό για Σαντορίνη ένα αγοράκι 20 μηνών το οποίο είχε σπάσει τον μηρό του. Από εκεί το παιδί μεταφέρθηκε στην Αθήνα με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ» αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιου κ. Δ. Αλβανός.
 
Εκτός από την Ιο, άλλα έξι νησιά δεν έχουν παιδίατρο. Είναι η Ιθάκη, η Σαμοθράκη, η Σκόπελος, η Πάτμος, η Μήλος και η Κίμωλος. Τα παιδιά εξετάζονται από τους γενικούς γιατρούς ή από κλιμάκια παιδιάτρων μεγάλων νοσοκομείων που επισκέπτονται τα συγκεκριμένα παιδιά όταν το επιτρέπει ο καιρός…
 
«Παιδίατρος έρχεται στη Σαμοθράκη από την Αλεξανδρούπολη μία φορά τον μήνα αν βολεύουν οι εφημερίες. Οταν έχει θαλασσοταραχή και “απαγορευτικό” έρχεται τον επόμενο μήνα.
 
Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Τι να πούμε στα παιδιά “μην αρρωστήσετε τώρα, περιμένετε να έρθει ο παιδίατρος”;» λέει η υπεύθυνη του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης κυρία Δάφνη Χαλιά-Σταυράκη.
 
Στην Ιθάκη δεν υπάρχει παιδίατρος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Η εικόνα είναι προβληματική» σχολιάζει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας του νησιού, καρδιολόγος κ. Γ.Παξινός. Τα σοβαρά περιστατικά- όλα, όχι μόνο τα παιδιατρικά- διακομίζονται στο Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς.
 
Το ίδιο ισχύει και για την Πάτμο. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με έναν παθολόγο και αγροτικούς γιατρούς. Ως εκ τούτου τα περιστατικά μεταφέρονται στη Λέρο, στη Σάμο καιαν κρίνονται σοβαρά- στη Ρόδο.
 
Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κίμωλο, όπου λειτουργεί μόνο Περιφερειακό Ιατρείο με δύο αγροτικούς γιατρούς. Οι γιατροί δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους μικρούς και μεγάλους ασθενείς και- ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού- τους στέλνουν είτε στο επίσης υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μήλου είτε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
 
 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το ασανσέρ του Ερυθρού Σταυρού φρέναρε 20 εκατοστά πριν την πρόσκρουση - «Χτύπησα στην πλάτη, σίγουρα έχω κάταγμα» λέει τραυματίας
Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα γύρω από την πτώση ασανσέρ του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός που σημειώθηκε χτες (09.01.2025), όπου 4 άνθρωποι...
Ερυθρός Σταυρός: Το ασανσέρ φρέναρε 20 εκατοστά πριν την πρόσκρουσή – «Χτύπησα στην πλάτη, σίγουρα έχω κάταγμα» λέει τραυματίας