Δυσαρέσκεια των πολιτών και των γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας αποτυπώνει νέα έρευνα της GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
Παρά τις μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), η εικόνα που μεταφέρουν οι πολίτες είναι διαφορετική από αυτήν που ελπίζει η κυβέρνηση, με την έρευνα να δείχνει σταθερή μείωση στην ικανοποίηση από τις υπηρεσίες υγείας, με νέα πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το 61,1% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από τις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά το σύνολο των υπηρεσιών (δημόσιων και ιδιωτικών), το 48,1% εκφράζει αρνητική γνώμη.
Σε αντίθεση, το 68,2% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, αποτυπώνοντας τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής περίθαλψης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.066 άτομα, άνω των 17 ετών, ενώ στην έρευνα μεταξύ ιατρών συμμετείχαν 760 ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, από όλη την επικράτεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία: Έδωσαν μια αμφιλεγόμενη λύση
Ο θεσμός των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, που εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο, δεν έχει πείσει τους πολίτες. Το 43,4% τον κρίνει αρνητικά, ενώ μόλις το 27,3% τον αξιολογεί θετικά. Παρότι το 55% αναγνωρίζει ότι μειώνει τους χρόνους αναμονής, το 45% εκφράζει ανησυχίες για την ποιότητα των υπηρεσιών και το υψηλό κόστος.
Ποιότητα υπηρεσιών ΕΣΥ: Σε συνεχή πτώση
Το 54,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ποιότητα της δημόσιας υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Οι κυριότεροι λόγοι που αναφέρονται είναι: η έλλειψη προσωπικού, οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι αυξημένες πιέσεις στις υγειονομικές δομές.
Το 83,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα και σε υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία.
Το 11,8% αναφέρει ότι δεν έχει παρατηρήσει σημαντικές διαφοροποιήσεις, κάτι που υπογραμμίζει τις κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία.
Έλλειψη ενημέρωσης και επιφύλαξη για προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και Προσωπικό Γιατρό
Δεν είναι καλύτερη η εικόνα των πολιτών και για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που προσπαθεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας.
Η ενημέρωση γύρω από τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» παραμένει ελλιπής. Το 21,2% των πολιτών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν το πρόγραμμα, ενώ το 41,6% δεν αισθάνεται την ανάγκη να συμμετάσχει.
Επίσης, το 68,8% των πολιτών έχει εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, όμως μόνο το 55,7% δηλώνει ικανοποιημένο από την εμπειρία του.
Αντίθετα, το 10,9% αναφέρει δυσαρέσκεια για την ποιότητα των υπηρεσιών.
ΕΣΥ: Και οι γιατροί το εγκαταλείπουν
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας από το ΕΣΥ απομακρύνονται και οι Έλληνες γιατροί οι οποίοι δηλώνουν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι.
– Προτιμούν το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα, με βασικές αιτίες της φυγής τους (κυρίως στο 55,2% των νέων γιατρών) τις εξής:
– Χαμηλοί μισθοί: Το 94,2% των πολιτών και το 90,5% των γιατρών ζητούν αυξήσεις.
– Υποστελέχωση: Το 52,9% των γιατρών δηλώνει αύξηση ασθενών, χωρίς αύξηση προσωπικού.
– Κακή οργάνωση & εξουθένωση: 16,7% δουλεύει υπερβολικές εφημερίες, 7,1% καθυστερημένους μισθούς.
– 55,2% λόγω χαμηλών αποδοχών & έλλειψης κρατικής στήριξης.
Πηγή: Iatropedia.gr