Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Αυτό αποτυπώνεται και στην έρευνα της Alco με την ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας.
Το 73% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή πάνω από 7 στους 10, θεωρούν ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
Η έρευνα ακολουθεί μια πρώτη που έγινε τον περασμένο Ιούνιο λίγο μετά την έξοδο της χώρας από την καραντίνα.
Για την τηλεργασία, το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του, το 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του, το 60% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του, το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.
Όπως και τον Ιούνιο έτσι και τον Σεπτέμβριο, το 32% των εργαζόμενων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.
20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Απαισιοδοξία για τους μισθούς
Το 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας (+2% σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών, με το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για τον μισθό τους να παρουσιάζει πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων και να διαμορφώνεται στο 32%.
Μείωση παρατηρείται και στον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, με το 54% των εργαζομένων να δηλώνουν αισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (-2% σε σχέση με τον Ιούνιο).
Τρεις μήνες μετά, πλέον αποτυπώνονται με σαφήνεια αυτοί οι προβληματισμοί και η ανάγκη πλήρους θεσμικής παρέμβασης μοιάζει επιτακτική τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων.
Τέλος, χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα την πλήρη επαναφορά και ενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.