Οι προσφορές τελευταίας στιγμής ο... κρυμμένος «άσσος» των ξενοδόχων που θέλουν να διατηρήσουν σε αξιοπρεπή επίπεδα την επισκεψιμότητά τους και να αποσβέσουν, τουλάχιστον, τα λειτουργικά τους έξοδα. Πόλος έλξης για τους Έλληνες οι εκπτώσεις 50% από υπερπολυτελείς μονάδες σε ακριβούς προορισμούς.
Με δύο ταχύτητες, κινείται ο εσωτερικός τουρισμός. Μία «ανάσα» πριν τον Αύγουστο -που παραδοσιακά αποτελεί τον μήνα με τη μεγαλύτερη πληρότητα-και παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δημοφιλείς προορισμοί που η κίνηση παραμένει έως και 80% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αποτρέποντας έτσι 7 στους 10 ξενοδόχους να ανοίξουν τις τουριστικές τους μονάδες. Προσωρινό λουκέτο έχουν βάλει ακόμα και ξενοδοχεία πολυτελείας.
Μιλώντας με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου σε Σαντορίνη, Κέρκυρα, Σκιάθο, Ρόδο, Χαλκιδική, Σίφνο κι Αμοργό, έρευνα του newsit.gr, αποκαλύπτει τα εξής:
Σαντορίνη: Διπλασιάστηκαν οι Έλληνες στο νησί, «κυνηγούν» ευκαιρίες
Ο Νίκος Νομικός, ιδιοκτήτης του πολυτελούς Lilium Hotel Santorini και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας τονίζει ότι:
«Φέτος η πτώση στο νησί φθάνει στο 50% σε σχέση με πέρυσι. Το πλήγμα είναι μεγάλο και λόγω της κρουαζιέρας, που στερεί από το νησί το 1/3 των ημερήσιων επισκεπτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Καθώς από την λίστα των τουριστών λείπουν οι Αμερικανοί, οι Καναδοί, οι Αυστραλοί, οι Κινέζοι και Ρώσοι, την τουριστική κίνηση στη Σαντορίνη στηρίζουν οι Έλληνες. Η προσέλευσή τους από πέρυσι που ανερχόταν στο 5% του συνολικού τουρισμού, φέτος φθάνει στο 10%. Ουσιαστικά πρόκειται για διπλάσιο αριθμό Ελλήνων που επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Σαντορίνη, ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν το κενό, καθώς στο νησί λειτουργούν 5.000 επιχειρήσεις υγειονομικού και μη υγειονομικού ενδιαφέροντος και διατίθενται 70.000 κλίνες. Έτσι, η πληρότητα των ξενοδοχείων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 25%, ευελπιστούμε όμως ότι εάν αυξηθούν οι πτήσεις με charters, τότε θα υπάρξει τουλάχιστον μεγαλύτερη προσέλευση από Άγγλους, Ελβετούς και Ιταλούς, που ο αριθμός τους παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τους Γερμανούς που αριθμητικά είναι οι περισσότεροι έναντι των υπολοίπων. Όσον αφορά τους Έλληνες επιλέγουν να παραθερίσουν σε αναβαθμισμένα ξενοδοχεία, με υψηλότερο service, σε τιμές πιο φθηνές, αξιοποιώντας ευκαιρίες, όπως το να πληρώσουν 250 ευρώ για ξενοδοχείο, που υπό διαφορετικές συνθήκες διατίθεται με 500 ευρώ».
Καλύτερη ωστόσο, είναι η εικόνα που επικρατεί στα γειτονικά νησιά, όπως Σίφνος, Κίμωλος και Μήλος, που οι πληρότητες φθάνουν έως το 90% αυτές τις ημέρες, καθώς, σε αντίθεση με τη Σαντορίνη, αποτελούν παραδοσιακούς προορισμούς των Ελλήνων.
Σίφνος: Οι Έλληνες «κλείνουν» δωμάτια για τον Αύγουστο και οι ξενοδόχοι ζημιές
Την αισιοδοξία του για την τουριστική κίνηση στο νησί εκφράζει ο πρόεδρος εμπόρων και επαγγελματιών Σίφνου, ιδιοκτήτης εστιατορίου και εργαστηρίου χρυσοχοΐας κ. Θεόδωρος Πολενάκης, ο οποίος δήλωσε:
«Από το χειρότερο σενάριο που περιμέναμε, είμαστε σε καλύτερο δρόμο, επειδή δουλεύουμε πολύ με Έλληνες. Εάν δεν προκύψει κάτι άλλο, διαφαίνεται μια ικανοποιητική πληρότητα για τον Αύγουστο. Πριν την οικονομική κρίση, το 80% των τουριστών ήταν Έλληνες, όμως μετά την κρίση, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ανοίξαμε τη βεντάλια στους ξένους. Έτσι, καταφέραμε να προσελκύσουμε Γερμανούς. Ελβετούς, Αυστριακούς και τελευταία Γάλλους, μοιράζοντας το τουριστικό μας μίγμα κατά 50% σε Έλληνες και ξένους. Ο κορονοϊός, χτύπησε την τουριστική κίνηση τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, τους οποίους επιλέγουν για τις διακοπές τους οι ξένοι. Έτσι, δεν υπήρξαν καθόλου έσοδα μέχρι τον Ιούνιο. Αυτή τη στιγμή το 90% των ξενοδοχείων είναι ανοιχτό και η πληρότητα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές μας εκτιμήσεις, καθώς τα πλοία έρχονται γεμάτα, με τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό επιβατών. Εάν δεν αλλάξει κάτι, περιμένουμε να κορυφωθεί η προσέλευση τον Αύγουστο και να φθάσει στο 80%, αλλά και πάλι η ζημιά που έχει δημιουργηθεί στα ξενοδοχεία δεν θα μπορέσει να καλυφθεί. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξανοιχτεί με επενδύσεις και δάνεια, τα οποία δυσκολεύονται να καλύψουν, λόγω της νεκρής τουριστικής περιόδου τον Μάιο και Ιούνιο. Δειλά – δειλά ξεκίνησε επίσης, η κίνηση και από Γάλλους, Ελβετούς και Άγγλους».
Ρόδος: 7 στα 10 ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά
Απογοητευτική είναι η εικόνα στο νησί των Ιπποτών. Ο Ιωάννης Πάππου πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου τονίζει ότι:
«Τόσο οι πληρότητες όσο και οι αφίξεις στη Ρόδο έχουν μειωθεί κατά 70%. Ας ελπίσουμε η κατάσταση να βελτιωθεί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Καλύτεροι επισκέπτες είναι οι Γερμανοί, καθώς η αγορά της Αγγλίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ακόμα επίπεδα, ενώ οι Ρώσοι είναι ανύπαρκτοι. Για τους Έλληνες δυστυχώς η Ρόδος είναι απαγορευτική, λόγω του υψηλού κόστους των μεταφορικών. Φθάσαμε στον Αύγουστο κι όμως 7 στα 10 ξενοδοχεία, ακόμα και πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστά. Υπολογίζουμε ότι από την αρχή της τουριστικής σεζόν έχουμε χάσει 1,5 εκατ. αφίξεις. Αυτό που κάνουν όλοι οι τουριστικοί παράγοντες τώρα είναι να δημιουργήσουν τη βάση για τις επόμενες τουριστικές περιόδους».
Κέρκυρα: Στο 35% η μέση πληρότητα, ελπίδες για τον Αύγουστο
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης μιλώντας για την τουριστική εικόνα στο νησί των Φαιάκων αναφέρει:
«Είναι μία δύσκολη χρονιά. Αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει 7 στα 10 ξενοδοχεία. Τον Ιούλιο οι πληρότητες κυμάνθηκαν μεταξύ 30 με 35%. Τελευταία αρχίζει να διαφαίνεται προσέλευση από Άγγλους. Ο Αύγουστος επίσης, αποτελεί το μήνα, που παραδοσιακά κάνουν τις διακοπές τους οι Έλληνες, γι’ αυτό και προσδοκούμε ότι θα τονωθεί η κίνηση, ενώ και οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους έχουν κάνει καλές προσφορές. Υπάρχουν εκπτώσεις μέχρι 40%. Για τον πελάτη πρέπει να προέχει η ασφάλεια και μετά η έκπτωση. Λέω σε όλους ότι φέτος αποτελεί μία καλή ευκαιρία να δει κάποιος την Κέρκυρα χωρίς ουρές και συνωστισμό. Πιστεύω ότι, τον Αύγουστο, μπορούμε να φθάσουμε στο 50% της περυσινής χρονιάς και θα είμαστε ευχαριστημένοι. Προσπαθούμε να βγάλουμε τα έξοδα μας και να συντηρήσουμε την εργασία. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε εάν θα παραταθεί η τουριστική σεζόν έως τέλος Οκτωβρίου. Πιστεύω όμως ότι ο Οκτώβριος θα είναι καταστροφικός. Τελευταία ξεκίνησε η κίνηση και από Βρετανούς, οι Ρώσοι δεν υπάρχουν, ενώ μετά και από τα κρούσματα στα Βαλκάνια, μειώθηκε η κίνηση από αυτές τις χώρες»
Σκιάθος: Οι Έλληνες «εξέπληξαν» ευχάριστα τους ξενοδόχους
Ο Ηλίας Ναθαναηλίδης ιδιοκτήτης του πρώην Ξενία, του ELIVI SKIATHOS, που λειτουργεί ως ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων ανέφερε ότι:
«Το νησί είναι άδειο. Οι Ιταλοί και Βρετανοί, που παραδοσιακά επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στη Σκιάθο, φέτος είναι εξαφανισμένοι. Εάν διατηρηθεί έτσι η κατάσταση, είναι δύσκολο να διατηρηθούν και οι πτήσεις με charters. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε πάρα πολλούς Έλληνες. Από το 47% της πληρότητας που έχουμε στο ξενοδοχείο, το 30% είναι Έλληνες. Ευελπιστούμε να συνεχίσει το ίδιο μοτίβο και τον Αύγουστο. Αυτό που παρατηρείται επίσης, φέτος, είναι ότι έχει μειωθεί η μέση ηλικία των τουριστών».
Αμοργός: Απουσία ξένων, η πληρότητα στα ξενοδοχεία κυμαίνεται από 30 έως 50%
Ιδιοκτήτρια του πέντε αστέρων ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa, η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, αναφέρει ότι:
«Φέτος η εικόνα στην Αμοργό είναι πολύ διαφορετική. Οι Αμερικανοί που παραδοσιακά επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί, είναι άφαντοι, οπότε και ο τουρισμός έχει μειωθεί. Ανάλογα με το ξενοδοχείο που διαθέτει κάποιος οι πληρότητες κυμαίνονται από 30 έως 50%. Καθώς, η Αμοργός είναι ανέφικτη από τον κορονοϊό, τα ξενοδοχεία είναι όλα ανοιχτά. Μία μικρή κίνηση που υπάρχει, γίνεται από τους Έλληνες. Όλοι μας το έχουμε πάρει απόφαση, ότι φέτος είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες και ο στόχος τουλάχιστον είναι να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Πρωταρχικός σκοπός αποτελούν οι πληρότητες των ξενοδοχείων το καλοκαίρι και ακολούθως, η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Το Νοέμβριο έχουμε δύο συνέδρια, ενώ και όλο το χρόνο υπάρχουν λόγοι να επισκεφθεί κάποιος το νησί».
Χαλκιδική: Αβέβαιη η φετινή χρονιά για τον αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων
Εκεί, όπου διαθέτει πολυτελή μονάδα ο επί πολλά έτη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και τελευταία έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις, στη Χαλκιδική, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η κίνηση θα κινηθεί στο 20% των περυσινών αποτελεσμάτων. Αν και από πλευράς κορονοϊού, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο, η πτώση για φέτος εκτιμάται στο 80%. Το στοίχημα όλων θα αποτελέσει η επόμενη χρονιά.