Στις κινητοποιήσεις του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) που ξεκινούν από σήμερα, Παρασκευή (01.09.23) συμπαρίσταται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση.
Τα μέλη του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών (ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ) (ανεξάρτητο σωματείο εργαστηριακών γιατρών, βιοπαθολόγων, ακτινολόγων, πυρηνικών γιατρών και κυτταρολόγων) σταματούν από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2023 να εκτελούν τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις -που έχουν ως στόχο την κατάργηση του clawback καθώς και την διόρθωση της μέχρι τώρα δυσλειτουργικής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, όπως λένε οι ίδιοι- αναμένεται να κλιμακωθούν.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τάσσεται στο πλευρό των κλινικών γιατρών και τους ζητά να στηρίξουν τον αγώνα κατά του μνημονιακού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο υφαρπάζει τα εισοδήματα των Διαγνωστικών Κέντρων και τα οδηγεί στο λουκέτο.
Ταυτόχρονα, ζητά από τους πολίτες να κατανοήσουν τα δίκαια αιτήματα τους, καθώς πρόσκαιρα αναμένεται να διαταραχθούν -όπως σημειώνουν- οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που διαχρονικά λαμβάνουν.
«Από σήμερα και για το προσεχές χρονικό διάστημα οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας, για μια ακόμη φορά, προχωρούν σε δράσεις διαμαρτυρίας εναντίον της υφαρπαγής του εισοδήματός τους, που αποκαλείται clawback. Το μνημονιακό αυτό μέτρο, που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί το 2018, υφίσταται διογκούμενο, καθώς η πολιτεία αυξάνει τις παροχές εντός του ιδίου προϋπολογισμού, ο πληθυσμός μεγαλώνει ηλικιακά και η επιστήμη προοδεύει. Στο τέλος του μήνα η υπέρβαση για όλη τη χώρα αφαιρείται από τις αμοιβές των εργαστηρίων που εκτέλεσαν τις εξετάσεις, παρά την απαγόρευση άρνησης εκτέλεσης από μέρους τους», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΠΙΣ.
Όπως υποστηρίζει, η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει το σύνολο των εργαστηρίων στην υπερχρέωση και ακολουθεί η εν καιρώ χρεωκοπία. Αυτή η εξέλιξη Θα είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και πρέπει να αποφευχθεί.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, για τους παραπάνω λόγους ζητά από την πολιτεία -όπως επισημαίνει- να λάβει τα απαραίτητα και επιστημονικά αποδεκτά μέτρα εξορθολογισμού της εκτέλεσης εξετάσεων, την επαρκή χρηματοδότηση και την αξιοπρεπή αποζημίωση των εργαστηρίων.