Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Εργοθεραπευτές εναντίον Υπουργείου Εργασίας: «Casus belli» η εξίσωση αποφοίτων ΙΕΚ με τους εργοθεραπευτές ΑΕΙ

Εργοθεραπευτές εναντίον Υπουργείου Εργασίας: «Casus belli» η εξίσωση αποφοίτων ΙΕΚ με τους εργοθεραπευτές ΑΕΙ

«Κατάπτυστη και αναχρονιστική» χαρακτηρίζουν οι εργοθεραπευτές τη νέα Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που επιχειρεί -όπως λένε- την υποβάθμιση του έργου τους.

Είναι μάλιστα, όπως λέει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, μια πράξη που προσβάλει βάναυσα το επάγγελμα του εργοθεραπευτή, μια πράξη που διώκεται ποινικά σύμφωνα με τους νόμους, ενώ περιέχει αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς και περιφρονεί τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου των Εργοθεραπευτών καλούν τον υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, να αποσύρει την ΥΑ 20745/2023, για τις προδιαγραφές λειτουργίας κέντρων αποθεραπείας – αποκατάστασης, καθώς επιμένουν ότι πρόκειται, είτε για «γκάφα ολκής» όπως λένε, είτε για μια εξόφθαλμη περίπτωση «περιφρόνησης των νόμων».

«Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για γκάφα ολκής ή περιφρόνηση των νόμων, από πλευράς του υπουργείου Εργασίας, το οποίο με την συγκεκριμένη Υ.Α., γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τους νόμους του κράτους και συγκεκριμένα, τόσο τον Ιδρυτικό Νόμο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – ΝΠΔΔ, όσο και τις διατάξεις περί εκπαίδευσης και επαγγελματικής Αποκατάστασης των Βοηθών Εργοθεραπείας, με τις οποίες προβλέπεται ρητώς ότι οι Βοηθοί δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους αυτοτελώς, αλλά πάντοτε υπό την καθοδήγηση του πτυχιούχου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Εργοθεραπευτή. Τονίζουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση, αυτό συνιστά πράξη αντιποίησης υγειονομικού επαγγέλματος, η οποία και διώκεται ποινικά», σημειώνουν οι εργοθεραπευτές.

Ο ΠΣΕ, σε επιστολή – διαμαρτυρία, που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας, επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της Υ.Α., δείχνουν, ότι ο συντάκτης του κειμένου ουδεμία σχέση έχει με τους όρους «αποθεραπεία-αποκατάσταση» όπως και των δυνατοτήτων και προδιαγραφών εφαρμογής υπηρεσιών Εργοθεραπείας σε ανάλογα κέντρα.

Παράλληλα σημειώνεται και μια ακόμη πιο επικίνδυνη άγνοια, αυτή της ισχύουσας Νομοθεσίας σχετικά με το επάγγελμα του Εργοθεραπευτή (νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα) και αυτό του Βοηθού Εργοθεραπείας.

Χώρος εργοθεραπείας, σε … 12 τ.μ. τμήματος του χώρου αναψυχής

Όμως, τα παράδοξα, σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές, δεν σταματούν εδώ.

Στο άρθρο 1, παρ. 2 της Υπουργικής Απόφασης «Προδιαγραφές λειτουργίας κέντρων αποθεραπείας – αποκατάστασης για την παροχή ιατρικών και λοιπών φροντίδων καθώς και για τη διημέρευση των ατόμων που περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2072/1992», αναφέρεται ότι ο χώρος εργοθεραπείας – απασχόλησης, δύναται να έχει συνολικό εμβαδόν τουλάχιστον 12 τ.μ. και να αποτελεί … τμήμα της αίθουσας αναψυχής – συγκεντρώσεων, τηρουμένων των προδιαγραφών ασφαλείας κίνησης των ωφελούμενων με αναπηρία μέσα στον χώρο.

«Μεταξύ άλλων «μαργαριταριών», στην υπουργική απόφαση, ο χώρος εργοθεραπείας, στα συγκεκριμένα κέντρα, προβλέπεται 12 τ.μ. και μάλιστα μπορεί να αποτελεί και τμήμα της αίθουσας αναψυχής – συγκεντρώσεων! ενώ προβλέπεται ένας εργοθεραπευτής ανά 35 άτομα! Μιλάμε πλέον για την απόλυτη υποβάθμιση των παρεχόμενων στους φορείς αυτούς υπηρεσιών, τόσο με επιστημονικούς όσο και με κοινωνικούς όρους», σχολιάζουν οι εργοθεραπευτές.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου θέλουν να ενημερώσουν, όπως λένε το υπουργείο Εργασίας, ότι οι χώροι Εργοθεραπείας αποτελούν θεραπευτικό και όχι ψυχαγωγικό περιβάλλον, «μέσα στο οποίο ο επαγγελματίας εργοθεραπευτής, και όχι διασκεδαστής, αντιμετωπίζει τον ασθενή του με εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα».

Σε θέσεις μάχης ο κλάδος των Εργοθεραπευτών

Σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές, είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση στο σύνολό της περιλαμβάνει προβλέψεις οι οποίες δεν βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και θεραπείας-αποκατάστασης των ασθενών.

Αντίθετα, όπως λένε, οδηγούν νομοτελειακά στην υποβάθμιση ενώ ταυτόχρονα δείχνουν περιφρόνηση στις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές και κοινωνικές παραδοχές.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΝΠΔΔ) ανάμεσα στους στόχους που έχει θέσει, είναι και η προάσπιση του δικαιώματος κάθε πολίτη στην εκ μέρους του κράτους παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως λένε και για το λόγο αυτό καλούν το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση.

Ενημερώνουν τέλος πως σε διαφορετική περίπτωση«ο κλάδος είναι σε εγρήγορση και έτοιμος να δώσει και αυτή τη μάχη».

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις