Κυριακή, 21 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Ερημιά στην Ερμού! – Τα καταστημάτα κατέβασαν ρολά και είπαν “όχι” στις Κυριακές – Οι απεργοί απέκλεισαν τα ανοιχτά μαγαζιά και γιούχαραν τους πελάτες

Ερημιά στην Ερμού! – Τα καταστημάτα κατέβασαν ρολά και είπαν “όχι” στις Κυριακές – Οι απεργοί απέκλεισαν τα ανοιχτά μαγαζιά και γιούχαραν τους πελάτες

– Οι απεργοί έκαναν συμβολικούς αποκλεισμούς με αλυσίδες σε εισόδους καταστημάτων που άνοιξαν
– Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο και το ΠΑΜΕ κάνουν πορείες στο Σύνταγμα
– Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου αρχίζουν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία την επόμενη Κυριακή θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά
– Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Μπορεί σήμερα να ήταν η πρεμιέρα για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, ωστόσο η εικόνα στην Ερμού θυμίζε… αργία.

Τα περισσότερα μαγαζιά κατέβασαν ρολά συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία, που είχε προαναγγείλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), ενώ η ΓΣΕΒΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας είχαν  ζητήσει από τους επιχειρηματίες να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Οι ελάχιστοι έμποροι που αποφάσισαν να λειτουργήσουν κανονικά τις επιχειρήσεις τους έγιναν στόχος των εξαγριωμένων απεργών, οι οποίοι απέκλεισαν τις εισόδους και αποδοκίμαζαν τους πελάτες.


Φωνάζοντας “έξω!” εμπόδιζαν τον κόσμο να ψωνίσει, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε ένταση, καθώς κάποιοι πελάτες αντιδρούσαν, λέγοντας ανοιχτά ότι είναι υπέρ του νόμου για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές.  

Κάποιες επιχειρήσεις που αρχικά έσπασαν την απεργία, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, μετά τον αποκλεισμό των απεργών.

Ωστόσο, από το μεσημερι, και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι κινητοποίησεις των εμποροϋπαλλήλων, πολλαπλασιάστηκαν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν τα ρολά τους για να λειτουργήσουν, ενώ περισσότερος ήταν ο κόσμος που βγήκε για βόλτα, ίσως και για ψώνια, στο κέντρο.


Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για ένα χρόνο πιλοτικά θα λειτουργούν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου στις εξής περιοχές: Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Θήρας, Δήμος Ερμούπολης Σύρου, Δήμος Κω,
Δήμος Ρόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΕΕ η ΓΣΕΒΕΕ και η ΟΙΥΕ (Ομοπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) γνωστοποίησαν ότ προχωρούν, από κοινού, σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή αναστολή και ακύρωση της απόφασης αν και το προβλημα δεν έχει δημιουργηθεί τόσο για το αν θα είναι ανοικτά τα μαγαζια σε τουριστικές περιοχές, αλλά ότι η τελευταία απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης λειτουργεί ως προάγγελος για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων (ωράριο, εκπτώσεις προσφορές).



Για το θέμα ενημερώθηκε και η τρόικα και όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά σε εύλογο διάστημα θα πραγματοποιηθεί έρευνα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και αν διαπιστωθεί ότι δεν ήταν η αναμενόμενη θα υπάρξουν διορθωτικές αποφάσεις.


Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και σωματεία εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου πραγματοποιούν αυτή την ώρα πορεία κατά μήκος της οδού Ερμού, από την πλατεία Συντάγματος και προς το ναό της Παναγίας Καπνικαρέα.


Την ίδια ώρα η ξεχωριστή πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε νωρίτερα από την Καπνικαρέα και κατέληξε στο Σύνταγμα, συνεχίζεται μέσω της οδού Μητροπόλεως.

Υπενθυμίζουμε ότι από αύριο, Δευτέρα, 14 Ιουλίου, αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 30 Αυγούστου, ενώ την επόμενη Κυριακή τα μαγαζιά θα είναι ανοικτα με βάση τη νομοθεσία που προβλέπει το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων επτά φορές τον χρόνο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που λειτουργούν Κυριακές

Το νου σας! Βγαίνουν παγανιά οι “ράμπο” της εφορίας – Θα στήνουν… καρτέρι έξω από μαγαζιά και θα ελέγχουν τους πελάτες αν έχουν αποδείξεις!

Ο δεκάλογος των εκπτώσεων! Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές και τί ισχύει

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε