Ο δρόμος που κάποτε φιλοξενούσε τις περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρίες αυτοκινήτων, η λεωφόρος Συγγρού, έχει κυριολεκτικά ερημώσει τα λουκέτα είναι πλέον δεκάδες και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.
Οι κάτοικοι και οι ελάχιστοι πλέον επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα εκεί λένε: ”Τα λουκέτα φέρνουν κι άλλα λουκέτα”, εννοώντας πως το κλείσιμο ήταν αλυσιδωτό από την στιγμή που έφυγαν σε πρώτη φάση οι εταιρείες αυτοκινήτων.
Οι τιμές των ενοικίων δεν ”έπεσαν” από τότε ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην χώρα μας έτσι ώστε να γίνει ξανά η περιοχή το κέντρο της επιχειρηματικότητας και να προσελκύσει εταιρίες.
Οι κάτοικοι τις περιοχής μιλάνε για ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ το βράδυ φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Η καθημερινότητα έχει γίνει δραματική αφού πλέον δεν υπάρχουν ούτε σούπερ μάρκετ και για τα ψωνίζουν πρέπει να κατευθύνονται προς την Νέα Σμύρνη ή την Καλλιθέα.
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας στην πρωτεύουσα είναι πλέον άδεια πάνω από 17% των εμπορικών ακινήτων.
Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκε στο 23,4% από 17% τον περασμένο Αύγουστο.
Πρώτη σε λουκέτα είναι η Σταδίου, όπου έχει κλείσει το 33,8% των καταστημάτων. Ακολουθεί η Ακαδημίας με 24,6% και η Ερμού με 24,3%. Στον άλλο μεγάλο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Πατησίων, το ποσοστό των λουκέτων διαμορφώνεται στο 20,6 του συνόλου των καταστημάτων, σε ορισμένα όμως σημεία του αγγίζει και το 30%.
Τα πρόβλημα της ερημοποίησης του κέντρου της Αθήνας και κυρίως της οδού Σταδίου φαίνεται πως διευρύνεται και περιφερειακά και στις υπόλοιπες πόλεις.
Στο Χαλάνδρι έχει κλείσει το 22% των καταστημάτων, στο κέντρο του Πειραιά το 20,6%, στη Λεωφόρο Ηρακλείου της Νέας Ιωνίας το 17,8% των καταστημάτων, στη Θησέως της Καλλιθέας το 16,8%.
Αλματώδης είναι η αύξηση των λουκέτων σε περιοχές όπως η Κηφισιά, όπου σύμφωνα με την ΕΣΕΕ έκλεισε το 21% των καταστημάτων που βρίσκονταν στους πέντε εμπορικότερους δρόμους του δήμου. Τον περασμένο Αύγουστο το ποσοστό ήταν στο 12%.