Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και θα προβληθεί σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός “χτυπάει” μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Όταν το θέμα αφορά στις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα που αφορούν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου βάζει μπροστά την κατεχόμενη Κύπρο ως αυτόνομο κράτος με δικαιώματα. Με εύσχημο τρόπο επικαλείται το παράδειγμα της Κύπρου και προτείνει κοινές ενέργειες, αν και αποφεύγει τη λέξη συνεκμετάλλευση:
“Στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε όλα τα οικόπεδα που ονομάζονται ΑΟΖ, και η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν ίσα δικαιώματα. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση, ευχή μας είναι να μην υπάρχουν τέτοιες [αρνητικές] εξελίξεις. Αντιθέτως, οι έρευνες για φυσικό αέριο ή για πετρέλαιο να προχωρήσουν με μία συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Φυσικά, όσο δε γίνεται αυτό, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να επωφεληθούν και όταν γίνεται αυτό είναι και η Τουρκία υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσει διαφορετικά. Αν στο συγκεκριμένο θέμα επικρατήσει κοινή λογική και γίνουν τα αντίστοιχα βήματα, τότε κι εμείς στο θέμα αυτό κατά τον ίδιο τρόπο θα βρεθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα και θα πραγματοποιήσουμε ό,τι βήματα προγραμματιστούν να γίνουν. Διότι οτιδήποτε εξορυχθεί από τις ΑΟΖ, πετρέλαια και τα συναφή, πρέπει να μοιραστούν όλα ισότιμα στον κυπριακό λαό.”
Αν και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας πολύ δύσκολα θα πέσει στο τραπέζι μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιμένει στην τακτική της Τουρκίας να υπάρξει διάλογος και γιατί όχι, αν και δεν το λέει, διαιτησία:
Πρέπει να τις συνεχίσουμε χωρίς προϋποθέσεις και προκαταλήψεις. Εμείς, δηλαδή, δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Αντιμετωπίζουμε το θέμα απροκατάληπτα και με ελπίδα τη διαδικασία αυτή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για όλα τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και για τα θέματα του Αιγαίου, αρκεί οι δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τα θέματα με καλή προαίρεση. Αν τα αντιμετωπίζουν έτσι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει αποτέλεσμα.
“Όχι, κουτσομπολιά”
Ένθερμος οπαδός του διαλόγου με τους γείτονες ο Ερντογάν επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστεί η ειλικρινής επαφή μεταξύ των δύο χωρών:
“Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την «στρατηγική» , θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα «σου ‘πα», «μου ‘πες».”
“Ρωμιοί γυρίστε”
Πάντα καλός και στο επικοινωνιακό παιχνίδι ο Τούρκος Πρωθπουργός δεν ξεχνά τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία μεταξύ των δύο λαών, αλλά δεν ξεχνά και την καταγωγή πολλών Ελλήνων, στους οποίους μάλιστα απευθύνει πρόσκληση να επιστρέψουν αν το επιθυμούν, αν και δεν μπαίνει σε συζήτηση για τις περιουσίες:
“Δεν έχουν γίνει λάθη; Έχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα διορθώσουμε αμοιβαίως. Στη δική μας την ιστορία υπήρξαν ανάμεσά μας δεκάδες χιλιάδες Ρωμιοί. Ένα μεγάλο μέρος τους είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Άνθρωποι που έχουν φύγει από την Πόλη, τη Σμύρνη κ.ο.κ. Εγώ λέω από καιρού εις καιρόν, μπορείτε να γυρίσετε, γυρίστε. Όταν χρησιμοποιούμε αυτή τη διατύπωση παίρνουμε ένα πολιτικό ρίσκο, αλλά παρ’ όλα αυτά, το λέμε. Υπάρχουν πολλά κοινά στην κουλτούρα μας: κοινά στοιχεία στην κουζίνα μας, στη μουσική μας, τα οποία μας προσελκύουν τον έναν στον άλλο.”
“Συνεργασία πολλών δισεκατομμυρίων”
Σημαντικό θεωρεί ο κ. Ερνοτγάν και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί και από τις δύο πλευρές και που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται:
Θα ήθελα να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό νούμερο: Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δις είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δις είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης. Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις.
Διαβάστε επίσης: