Ελλάδα

Έρχεται η δικαστική αστυνομία! Τα καθήκοντα και τα “προσόντα” των υποψηφίων

Από σήμερα (18.07.2018) και μέχρι την Παρασκευή 17 Αυγούστου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ίδρυση υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η δικαστική αστυνομία θα διαιρείται σε Πολιτικό και Αστυνομικό Κλάδο , θέσεις τις οποίες θα καλύψουν συνολικά 70 άτομα. Τα στελέχη της δικαστικής αστυνομίας που υπηρετούν στα Περιφερειακά Τμήματα ανά Δικαστήριο ή Εισαγγελία θα τελούν υπό τη διεύθυνση του Διευθύνοντος το Δικαστήριο ή την Εισαγγελία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η υποβοήθηση του έργου των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών.

Οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ανακριτικοί υπάλληλοι και τα καθήκοντα τους θα είναι τα εξής:

α) η κατόπιν εισαγγελικής εντολής διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανακριτικών πράξεων,

β) η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης ή η κατά νόμο διενέργεια αυτόφωρων συλλήψεων,

γ) η επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων,

δ) η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων,

ε) η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων,

στ) η υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής,

ζ) η παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Οι υποψήφιοι για τον αστυνομικό κλάδο δεν πρέπει να έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου και οι άνδρες πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία.

Η επιλογή των υπαλλήλων θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών. Οι πραγματογνώμονες που θα συνδράμουν το έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ με εξειδίκευση στην πληροφορική, μηχανικοί, οικονομολόγοι, διερμηνείς κ.α.

Για τα τρία πρώτα έτη οι οργανικές θέσεις μπορούν να καλυφθούν με αποσπάσεις προσωπικού από τα Σώματα Ασφαλείας, από τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα. 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα