Site icon NewsIT

“Έρχεται” ηλεκτρονικό εισιτήριο και στους αρχαιολογικούς χώρους

26.04.2018 | 16:46
“Έρχεται” ηλεκτρονικό εισιτήριο και στους αρχαιολογικούς χώρους

Τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου, καθώς και τους βασικούς άξονες και στόχους πολιτικής, περιέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τους δημοσιογράφους. Σε αυτήν ο υφυπουργός ανέφερε και πως στόχος είναι η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και στους αρχαιολογικούς χώρους από τον Ιούνιο.

Αυτό είναι και το μεγάλο “στοίχημα” του Υπ. Πολιτισμού, για τη φετινή χρονιά, δηλαδή η εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (erp) και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα ξεκινήσει από την Ακρόπολη και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους, την Κνωσό, το Μουσείο Ηρακλείου και την Αρχαία Μεσσήνη.

«Όλα αυτά μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εσόδων του ΤΑΠ» είπε ο κ. Στρατής, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εγκατάσταση αυτή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα με τα τέλη Ιουνίου στους χώρους πιλοτικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

«Δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτό το πρότζεκτ. Όλη μας η προσπάθεια έχει πέσει πάνω σε αυτό. Εγώ θα πω ότι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος ο στόχος να λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου, τον οποίο βρήκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι προαναγγέλλω καθυστέρηση, αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο, είναι όμως ένα πραγματικό έργο, με χρονοδιάγραμμα που τηρείται αυτή τη στιγμή» απάντησε σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού

Ερωτήσεις έγιναν και για τις προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού, ένα άλλο ζήτημα που «τρέχει» ο ίδιος, όπως σημείωσε, και το οποίο θα επιλυθεί επίσης γύρω στα τέλη Ιουνίου. «Γιατί υπάρχει κάθε χρόνο αυτή η καθυστέρηση;» ρωτήθηκε ο υφυπουργός, που μεταξύ άλλων απάντησε ότι από τη μία είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων που ζητά κάθε χρόνο το ΥΠΠΟ, ενώ «υπάρχει και μια καχυποψία από τα υπόλοιπα υπουργεία που συνυπογράφουν αν αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός των αναγκών, αν οι βάρδιες είναι οι συγκεκριμένες. Κι ενώ πρόθεση όλων είναι να συμβάλουν, ίσως περιμένουν να δουν και μια κίνηση από το ΥΠΠΟ και από τους ίδιους τους εργαζόμενους να μπει μια τάξη» συμπλήρωσε.

Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας, αποτελούν τις αποκλειστικές αρμοδιότητες του υφυπουργού, που ανέλαβε πριν από περίπου δύο μήνες, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή του στα Οργανογράμματα και στην οικονομική διαχείριση των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟ, καθώς και στην πολιτική για το βιβλίο.

Η “πορεία” του ΤΑΠ

• Η επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής, που εφαρμόζεται από τον Απρίλιο 2016, των εισιτηρίων αρχαιολογικών πόρων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων. Κάτι που αφορά κυρίως την αναπροσαρμογή των κατηγοριών μειωμένων εισιτηρίων και ελευθέρας ή την προώθηση εκπτωτικών πακέτων (π.χ. στην αρχαία Μεσσήνη). Επίσης, η επικαιροποίηση της πολιτικής για τα τέλη παραχώρησης στους παραπάνω χώρους, παράλληλα με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

• Η ανάπτυξη της πολιτικής για τα πολιτιστικά προϊόντα, με βάση τις κατευθύνσεις που είχαν ακολουθηθεί τα προηγούμενα χρόνια και με τις κατάλληλες προσαρμογές. «Αυτή τη στιγμή τα πωλητήρια είναι κλειστά. Στόχος μας για φέτος είναι να έχουμε πωλητήρια ανοικτά ως τα μέσα με τέλη Ιουνίου. Προσπαθούμε να υπάρξει μια προτεραιότητα στους χώρους που θα υπάρξει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια πιο γρήγορη διαδικασία» δήλωσε ο κ. Στρατής για τα πωλητήρια, που θα εμπλουτιστούν από πιστά αντίγραφα του ΤΑΠ, ενώ θα χρησιμοποιηθούν κι άλλα χρήσιμα «εργαλεία», όπως είπε, μεταξύ των οποίων οι απευθείας μικρές αναθέσεις και τα design (μοτίβα και σχέδια εφαρμογών που προέκυψαν από διαγωνισμό, με δυνατότητες συνεργασίας με καλλιτέχνες, γραφίστες κλπ.).

• Ο εμπλουτισμός του θεσμικού πλαισίου με την εισαγωγή νέων εργαλείων για τη διαχείριση αναψυκτηρίων, αλλά και των ακινήτων του ΤΑΠ, πάντα υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο. «Στο πλαίσιο αυτό για τη συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο -γιατί δυστυχώς τέλειωσε και ο Απρίλης- θα εφαρμοστεί μια διαδικασία με βραχυχρόνιες συμβάσεις, πάντα με υψηλά στάνταρτ, ώστε το φετινό καλοκαίρι να ανοίξουν τα αναψυκτήρια που παρέμειναν κλειστά τα τελευταία χρόνια κι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της λήξης των συμβάσεων που έχουμε κληρονομήσει από την προηγούμενη δεκαετία» σημείωσε ο υφυπουργός.

• Νέος καταστατικός νόμος και νέο οργανόγραμμα.

Μηνυτήριες αναφορές

Ως προς τις μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Τρίτη 24 Απριλίου, ο κ. Στρατής σημείωσε: «Έγινε ένας δειγματοληπτικός έλεγχος στο ΤΑΠ για την εκτέλεση μιας σύμβασης με εταιρεία που μεταφέρει προϊόντα από τις αποθήκες που βρίσκονται στο Ρέντη στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Για το 2018 έχει δείξει μια πάρα πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις πραγματικές διακινήσεις και στα ποσά που πληρώθηκαν της τάξης του δεκαπλάσια ποσά. Δηλαδή πραγματικό μεταφορικό έργο 3.000 ευρώ, πληρωμή 30.000 ευρώ» διευκρίνισε ο υφυπουργός, λέγοντας ότι «είναι η ίδια μεταφορική εταιρεία, που έχει χρόνια συνεργασία με το ΤΑΠ όχι με μακροχρόνια σύμβαση, αλλά με διαδικασίες διαγωνιστικές ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

«Δεν είμαι ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής, γι αυτό αποφάσισα να το στείλω στο ανώτατο επίπεδο. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» τόνισε.

Ως προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), ανέφερε τα εξής:

• Ο βρεφονηπιακός σταθμός θα μεταφερθεί στις δομές του υπουργείου Πολιτισμού, λειτουργώντας πλέον ως δημόσιος παιδικός σταθμός, με πλαίσιο λειτουργίας ανάλογο με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

• Συζητείται η δυνατότητα διεύρυνσης του κοινωνικού πακέτου για τους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ με τη θέσπιση βοηθήματος παιδικού σταθμού. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νέου Οργανισμού του ΤΑΠ.

• Το βοήθημα κατασκήνωσης θα διατηρηθεί και θα πληρώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού ή το ΤΑΠ.

• Θα διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, με το Ταμείο να είναι πραγματικής Αλληλοβοήθειας και υπόθεση των εργαζομένων.

 

Τέλος, ο κ. Στρατής αναφέρθηκε και στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Ελευσίνα 2021. «Κεντρικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε τον δήμο της Ελευσίνας και τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Ελευσίνα 2021 για την απρόσκοπτη υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος, να ολοκληρώσουμε μαζί τους, αλλά και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού “Ελευσίνα 2021”, ως δημόσιου πολιτιστικού φορέα διεθνούς εμβέλειας» δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ για το βιβλίο είπε: «Κεντρικός μας στόχος είναι να συμβάλουμε στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το βιβλίο, να συνθέσουμε επεξεργασίες και προτάσεις που έχουν ήδη παραχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, και όχι μόνο, και να προχωρήσουμε σε εφαρμοσμένες πολιτικές[…] Τέλος, όσον αφορά την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη σχετική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version