Η οικονομική κρίση δεν άφησε άλλα περιθώρια στους μαθητές των λυκείων αφού πολλοί αναγκάστηκαν να επιλέξουν ακόμη και επαγγέλματα τα οποία δεν θα “γούσταραν” να δουλέψουν ποτέ. Γιατί;
Σύμφωνα με ειδικούς οι μαθητές αναγκάστηκαν να επιλέξουν σχολές που θα τους εξασφαλίσουν σίγουρη δουλεία και όχι μια θέση στις λίστες του ΟΑΕΔ. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που υπήρξε μεγάλη πτώση στις πρωτοκλασάτες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Το Newsit μίλησε με τον κ.Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, Πρόεδρο των Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ελλάδα ο όποιος είπε πως ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι φέτος οι μαθητές, αναγκάστηκαν επίσης να επιλέξουν σχολές κοντά στο σπίτι τους. Και αυτό γιατί το κόστος πλέον είναι δυσβάσταχτο. Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα και κανένας γονιός δεν μπορεί να πληρώνει ενοίκια, μεταφορικά και όλα όσα χρειάζεται ένας φοιτητής που θα πρέπει να μείνει εκτός της πόλης διαμονής τους.
Φέτος υπήρξε μάλιστα και άνοδος στην Γερμανική Φιλολογία. Αυτό όπως είπε ο κ.Πετρόπουλος οφείλεται πρώτον στην εισαγωγή δεύτερης γλώσσας στα σχολεία και δεύτερον γιατί η Γερμανία εμφανίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη δύναμη στην Ε.Ε και κατα συνέπειαν θα υπάρξει και ζήτηση ατόμων που γνωρίζουν την γερμανική γλώσσα.
Που υπάρχουν οι αυξομειώσεις
Μειωμένες εμφανίζονται οι βάσεις εισαγωγής σε υψηλόβαθμες πανεπιστημιακές σχολές, όπως οι πολυτεχνικές, οι ιατρικές και οι παιδαγωγικές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι υποψήφιοι στράφηκαν σε σχολές που εξασφαλίζουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως οι σχολές των ΤΕΙ για φυσικοθεραπεία, διατροφή, λογοθεραπεία και διοίκηση επιχειρήσεων. Μεγάλη αύξηση όμως παρατηρείται και στις αστυνομικές σχολές αφού θεωρείται σίγουρη…δουλειά!
Μετά την κατάργηση της βάσης του 10, οι φοιτητές εισάγονται με μικρότερη βαθμολογία σε περισσότερες από δέκα πανεπιστημιακές σχολές ενώ σε δεκάδες τμήματα των ΤΕΙ, ο τελευταίος εισακτέος μπαίνει χωρίς καν να έχει πιάσει τη βάση!
Πτώση εμφανίζουν και τα Παιδαγωγικά Τμήματα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι κλείνει σημαντικά η στρόφιγγα των διορισμών.
Σε άνοδο βρίσκονται τα τμήματα και οι σχολές που έχουν σχέση με τους τομείς που έχουν σχέση με την Οικονομία, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι Νομικές Σχολές και με μικρές αυξομειώσεις οι Ιατρικές.
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι περίπου 4.000 θέσεις θα μείνουν κενές σε αρκετά ΤΕΙ και έτσι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο της κατάργησης αρκετών από των σχολών αυτών.
Από το πρωί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστότοπου του Υπουργείου Παιδείας www.minetu.gov.gr πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.
Ακούστε τι είπε στο Newsit ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης
Αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις και την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα πανελληνίων εξετάσεων από του χρόνου, προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, ενώ πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα εφαρμοσθεί κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014.
Συγχρόνως, προγραμματίζονται και αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το σχετικό κείμενο θα δοθεί για διαβούλευση στο τέλος Σεπτεμβρίου, για να γίνει διάλογος και να πάρει το δρόμο της Βουλής.
Οι αλλαγές που θα γίνουν, όμως, από του χρόνου έχουν σχέση με σύμπτυξη των επιτροπών που απασχολούνται με τις εξετάσεις γενικότερα. Επίσης, αναμένεται να προχωρήσει η μείωση της ύλης στα σχολεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν -στο μέλλον, όμως- τμήματα των ΤΕΙ που φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην προσελκύουν τους υποψηφίους, αφού παρά την πτώση των βάσεων τα παιδιά δεν τα προτιμούν.
Δείτε τις βάσεις:
Βάσεις AEI ημερήσιων λυκείων 90%
Βάσεις AEI ημερήσιων λυκείων 10%
Βάσεις TEI ημερήσιων λυκείων 90%
Βάσεις TEI ημερήσιων λυκείων 10%