- Αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα - Ξεκινά η διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα - Στόχος να ψηφιστούν οι αλλαγές μέχρι τον Νοέμβριο - Διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και ειδικοί λογαριασμοί
Με τη διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά το τοπίο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ήδη, άρχισε η εκπόνηση μελέτης από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έπειτα από την υπογραφή σχετικής σύμβασης από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την οποία δημοσιεύει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες με στόχο το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ και την εφαρμογή των νέων πληροφοριακών συστημάτων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας οδηγεί σε υγιή ταμεία τα οποία υπηρετούν τις αρχές για τις οποίες συγκροτήθηκαν.
Παράλληλα αναφέρουν, ότι εξασφαλίστηκε η καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ για το μέλλον ενώ τέθηκαν ενιαίοι και δίκαιοι κανόνες.
Στους 60 φορείς που ενοποιούνται, διατηρούνται σήμερα περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και ειδικοί λογαριασμοί, με λογιστική και οικονομική «αυτοτέλεια», διακριτές διοικητικές μονάδες και προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και στα Ταμεία που έχουν ενοποιηθεί με προηγούμενους νόμους.
Ακόμη, τα πληροφοριακά συστήματα που διατηρούν οι φορείς, είναι ασύμβατα μεταξύ τους και δεν επιτρέπουν την ανταλλαγή και την ενοποίηση των δεδομένων των ταμείων που βρίσκονται στον ίδιο φορέα.
Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων, οριστικοποιείται η τελική δομή του ασφαλιστικού συστήματος, καθίσταται δυνατή η ορθολογική οργάνωση του προσωπικού, η αξιοποίηση ενιαίων μηχανογραφικών συστημάτων, και η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας.
Τελικός στόχος, είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η μείωση των διοικητικών βαρών, η εξάλειψη κάθε ίχνους παραβατικότητας, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η αύξηση των εσόδων των Ταμείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ασφαλιστικό στρατιωτικών – Τι αλλάζει σχέδιο νόμου της Γεννηματά
“Λίφτινγκ” στο ασφαλιστικό μετά τις εκλογές
Σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό φέρνουν “ψαλίδι” στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο
Αλλάζουν όλα στις συντάξεις – Μειώσεις και αλλαγές ως το τέλος του 2014