Ελλάδα

Εσείς, πόσο καλά ξέρετε την Επανάσταση του 1821; Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι ο… αγαπημένος των Ελλήνων. Που θεωρούν ότι η Επανάσταση του ’21 ήταν «Εθνική» και μας βοήθησαν κυρίως οι Ρώσοι.

Το κρυφό σχολειό δεν ήταν μύθος, αλλά αυτό δεν ισχύει απόλυτα και για το ότι η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα. Οι Ρώσοι βοήθησαν περισσότερο απ’ όλους την Ελλάδα. Αυτά κι άλλα πολλά προέκυψαν από μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση που έκανε η εταιρία MARC για το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (08.07.2020) το ΚΕΦίΜ σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. Η δημοσκόπηση επιχειρεί να εντοπίσει και να καταγράψει τις απόψεις των Ελλήνων γύρω από κομβικής σημασίας θέματα που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση.

Συντριπτική ήταν η απάντηση στο ερώτημα τι είδους ήταν η Επανάσταση του 1821. Το 90,4% των ερωτηθέντων απάντησαν πως ήταν “Εθνική”, το 54,6% ότι η Επανάσταση ήταν “κοινωνική”, το 52,9% πως ήταν “φιλελεύθερη” και το 51,3% πως ήταν θρησκευτική.

Κυρίαρχη προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821 ήταν με μεγάλη διαφορά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που συγκέντρωσε ποσοστό 92,7%. Ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (63,1%), με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα και τη Μαντώ Μαυρογένους να συμπληρώνει τη 10αδα. Εντύπωση προκαλεί το πόσο χαμηλά είναι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Λόρδων Βύρωνας.

Ως προς το ποιος ή ποιοι βοήθησαν την Ελλάδα τότε, η Ρωσία… σαρώνει στις απαντήσεις, αφού το 42,5% των ερωτηθέντων θεωρούν καθοριστική τη συμβολή της, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 18,3%, η Μεγάλη Βρετανία με 17,1% και η Αυστρία με 6,2%.

Ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, τις οργανώσεις και τους θεσμούς που συνέβαλαν στην Επανάσταση, αναγνωρίζεται σχεδόν ομόφωνα ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας (94,2%), των Φιλελλήνων (87,1%) και των νησιωτών πλοιοκτητών (85,2%), των στρατιωτικών (κλέφτες και αρματωλοί 81,2%), της Εκκλησίας (72,1%) και των Φαναριωτών (68,6%). 

Εκεί που δεν τα πήγαν καλά οι ερωτώμενοι είναι όταν ερωτήθηκαν για τις τρεις Εθνοσυνευλεύσεις μετά την Επανάσταση και τα Συντάγματα της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζηνίας. Το 44% «κάτι έχει ακούσει» και το 47,5% δεν μπορεί να απαντήσει αν τα Συντάγματα αυτά ήταν δημοκρατικά, κοινωνικά, φιλελεύθερα ή παραδοσιακά.

3 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν ακούσει ή διαβάσει τίποτα σχετικά με τις 3 Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματά τους. Πάντως, περισσότεροι συμφωνούν ότι οι Εθνοσυνελεύσεις και τα τρία Συντάγματα έχουν κυρίως Δημοκρατικά και Φιλελεύθερα χαρακτηριστικά.

Οι 7 στους 10 θεωρούν ότι το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος. Διχασμένη όμως εμφανίζεται η κοινή γνώμη για το αν η Επανάσταση ξεκίνησε την 25η Μαρτίου στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Το 42,7% πιστεύει πως αυτό είναι αλήθεια και το 41,1% πως είναι ψέματα.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες από το πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία της Επανάστασης. Μόλις 1 στους 10 πιστεύει ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλά την ιστορία της Επανάστασης. Το 89,3% έμαθε για την Επανάσταση στο σχολείο και το 70% (!) διάβασε για την Επανάσταση, στο 65,1% έμαθε μέσα από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, το 45,3% από τον Τύπο, το 40% από το internet και το 17,2% κάτι έμαθε πανεπιστήμιο.

Οι 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας της Επανάστασης στο σχολείο και 9 στους 10 ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη διδασκαλία της.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση για την Επανάσταση του 1821

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα