Site icon NewsIT
15:41 | 08.07.20

Εσείς, πόσο καλά ξέρετε την Επανάσταση του 1821; Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Εσείς, πόσο καλά ξέρετε την Επανάσταση του 1821; Αποκαλυπτική δημοσκόπηση
Newsit Newsroom

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι ο… αγαπημένος των Ελλήνων. Που θεωρούν ότι η Επανάσταση του ’21 ήταν «Εθνική» και μας βοήθησαν κυρίως οι Ρώσοι.

Το κρυφό σχολειό δεν ήταν μύθος, αλλά αυτό δεν ισχύει απόλυτα και για το ότι η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα. Οι Ρώσοι βοήθησαν περισσότερο απ’ όλους την Ελλάδα. Αυτά κι άλλα πολλά προέκυψαν από μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση που έκανε η εταιρία MARC για το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (08.07.2020) το ΚΕΦίΜ σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. Η δημοσκόπηση επιχειρεί να εντοπίσει και να καταγράψει τις απόψεις των Ελλήνων γύρω από κομβικής σημασίας θέματα που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση.

Συντριπτική ήταν η απάντηση στο ερώτημα τι είδους ήταν η Επανάσταση του 1821. Το 90,4% των ερωτηθέντων απάντησαν πως ήταν “Εθνική”, το 54,6% ότι η Επανάσταση ήταν “κοινωνική”, το 52,9% πως ήταν “φιλελεύθερη” και το 51,3% πως ήταν θρησκευτική.

Κυρίαρχη προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821 ήταν με μεγάλη διαφορά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που συγκέντρωσε ποσοστό 92,7%. Ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (63,1%), με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα και τη Μαντώ Μαυρογένους να συμπληρώνει τη 10αδα. Εντύπωση προκαλεί το πόσο χαμηλά είναι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Λόρδων Βύρωνας.

Ως προς το ποιος ή ποιοι βοήθησαν την Ελλάδα τότε, η Ρωσία… σαρώνει στις απαντήσεις, αφού το 42,5% των ερωτηθέντων θεωρούν καθοριστική τη συμβολή της, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 18,3%, η Μεγάλη Βρετανία με 17,1% και η Αυστρία με 6,2%.

Ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, τις οργανώσεις και τους θεσμούς που συνέβαλαν στην Επανάσταση, αναγνωρίζεται σχεδόν ομόφωνα ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας (94,2%), των Φιλελλήνων (87,1%) και των νησιωτών πλοιοκτητών (85,2%), των στρατιωτικών (κλέφτες και αρματωλοί 81,2%), της Εκκλησίας (72,1%) και των Φαναριωτών (68,6%). 

Εκεί που δεν τα πήγαν καλά οι ερωτώμενοι είναι όταν ερωτήθηκαν για τις τρεις Εθνοσυνευλεύσεις μετά την Επανάσταση και τα Συντάγματα της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζηνίας. Το 44% «κάτι έχει ακούσει» και το 47,5% δεν μπορεί να απαντήσει αν τα Συντάγματα αυτά ήταν δημοκρατικά, κοινωνικά, φιλελεύθερα ή παραδοσιακά.

3 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν ακούσει ή διαβάσει τίποτα σχετικά με τις 3 Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματά τους. Πάντως, περισσότεροι συμφωνούν ότι οι Εθνοσυνελεύσεις και τα τρία Συντάγματα έχουν κυρίως Δημοκρατικά και Φιλελεύθερα χαρακτηριστικά.

Οι 7 στους 10 θεωρούν ότι το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος. Διχασμένη όμως εμφανίζεται η κοινή γνώμη για το αν η Επανάσταση ξεκίνησε την 25η Μαρτίου στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Το 42,7% πιστεύει πως αυτό είναι αλήθεια και το 41,1% πως είναι ψέματα.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες από το πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία της Επανάστασης. Μόλις 1 στους 10 πιστεύει ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλά την ιστορία της Επανάστασης. Το 89,3% έμαθε για την Επανάσταση στο σχολείο και το 70% (!) διάβασε για την Επανάσταση, στο 65,1% έμαθε μέσα από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, το 45,3% από τον Τύπο, το 40% από το internet και το 17,2% κάτι έμαθε πανεπιστήμιο.

Οι 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας της Επανάστασης στο σχολείο και 9 στους 10 ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη διδασκαλία της.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση για την Επανάσταση του 1821

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version