Μέχρι τις 6 Μαρτίου, οι άνδρες της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν σώσει τις ζωές 402 ανθρώπων που μέσω του internet εξέφρασαν την επιθυμία να δώσουν τέλος στη ζωή τους.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έστειλε στη Βουλή ο (πρώην πια) υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Αρβανιτίδη.
Ανάμεσα σε εκείνους που ήθελαν να αυτοκτονήσουν βρίσκονταν και ανήλικοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενημερώνεται άμεσα η μη κυβερνητική οργάνωση «Χαμόγελο του παιδιού» ώστε να στηρίξουν και τα παιδιά και τις οικογένειές τους ειδικοί.
Ειδικά για τους ανήλικους χρήστες του internet, έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», ώστε να προστατευθούν τα παιδιά από κάθε κίνδυνο που υπάρχει στο διαδίκτυο.
Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, μεταξύ των οποίων και ενημερωτικές ημερίδες για τον εθισμό, την προφύλαξη των χρηστών από εγκληματικές δράσεις, στις οποίες έχουν πάρει μέρος 30.000 άτομα. Έχει επίσης υιοθετηθεί και η πρακτική των απευθείας συνδέσεων, μέσω Skype, με σχολεία όλης της χώρας.
Έχει δημιουργηθεί επίσης η ιστοσελίδα www.cyberkid.gov.gr, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών και στους γονείς τους, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τον εθισμό σε αυτό. Παράλληλα, το υπουργείο και μέσω της ιστοσελίδας www.astynomia.gr δίνει πρόσθετες συμβουλές προς τους γονείς και τους νέους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τα λογισμικά φίλτρα.