Site icon NewsIT

Εστίαση: Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα και τα 330 εκατομμύρια ευρώ (video)

01.04.2021 | 23:30
lockdown εστίαση

Το lockdown χαλαρώνει τις επόμενες ημέρες, αρχικά με την απελευθέρωση του SMS 6 για διαδημοτικές μετακινήσεις (μόνο τα σαββατοκύριακα προς το παρόν) και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την Δευτέρα, 05.02.2021. Η εστίαση, ωστόσο, παραμένει το μεγάλο… μυστήριο.

Το αμέσως επόμενο «άνοιγμα» βέβαια θα αφορά στα σχολεία, με τον απόλυτο στόχο της κυβέρνησης να είναι η επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, κάτι που θα κριθεί και από το πότε θα υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων μας τα self tests.

Click4more: Κορονοϊός: Ο χάρτης των ενεργών κρουσμάτων – Ποιες περιοχές «φλέγονται» σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Όλα, πάντως, κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία ακόμη είναι αποκαρδιωτικά. Μόλις το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.491 νέα κρούσματα, από τα οποία 1.649 καταγράφηκαν στην Αττική και 467 στην Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση δείχνει να εκτραχύνεται, ειδικά δε αν λάβουμε υπόψιν τις αδιανόητες εικόνες συνωστισμού έξω από μπαράκια για take away ποτό που αποκάλυψε το newsit.gr, ακόμα και… εκτός ωραρίου του lockdown!

lockdown εστίαση

Πάει για… μετά το Πάσχα η εστίαση

Ο κορονοϊός, λοιπόν, κρίνει τα πάντα και η εστίαση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του μήνα και το άνοιγμα μοιάζει δύσκολο πριν το Πάσχα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να δούμε την ανατροπή.

Click4more: Σούπερ μάρκετ μόνο στα 2 χιλιόμετρα – Τα παράδοξα του «ανοίγματος»

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της κυβέρνησης για το πότε θα έρθει το πολυαναμενόμενο άνοιγμα στην εστίαση, μετά τη σύσκεψη σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι το θέμα τέθηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι όπως είναι λογικό επιθυμούν διακαώς να ανοίξουν… χθες.

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, το επικρατέστερο σενάριο είναι η εστίαση να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα για Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ή Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου. Και μάλιστα πιλοτικά, αφού το καθολικό άνοιγμα «πάει» για τις 10 Μαΐου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Πώς θα «πέσουν» 330.000.000 ευρώ στην εστίαση – Ποιοι τα δικαιούνται

Όταν, πάντως, θα έρθει το άνοιγμα, οι επιχειρηματίες του κλάδου θα έχουν ένα καλό εφόδιο ώστε να «σταθούν στα πόδια τους» πριν επανέλθουν. Κι αυτό διότι μια νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, δράση την οποία θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Click4more: Αποκάλυψη: Έτσι στήνουν τα κορονοπάρτι εν μέσω lockdown (video)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την ΕΕ

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Click4more: Κορονοϊος: Στο φουλ κρούσματα και δείκτης θετικότητάς – Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ανοίγματος

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Σημειώνεται ότι λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με πληροφορίες από: Mega
Φωτογραφίες από: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version