Ελλάδα

ΕΣΥ: Αποκαλυπτικός πίνακας για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ – «Μύλος» με τις προκηρύξεις

Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται διαχρονικά στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ -από τη στιγμή που προκηρύσσονται οι θέσεις έως τον τελικό διορισμό των υγειονομικών- είναι γνωστές.

Είναι μια κατάσταση, την οποία δηλώνει ότι επιθυμεί να αλλάξει η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, παραδέχεται την ύπαρξη του προβλήματος και υπόσχεται fast track διαδικασίες από δω και πέρα. Πρόσφατα προανήγγειλε πως οι προσλήψεις θα γίνονται άμεσα με ψηφιακό τρόπο, αλλά όχι σε βάρος της αξιοκρατίας.

Στον πίνακα, ωστόσο, τον οποίο δημοσιεύει η ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr, φαίνεται πως από το 2020 και μετά εντοπίζονται σημαντικές καθυστερήσεις που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τους 28 μήνες. (2Κ/2019 κατηγορία ΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα, στον πίνακα παρατίθενται όλες οι προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις στην υγεία που εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ από το 2015 και μέχρι σήμερα, η ονομασία των προκηρύξεων, ο αριθμός των θέσεων συνολικά και ανά κατηγορία, καθώς και οι ημερομηνίες έκδοσης των προσωρινών και των οριστικών αποτελεσμάτων ανά κατηγορία.

Δείτε τον πίνακα:

«Μύλος» με τις προκηρύξεις: Ανακυκλώνονται οι επιτυχόντες από τη μία προκήρυξη ΑΣΕΠ στην άλλη

Οι υγειονομικοί σημειώνουν πως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων και τον τελικό διορισμό των ατόμων που προκρίθηκαν στερούν πολλές θέσεις από τα Νοσοκομεία, αφού στο ενδιάμεσο διάστημα εκδίδεται νέα προκήρυξη στην οποία έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση οι επιτυχόντες των προσωρινών αποτελεσμάτων της προηγούμενης προκήρυξης, που δεν έχουν ακόμη διοριστεί.

“Έτσι δημιουργείται το φαινόμενο της ανακύκλωσης των ίδιων διοριστέων σε δύο προκηρύξεις, αφού πάρα πολλοί υποψήφιοι που διορίζονται, στη συνέχεια περιλαμβάνονται και στους πίνακες διοριστέων της επόμενης προκήρυξης. Έτσι, είτε παραιτούνται από την πρώτη θέση, είτε δεν αποδέχονται το διορισμό στη δεύτερη θέση και το ΑΣΕΠ κάνει πολλούς μήνες μέχρι να στείλει τον επόμενο διοριστέο”, αναφέρουν.

Στο μεταξύ, οι καθυστερήσεις αυτές όχι μόνο αφήνουν γυμνά τα νοσοκομεία από προσωπικό, αλλά οι θέσεις που προκηρύσσονται, είναι τελικά σταθερά λιγότερες από τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, κάτι που έχει οδηγήσει -όπως υποστηρίζουν οι υγειονομικοί- στο φαινόμενο, ο συνολικός αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία να είναι σήμερα κατά 7.736 μικρότερος από αυτόν του 2019.

Παραθέτουν στοιχεία από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr).

  • Μόνιμοι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Υγείας τον Αύγουστο του 2019: 79.052
  • Μόνιμοι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Υγείας τον Αύγουστο του 2023: 71.316
  • Διαφορά: 7.736 εργαζόμενοι

“Είναι εμφανές ότι πέρα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις υπουργών και πρωθυπουργών για προσλήψεις στην υγεία και πέρα τις συνεχείς αποπροσανατολιστικές δημοσιεύσεις σε δεκάδες ιστοσελίδες, ο κυβερνητικός στόχος είναι η δραστική μείωση του προσωπικού και των υπηρεσιών που παρέχει το ΕΣΥ ώστε να οδηγούνται οι πολίτες στον ιδιωτικό τομέα υγείας και στις ιδιωτικές κλινικές!”, σημειώνουν οι υγειονομικοί που ανήκουν στην παράταξη ΜΕΤΑ των Υγειονομικών (Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής).

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται προσλήψεις fast track στην Υγεία

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αυτό, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε πρόσφατα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επίσπευση των προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην πρόσληψη 10.000 ατόμων στην Υγεία κατά την τρέχουσα τετραετία και τόνισε πως ήδη έχουν προχωρήσει 1.000 προσλήψεις ιατρών, 4.250 νοσηλευτών και 800 λοιπού προσωπικού για το 2023, ενώ έχουν δρομολογηθεί άλλες 6.500 για το 2024, δηλαδή συνολικά πάνω από 10.000 άτομα έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας.

“Είναι γεγονός πως η διαδικασία που ισχύει αυτή τη στιγμή, σχετικά με τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας, είναι αρκετά χρονοβόρα. Προωθούμε νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν τη διαδικασία και θα μειώσουν τον χρόνο επιλογής, αξιολόγησης, αλλά και τοποθέτησης του νεοπροσληφθέντος προσωπικού”, τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, αποκάλυψε πως θα οριστεί ένα Συμβούλιο ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ανά ειδικότητα, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο, με όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης του υποψηφίου. Παράλληλα, όπως είπε, θα μειωθούν οι προθεσμίες για την υποβολή και αξιολόγηση των δικαιολογητικών.

“Πρόκειται για διαδικασίες που θα γίνονται με αξιοκρατικά, αντικειμενικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα τυπικά προσόντα, όσο και την έκβαση της συνέντευξης του υποψηφίου. Τέλος, όλη η παραπάνω διαδικασία θα απλοποιηθεί με τη χρήση ψηφιακών μέσων, καθώς τόσο η κατάθεση των δικαιολογητικών, όσο και η αξιολόγηση θα γίνονται ηλεκτρονικά. Με αυτό τον τρόπο, όλοι όσοι προσληφθούν, θα είναι άμεσα στη διάθεση τόσο του συστήματος, όσο και του πολίτη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους”, κατέληξε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα