Οι εθνικές εκλογές είναι σε εξέλιξη και η επανάληψη χρήσιμων πληροφοριών είναι πάντα χρήσιμη. Που ψηφίζω, πως ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω, πόσοι βγαίνουν βουλευτές σε κάθε περιφέρεια.
Οι κάλπες για τις εκλογές άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Μέσα από το gov.gr και την ενότητα “Μάθε που ψηφίζεις” μπορείτε εύκολα να βρείτε το εκλογικό σας κέντρο. Φέτος εκτιμάται ότι θα μάθουμε το αποτέλεσμα των εκλογών πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά.
Το newsit.gr θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα των εκλογών.
Οι φετινές εκλογές γίνονται με απλή αναλογική αλλά οι επόμενες, εφόσον χρειαστεί να γίνουν και δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.
Πώς ψηφίζουμε
Οι πολίτες, αφού μάθουν που ψηφίζουν, πηγαίνουν στο εκλογικό κέντρο με την ταυτότητα (ακόμη και στο wallet του κινητού τους), ή το διαβατήριο, ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.
Η εφορευτική επιτροπή αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:
α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και
β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Πόσους σταυρούς βάζω
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
Η Ελλάδα έχει 59 εκλογικές περιφέρειες και ανάλογα με τις έδρες κάθε περιφέρειας, τόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο.
Ο σταυρός μπαίνει δίπλα από το όνομα του υποψηφίου της επιλογής σας.
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Συγκεκριμένα, έως τέσσερις σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης.
Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης.
Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων.
Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.