Site icon NewsIT

Εθνική Πινακοθήκη: Εδώ είχε κρύψει ο 49χρονος τον Πικάσο και τον Μοντριάν

29.06.2021 | 13:40
Εθνική Πινακοθήκη: Εδώ είχε κρύψει ο 49χρονος τον Πικάσο και τον Μοντριάν

Σε ένα απομονωμένο σημείο είχε κρύψει ο 49χρονος οικοδόμος τους πίνακες μεγάλης αξίας, έναν του Πάμπλο Πικάσο και έναν του Piet Mondrian που είχε κλέψει από την Εθνική Πινακοθήκη στις 9 Ιανουαρίου του 2012. 

Ο δράστης της “κλοπής του αιώνα” ισχυρίζεται ότι έδρασε μόνος του. Πως επί έξι μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες στην Εθνική Πινακοθήκη ακόμη κι όταν έβγαιναν για τσιγάρο, μόνος του απενεργοποίησε τον συναγερμό και επειδή είναι… λάτρης της τέχνης, έκλεψε έναν ιστορικής και συμβολικής σημασίας πίνακα του Πάμπλο Πικάσο κι άλλον έναν του Piet Mondrian. 

Και αφού τους έκλεψε αλλά δεν τους πούλησε, για σχεδόν εννέα χρόνια τους κράτησε. Οι πίνακες βρέθηκαν σε δάσος στον Κουβαρά Αττικής. Ο δράστης τα είχε βάλει σε δερμάτινο χαρτοφύλακα, τον οποίο και είχε τυλίξει με πλαστικές σακούλες και μονωτική ταινία.

Δείτε το video που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. 

Εξιχνίαση διακεκριμένης κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη - Εντοπισμός πινάκων.

Η διάρρηξη είχε γίνει λίγο πριν κλείσει για την ανακαίνισή της η Πινακοθήκη. 

Το χρονικό

Ήταν ξημερώματα 9ης Ιανουαρίου 2012 όταν ο 40χρονος (τότε) άνδρας, έκλεινε τον συναγερμό και από ένα παράθυρο έμπαινε στην Εθνική Πινακοθήκη. Η διάρρηξη σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, δίπλα στο ξενοδοχείο Χίλτον και επί της Βασιλίσσης Σοφίας, δεν έγινε -περιέργως- αντιληπτή από κανέναν. Μόνο όταν το πρωί που άνοιξε ο χώρος, οι υπάλληλοι έντρομοι κατάλαβαν πως έλειπαν έργα μυθικής αξίας.

Ο πίνακας του Πικάσο “Γυναίκα χωρίς Κεφάλι”, που φιλοτεχνήθηκε το 1939 και τον είχε δωρίσει ο ίδιος ο σπουδαίος Ισπανός καλλιτέχνης στον ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για τη γενναία αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Ο πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού, έργο που αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη και 

το έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση. 

Ο δράστης μπήκε, έκλεψε έργα που… βρήκε μπροστά του, κρύφτηκε κατά πληροφορίες ακόμη και σε γυψοσανίδες και έφυγε σαν κύριος με το Μετρό! 

Όταν διαπιστώθηκε η κλοπή, αμέσως σήμανε συναγερμός. Αλλά κανείς δεν μπορούσε να βρει τι είχαν γίνει τα έργα. 

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 χρόνια για να βρεθεί ο 49χρονος σήμερα άνδρας, οικοδόμος στο επάγγελμα και πατέρας δυο παιδιών, να συλληφθεί και να οδηγήσει τους αστυνομικούς στο σημείο που δείχνει το παραπάνω βίντεο, όπου μέσα σε μαύρο δερμάτινο φάκελο, τυλιγμένο σε πλαστικές σακούλες, είχε κρύψει τα δυο από τα τρία έργα. Το τρίτο, το είχε πετάξει μέσα στην τουαλέτα… 

Στα χρόνια που πέρασαν από την κλοπή έως τη σύλληψή του, δεν κατάφερε να πουλήσει τα έργα. Και κάπως έτσι κατέληξαν κρυμμένα στο δάσος στον Κουβαρά… 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version