Στοιχεία για την αιμοδοσία στη χώρα μας το 2022 αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια, παραθέτει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), που ανακοίνωσε και τα νοσοκομεία με τις υψηλότερες επιδόσεις στη συγκέντρωση αίματος.
Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής και της επεξεργασίας όλων των στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίας Αιμοδοσίας (ΝΥΑ) της χώρας, το ΕΚΕΑ δημοσιοποιεί όλες τις πληροφορίες για την εξέλιξη της αιμοδοσίας στη χώρα μας και ζητά τα στοιχεία αυτά, να γίνουν αφορμή για μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για τη συγκέντρωση αίματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναλυτικότερα, η χώρα μας το 2022 χρειάστηκε για την φροντίδα και θεραπεία των ασθενών μας 554.494 μονάδες αίμα εκ των οποίων:
- οι 534.494 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία μας, κυρίως μέσω του εθελοντισμού,
- οι 20.000 μονάδες παρελήφθησαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τους συνανθρώπους μας με Μεσογειακή αναιμία.
Οι ανάγκες της χώρας σε αίμα
Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα από το 2017 έως το 2022, εξελίσσονται διαχρονικά με τον τρόπο που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι εμφανές πως στη διάρκεια της πανδημίας οι ανάγκες μειώθηκαν, ενώ πλέον σημειώνουν σταθερή αύξηση.
Η διασπορά του κορονοϊού SARS-CoV-2 μείωσε τις ανάγκες για αίμα, εξαιτίας του γεγονότος πως είχε δοθεί βαρύτητα στην αντιμετώπισή των αναγκών της πανδημίας, μέσω της στήριξης του ΕΣΥ.
Φαίνεται επίσης, όπως επισημαίνεται από το ΕΚΕΑ, ότι «η στρατηγική για τον εξορθολoγισμό των μεταγγίσεων και της χρήσης του αίματος έχει θετικά αποτελέσματα».
Συγκέντρωση αίματος και εθελοντισμός
Το 2022 συλλέχθηκαν περισσότερες μονάδες εθελοντικού αίματος και από αυτό το 2018, όταν σημειώθηκε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στους τραυματίες, εγκαυματίες και τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής.
Από τις 534.494 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν το 2022 , οι 348.783 μονάδες συγκεντρώθηκαν από εθελοντές αιμοδότες, ήτοι το 65,34 %.
Η εξέλιξη της πορείας του εθελοντικού αίματος στο χρόνο αποδίδεται στο παρακάτω διάγραμμα:
Μειώνεται η προσφορά από το αίμα «αντικατάστασης»
Την ίδια στιγμή, η εξάρτηση από το αίμα αντικατάστασης δηλ. το αίμα που προέρχεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών, φαίνεται ότι μειώνεται σημαντικά.
Ένοπλες Δυνάμεις
Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος στην χώρα μας είναι σημαντική και αναντικατάστατη.
Από τις ανάλογες εξορμήσεις του ΕΚΕΑ, προέκυψε η παρακάτω συμβολή των Ε. Δ. στο χρόνο, η οποία αποτελεί μέρος του συνόλου των αποθεμάτων της χώρας.
Ανάγκη να εμπεδωθεί στην Ελλάδα ο θεσμός του «σταθερού αιμοδότη»
Οι ανάγκες της χώρας για την φροντίδα των συνανθρώπων μας με Μεσογειακή αναιμία και τις άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες ανήλθαν σε 100.000 μονάδες αίματος το 2022 , που αντιστοιχούν σε 2.100 ασθενείς.
Λόγω του ότι στην χώρα μας δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση του σταθερού αιμοδότη με συνέπεια και διάρκεια, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά οι εισαγόμενες ποσότητες μειώνονται στο χρόνο.
Υπηρεσίες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων: Οι πρώτες των πρώτων!
Όλες οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (Ν.Υ.Α.) της Χώρας συμβάλλουν και προσπαθούν για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος.
Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια κάποιες -για διαφόρους λόγους- έχουν καλύτερες επιδόσεις.
Τα 15 καλύτερα νοσοκομεία, με κριτήριο τον αριθμό των μονάδων αίματος που συλλέγουν , είναι τα κάτωθι:
Με κριτήριο το ποσοστό του Εθελοντικού αίματος που συλλέγουν, τα 20 νοσοκομεία με τις καλύτερες επιδόσεις είναι:
Αξιοσημείωτο είναι ότι 42 Αιμοδοσίες της Ελλάδας έχουν επιδόσεις υψηλότερες από το 65,34% που είναι ο μέσος της χώρας.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr