Ελλάδα

Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε το ρεπερτόριο και τις δράσεις του για την περίοδο 2017-2018

Την άμεση μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο «Σχολείο της Αθήνας - Ειρήνη Παπά» στον Ταύρο, καθώς και την ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η πρώτη κρατική σκηνή στο χώρο του «Σχολείου» για την παρουσίαση του ρεπερτορίου και των δράσεων της για την περίοδο 2017-2018.

Με βασικό πυλώνα της πολιτικής του την εκπαίδευση, όπως τόνισε ο Στ. Λιβαθινός, το Εθνικό θέατρο παρουσιάζει για την περίοδο 2017-2018 ένα πλούσιο πρόγραμμα με «παραστάσεις και δράσεις που συνομιλούν με το παρόν» παραμένοντας σταθερό στους βασικούς άξονες που έθεσε δύο χρόνια νωρίτερα με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Αυτοί αφορούν στη δημιουργία ενός θεάτρου συνόλου προσιτό σε όλους, στην εξωστρέφεια και στην έμφαση σε συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου, καθώς και σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης με τις οποίες το Εθνικό βγαίνει εκτός των σκηνών του και μεταφέρει το θέατρο όπου το έχουν ανάγκη.

«Είμαστε μία μικρή ομάδα ανθρώπων παθιασμένοι με το θέατρο που δουλεύουμε με συνέπεια και δεν οδηγούμε εκ του ασφαλούς. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάποια όνειρα πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τις επόμενες γενιές» είπε ο Στ. Λιβαθινός τονίζοντας πως «η εκπαίδευση δεν είναι μόνο ένα αίτημα του Εθνικού Θεάτρου αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του θεάτρου, η εξειδίκευση και μετεκπαίδευση των καλλιτεχνών αλλά και η εκπαίδευση του κοινού, των σημερινών θεατών και των θεατών του μέλλοντος».

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αφορούν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου της πρώτης κρατικής σκηνής είναι: η συγκρότηση προγράμματος σπουδών για το υπάρχον Τμήμα Υποκριτικής, η μετεγκατάσταση (εντός 20 ημερών) της Δραματικής Σχολής στο «Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά», η οποία έγινε εφικτή με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» και θα δώσει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να εκπαιδεύονται σε χώρους κατάλληλους για τη διεξαγωγή των εκάστοτε εξειδικευμένων μαθημάτων, καθώς και η έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής από το έτος 2018-2019.

Η φοίτηση στο Τμήμα Σκηνοθεσίας θα είναι τριετής και θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικού τέταρτου έτους μετεκπαίδευσης, κατά η διάρκεια του οποίου σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα επικεντρώνονται στο κατ’ εξοχήν αντικείμενό τους, την προετοιμασία παράστασης, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα εξειδίκευσης στο αρχαίο δράμα ή στο μουσικό θέατρο. Επιπλέον, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση θα πραγματοποιείται η διεξαγωγή σεμιναρίων με επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό και με τη συνεργασία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, ώστε να προσφέρεται στους σπουδαστές, τόσο η αναγκαία επιπλέον τεχνογνωσία, όσο και η συνομιλία με το διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι.

Στις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Εθνικού έρχεται να προστεθεί και η δημιουργία του «Μικρού Εθνικού»- ενός «πολυδύναμου συστήματος παραστάσεων, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους νεαρούς θεατές κάθε γεωγραφικής και πολιτισμικής προέλευσης» σε επιμέλεια Σοφίας Βγενοπούλου.

Σχετικά με τον χώρο που στεγάζεται μέχρι σήμερα η Δραματική Σχολή (Πειραιώς 35), όπως ενημέρωσε ο κ. Λιβαθινός, πρότεινε στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να μεταφερθεί το Θεατρικό Μουσείο προκειμένου το «Εθνικό Θέατρο να μπορέσει να πάρει υπό την προστασία του αυτό το τεράστιο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η καταστροφή που συντελείται σ΄ αυτό είναι μεγάλη και αμετάκλητη». Ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Εθνικού ο κ. Λιβαθινός ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα διοριστεί διοικητικός διευθυντής, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα οικονομικά ζητήματα του οργανισμού.

Ρεπερτόριο και συνεργασίες 2017-2018

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η περασμένη θεατρική περίοδος για το Εθνικό Θέατρο, σύμφωνα με τον Στάθη Λιβαθινό.

«Το σημαντικό για εμάς είναι ότι το κοινό που μας προσεγγίζει βλέπει ότι προσπαθούμε και περιμένει να ρισκάρουμε» ανέφερε ο ίδιος ανακοινώνοντας ότι τέσσερα από τα έργα που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία πέρυσι («Η Τάξη μας», «Οπερέττα», «Στέλλα Κοιμήσου», «Τυραννόσαυροι ΡΕΞ») και η «’Αλκηστη», η καλοκαιρινή παραγωγή που έστησε με μαεστρία η Κατερίνα Ευαγγελάτου, θα παρουσιαστούν σε επανάληψη τη φετινή σεζόν.

Σε ό,τι αφορά στις νέες παραγωγές, στην Κεντρική Σκηνή, θα ανέβουν το αριστούργημα του Ίψεν για την αδιέξοδη οδύσσεια του δυτικού ανθρώπου «Πέερ Γκυντ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, το «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη και το σαιξπηρικό «Τίμων ο Αθηναίος» σε σκηνοθεσία Στ. Λιβαθινού.

Η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα φιλοξενήσει το «Σούμαν» της νεαρής συγγραφέως Σοφίας Καψούρου, ένα έργο που αναδείχθηκε μέσα από τη δράση «Ο συγγραφέας του μήνα» και το «Ένας Στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ» του Ιάσονα Σίγμα που έλαβε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Εργου 2016 από το ΥΠΠΟΑ. Στο «REX- Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη» ο Γιάννης Μανταφούνης θα σκηνοθετήσει την παράσταση «MayaBuff. Ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι» (βασισμένη στο έργο «Μυστήριο Μπουφφ» του Βλ. Μαγιακόφσκι), ο Γιάννης Κακλέας θα σκηνοθετήσει «Το παιχνίδι της Σφαγής» του Ε. Ιονέσκο, και ο Σταύρος Λίτινας θα παρουσιάσει μία μοντέρνα εκδοχή της «Σαλώμης» του Όσκαρ Ουάιλντ.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό Θέατρο της Κίνας στο Πεκίνο προχώρησαν σε μια διμερή συνεργασία με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας – Κίνας.

Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2018 ο Κινέζος σκηνοθέτης και αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας, Wang Xiaoying θα σκηνοθετήσει στην Ελλάδα το διάσημο κινεζικό έργο του 13ου αιώνα «Ο Ορφανός του Ζάο» με Έλληνες ηθοποιούς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα σκηνοθετήσει στο Πεκίνο το φθινόπωρο του 2018 τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου με Κινέζους ηθοποιούς και τη συμμετοχή περιορισμένων Ελλήνων συνεργατών.

Τέλος, το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία και με τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ προχωράει σε μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία: Για πρώτη φορά όλες οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής στο κτίριο Τσίλλερ και της Σκηνής Μ.Κοτοπούλη στο Θέατρο Rex θα παρουσιάζονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με υπερτιτλισμό στην αγγλική γλώσσα, ώστε ξένοι επισκέπτες να έχουν δυνατότητα παρακολούθησης.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα