- Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας πολίτες κι επιχειρήσεις - Χρειάστηκαν πάνω απο 3 χρόνια ημέρες για αδειοδότηση μεταλλείου - 14 υπουργεία και 12 χρόνια μπλοκάρουν επέκταση λιμανιού
Αν και η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μείωση των διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις, τα υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται πως έχουν … άλλη άποψη. Στη χώρα με 27% ανεργία, επενδύσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, “πνίγονται” στη γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το ΕΘΝΟΣ, το χαρτοβασίλειο του Δημοσίου ταλαιπωρεί τους κατοίκους αλλά και τους επιχειρηματίες. Στα μικρά νησάκια Καλάμου και του Κάστου στο Ιόνιο, ένας αγωγός ύδρευσης χρειάστηκε 76 γνωμοδοτήσεις και περίπου δύο χρόνια για να πάρει το “πράσινο φως”, ενώ 14 υπουργεία επι 12 χρόνια εγκρίνουν την επέκταση του λιμανιού στο νησάκι της Ερεικούσσας.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός μεταλλείου κράτησε σχεδόν 1000 μέρες, δηλαδή πάνω απο 3 χρόνια.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μεγαλύτερες εστίες της ταλαιπωρίας είναι οι Περιφέρειες και η διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Η σχετική μελέτη του Συνδέσμου μαζί με όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών προβλημάτων με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παραδόθηκε στις 30 Απριλίου στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Διαβάστε
Μεγάλη μείωση στο πρωτογενές έλλειμμα – Στραγγαλίστηκαν οι Δημόσιες Επενδύσεις
Κορκίδης: Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά
Κ. Μίχαλος: “Ανοιχτός ο δρόμος για επενδύσεις κινεζικών κεφαλαίων”