Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Έτσι είναι το τέμενος στον Βοτανικό [pics, video]

Έτσι είναι το τέμενος στον Βοτανικό [pics, video]

Το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό επιθεώρησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου. Το Τέμενος θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Παιδείας Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου επισκέφθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι το ισλαμικό τέμενος για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε το τζαμί θα λειτουργήσει έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στο τέμενος χουν τελειώσει όλες οι απαιτούμενες εργασίες και το μόνο που απομένει είναι ένας πολυέλαιος ο οποίος θα τοποθετηθεί έως την επόμενη εβδομάδα καθώς και ο τρόπος φύλαξης και καθαριότητας του.

Στο σημείο βρέθηκαν εκπρόσωποι μουσουλμανικών κοινοτήτων αλλά και πολλοί εκπρόσωποι του Τύπου, από ελληνικά αλλά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Στην είσοδο του τεμένους ξεχωρίζει η επιγραφή «Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών».

Ο Κώστας Γαβρόγλου ξεναγήθηκε στο τέμενος και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Η δημοκρατία μίλησε»

«Είχαμε καλέσει σήμερα εδώ το Δήμαρχο Αθηναίων τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων και το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αθηναίων… δεν ξέρω αν έχουν έρθει… έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι το τέμενος της Αθήνας δεν είναι ένα ιδιωτικό  τζαμί. Δεν ανήκει σε κανέναν γιατί ανήκει σε όλους μας και όλους σας.  Είναι δηλαδή ένα δημόσιο τζάμι. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου τα τζάμια είναι ιδιωτικά.  Εδώ ιδιοκτήτης δεν είναι ούτε ένα πρόσωπο ούτε μία κοινότητα ούτε ένας σύλλογος ούτε μία ξένη χώρα. Για αυτό και το τέμενος κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τα έξοδα λειτουργίας του θα τα καταβάλλει το ελληνικό κράτος» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας: «Το τέμενος κατασκευαστής αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τα έξοδα λειτουργίας του θα τα καταβάλει το ελληνικό κράτος. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εμποδίσει κάποιον να έρθει, ακόμα και αν έχει διαφορετική γνώμη ως προς τη λειτουργία του τζαμιού. Η δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε επιτέλους πράξη. Η Αθήνα έχει επιτέλους έναν χώρο προσευχής για τους πολίτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους επισκέπτες μουσουλμάνους».

«Το δικαίωμα κάποιου να πιστεύει δεν εξαρτάται από το πως βρέθηκε κάνεις στη χώρα μας. Όπως και το να πάει στο σχολείο και το νοσοκομείο. Είναι αδιαπραγμάτευτη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ρατσισμός σήκωσε κεφάλι και προσπάθησε να επηρεάσει τους νέους. Οι φασίστες και οι ρατσιστές προσπάθησαν να στενεψουν τους ορίζοντες και να προβάλουν ένα μέλλον που χωρούν μόνο οι ίδιοι. Αυτή τη μάχη την έχασαν και στη Βουλή και την κοινωνία. Η Ελλάδα δεν ξέχασε την ιστορία της.

Για την κυβέρνησή μας η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων αποτελεί τεράστιο πλούτο. Από τη στιγμή που είναι ένα δημόσιο τζάμι θα λειτουργήσει σαν δημόσιο. Εξασφαλίζει η διαφάνεια και η βιωσιμότητα του. Ελπίζουμε ότι η πρώτη προσευχή από τον ιμάμη θα γίνει τον Σεπτέμβριο» πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας.

«Στον ορίζοντα φαίνεται η Ακρόπολη, ένα από τα πολλά σύμβολα που κληρονομήσαμε. Από τη μια πλευρά του τζαμιού υπάρχει η Ιερά Οδός που βάδιζαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να πάνε στα Ελευσίνια μυστήρια. Εδώ στο κέντρο της πόλης και όχι κάπου απόμερα, επέλεξε η Ελληνική πολιτεία να χτίσει το τζάμι. Και αυτό είναι συμβολικό» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στη συνεισφορά της προκατόχου του Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία, όπως τόνισε, ήδη από το 2006 εισηγήθηκε τον νόμο που θα άνοιγε τον δρόμο στη δημιουργία του τεμένους. Τέλος εκτίμησε ότι σταδιακά ο ναός θα ενσωματωθεί στη ζωή της πρωτεύουσας, ενώ δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθεί και ο πολυέλαιος που έχει ζητηθεί.

«Γνωρίζουμε ότι στην Αθήνα υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το νεκροταφείο μουσουλμάνων. Στο Σχιστό η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραχωρήσει 10 στρέμματα αλλά οι δικαστικές διαμάχες έχουν τραβήξει. Το θέμα το γνωρίζουμε και πρέπει να επιλυθεί. Αυτό είναι ένα στοιχείο αυτοκριτικής εκ μέρους μας», κατέληξε ο υπουργός.

«Μεγάλο δώρο»

Από την πλευρά του, ο Ασήρ Χαϊντέρ, μέλος του ΔΣ του Ισλαμικού Τεμένους και εκπρόσωπος της σιιτικής κοινότητας στην Ελλάδα, τόνισε σε δηλώσεις του πως η ελληνική κοινωνία έχει δεχθεί πολύ θετικά το τέμενος, το οποίο αποτελεί, όπως είπε, ένα μεγάλο δώρο της πολιτείας στους μουσουλμάνους της Αθήνας και δείχνει τον σεβασμό της ελληνικής πολιτείας προς τη θρησκεία του Ισλάμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η πρώτη προσευχή στο τέμενος του Βοτανικού θα γίνει το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Διαμαρτυρία έξω από το τέμενος

Ισχυρές ήταν και οι αστυνομικές δυνάμεις, με κλούβα των ΜΑΤ έξω από το τζαμί, περιπολικά και τζιπ της ΟΠΚΕ καθώς ελάχιστα άτομα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία.

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Φωτογραφίες: Newsit, Intime

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις