Site icon NewsIT

Έτσι έπεσαν στη «φάκα» από την Περιφέρεια Αττικής οι επίορκοι του κυκλώματος εκβιαστών – Το σχέδιο Χαρδαλιά και τα έγγραφα ντοκουμέντα

10.07.2024 | 09:18
Έτσι έπεσαν στη «φάκα» από την Περιφέρεια Αττικής οι επίορκοι του κυκλώματος εκβιαστών – Το σχέδιο Χαρδαλιά και τα έγγραφα ντοκουμέντα

Εντύπωση προκαλούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη σπείρα δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων που εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Αθήνα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με τα έγγραφα ντοκουμέντα για την σπείρα που εξασφάλισε το newsit.gr φαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής είχε ζητήσει, από την πρώτη στιγμή και ύστερα από καταγγελίες που είχε λάβει, άμεση και συνεχή ενημέρωση για τους ελέγχους που θα πραγματοποιούσε η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας από τις αρχές Μαρτίου είχε ζητηθεί η διεύθυνση να ενημερώνει κάθε Παρασκευή «για τον προγραμματισμό των ελέγχων της επόμενης εβδομάδας, προσκομίζοντας παράλληλα τις εντολές ελέγχου και τον απολογισμό της προηγούμενης».

 «Στον απολογισμό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα πρακτικά και τις εκθέσεις ελέγχου» αναφερόταν, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε να χρησιμοποιούνται στις εξορμήσεις των υπαλλήλων τα «προτυποποιημένα έντυπα ελέγχου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος», ώστε να υπάρχει «αντικειμενικότητα των ελέγχων».

Από τα στοιχεία του λάμβανε η Περιφέρεια, προέκυπτε πως οι έλεγχοι της υπηρεσίας από κάποιους υπαλλήλους ήταν εξαιρετικά λίγοι.

Μάλιστα, σημειώνεται πως οι ελεγκτές πηγαίνουν στις επιχειρήσεις για ελέγχους σε ζευγάρια. Σε πρώτη φάση ζητήθηκε να αλλάξουν τα ζευγάρια και οι τομείς ευθύνης. Αυτός που, για παράδειγμα, κινούνταν στο Γαλάτσι, να πηγαίνει πλέον στο Κουκάκι ή στην Πλάκα, με άλλον συνάδελφό του.

Ένας από τους υπαλλήλους – που φέρεται να εμπλέκεται στην σπείρα – ζήτησε να μην αλλάξει τομέα ευθύνης επικαλούμενο λόγους υγείας. Ωστόσο, δεν έφερε ποτέ χαρτί γιατρού όπως του είχε ζητηθεί.

Σημειώνεται πως οι Αρχές προχώρησαν για την υπόθεση εκβιασμών στη σύλληψη 14 ατόμων, ανάμεσά τους βρίσκονται 12 επόπτες δημόσιας υγείας.

Με κλήρωση οι έλεγχοι

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση θα προβεί σε σαρωτικές αλλαγές ως προς τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας. 

Η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ η Περιφέρεια προχωρά σε αλλαγή του τρόπου συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για την υπόθεση

«Περιφέρεια Αττικής: Εδώ και καιρό είχε θέσει στο στόχαστρο συγκεκριμένους υγειονομικούς ελεγκτές καταστημάτων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ζητά την πλήρη διαλεύκανση των δραστηριοτήτων της σπείρας των εκβιαστών υπαλλήλων και αλλάζει τα πάντα στην «αμαρτωλή» διεύθυνση.

Τι αναφέρουν τα έγγραφα που είχαν στείλει οι αρμόδιες υπηρεσίες προς τη Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Εδώ και καιρό είχε εντοπίσει η Περιφέρεια Αττικής τη δυσλειτουργία της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων σε καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στην καρδιά της πρωτεύουσας. Και πράγματι οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν πριν από λίγες ώρες, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοί της, εμπλέκονται στη σπείρα που εκβίαζε επιχειρηματίες προκειμένου να αποκομίζει υψηλά χρηματικά ποσά που έφθαναν έως και τις 700.000 ευρώ τον χρόνο. Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κινήθηκε αστραπιαία, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανσή της και ξεκαθαρίζοντας πως θα συνδράμει με κάθε τρόπο σε αυτό, καθώς τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειάρχη έδωσε βάση σε καταγγελίες που είχαν αποσταλεί σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του κράτους, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως να υπήρχαν κάποιοι μεμονωμένοι επίορκοι υπάλληλοι στην εν λόγω υπηρεσία, σε αντίθεση βέβαια με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της εν λόγω Διεύθυνσης που επιτελούσε άριστα το έργο της ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάτι το οποίο τους το είχε αναγνωρίσει.

Από τις αρχές Μαρτίου ωστόσο είχε ζητηθεί, μέσω του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, να ενημερώνει κάθε Παρασκευή η Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, «για τον προγραμματισμό των ελέγχων της επόμενης εβδομάδας, προσκομίζοντας παράλληλα τις εντολές ελέγχου και τον απολογισμό της προηγούμενης» όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά. Τονιζόταν μάλιστα επί λέξει πως «στον απολογισμό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα πρακτικά και τις εκθέσεις ελέγχου». Ζητήθηκε επίσης μέσω υπηρεσιακού εγγράφου, να χρησιμοποιούνται στις εξορμήσεις των υπαλλήλων τα «προτυποποιημένα έντυπα ελέγχου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος», ώστε να υπάρχει «αντικειμενικότητα των ελέγχων».

Από τα στοιχεία του λάμβανε η Περιφέρεια, προέκυπτε πως οι έλεγχοι της υπηρεσίας από κάποιους υπαλλήλους ήταν αξιοσημείωτα λίγοι. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι οι ελεγκτές πηγαίνουν στις επιχειρήσεις ανά δυάδες, έχοντας μάλιστα το κάθε ζευγάρι συγκεκριμένο τομέα (σ.σ. περιοχή) ευθύνης. Αυτό που ζητήθηκε λοιπόν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, ήταν να αλλάξουν τα ζευγάρια και οι τομείς ευθύνης. Αυτός που για παράδειγμα κινούνταν στο Γαλάτσι, να πηγαίνει πλέον στο Κουκάκι ή στην Πλάκα, με άλλον συνάδελφό του.

Άξιο μνείας μάλιστα είναι το γεγονός πως ένα από τα άτομα που φέρεται να εμπλέκεται στην σπείρα, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες, να μην αλλάξει τομέα ευθύνης, επικαλούμενο λόγους υγείας. Ωστόσο όταν κλήθηκε να προσκομίσει χαρτί γιατρού που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, δεν το έπραξε.

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη, μεταξύ άλλων, 12 εποπτών δημόσιας υγείας για ανάμειξή τους στο κύκλωμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς είναι έτοιμος να προβεί σε σαρωτικές αλλαγές ως προς τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας. Στόχος είναι η επίτευξη απόλυτης διαφάνειας και την τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

Οι αλλαγές θα κινηθούν σε τρεις άξονες. Ήτοι, στη θέσπιση δικλίδων ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς, στην ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση (από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα) και στην αλλαγή του τρόπου συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version