Site icon NewsIT

Έτσι πίεζαν οι δύο καθηγητές για να δοθεί η έδρα του επίκουρου στον ανιψιό τους

01.06.2021 | 18:48
καθηγητές

Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δώσουν τη θέση του επίκουρου καθηγητή στον ανιψιό τους, ο οποίος τη διεκδίκησε όπως καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί στο newsit.gr, με διδακτορικό το οποίο ήταν προϊόν αντιγραφής. Ακόμα κι όταν το… σχέδιό τους αποκαλύφθηκε, δεν πτοήθηκαν κι άσκησαν πιέσεις προκειμένου το συγγενικό τους πρόσωπο να πάρει την έδρα.

Στις 26/5/2021 το newsit.gr με δημοσίευμα που είχε τίτλο “Πιέσεις και μαγειρέματα για να πάρει ο ανιψιός της θέση στο πανεπιστήμιο” είχε αναφερθεί σε μια υπόθεση που διαδραματίστηκε στο τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρωταγωνιστές δύο ξαδέρφια καθηγητές και ο ανιψιός τους, οι οποίοι απέκρυψαν γεγονότα και καταστάσεις, ενώ ο ένας εξ αυτών όταν είδε να χάνεται το παιχνίδι αποφάσισε να πάρει -όπως αναφέρουν οι συνάδελφοί του- την υπόθεση στα χέρια του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφερθεί στο newsit.gr o καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ, Λάμπρος Σιάσος και ο καθηγητής ιατρικής της σχολής της Αθήνας, Γεράσιμος Σιάσος, προσπάθησαν να κάνουν τα αδύνατα – δυνατά προκειμένου ο ανιψιός τους Γ. Ρεντίφης να λάβει την θέση του επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο “Ιστορίας της Φιλοσοφίας”.

Ο πρώτος εκ των δύο καθηγητών κληρώθηκε ως μέλος της εισηγητικής επιτροπής αποκρύπτοντας ότι είχε συγγενική σχέση με τον υποψήφιο Γ . Ρεντίφη τον οποίο μάλιστα πρότεινε για θέση, ενώ ο δεύτερος πανεπιστημιακός άσκησε πιέσεις όταν γνωστοποιήθηκε ότι το επιστημονικό έργο του ανιψιού του ήταν προϊόν λογοκλοπής.

Τι συνέβη με την θέση του επίκουρου καθηγητή

Μιλώντας στο newsit.gr, η τότε πρόεδρος της επιτροπής υποψηφιοτήτων και σημερινή αντιπρόεδρος Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, Μαρίζα Φουντοπούλου μας αναλύει με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη, αλλά και τις πιέσεις που δέχτηκε η ίδια προκειμένου να πριμοδοτηθεί ο ανιψιός.

Η εισηγητική επιτροπή αποτελούνταν από τρεις καθηγητές, οι οποίοι θα έδιναν το… χρίσμα μεταξύ 38 υποψηφίων. “Μέλος της εισηγητικής επιτροπής ήταν ο κ. Λάμπρος Σιάσος από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος ήταν συγγενής εκ μητρός με τον υποψήφιο κ. Γ. Ρεντίφη και εκ πατρός με τον καθηγητή της ιατρικής στην Αθήνα κ. Γεράσιμο Σιάσο. Και οι τρεις συγγενείς μεταξύ τους”, αναφέρει στο newsit.gr η κ. Μαρίζα Φουντοπούλου και συνεχίζοντας προσθέτει:

“Τα πράγματα ήταν πολύ καθαρά, διαφανή και νόμιμα. Συγκρότησα κανονικά το εκλεκτορικό σώμα. Κληρώνεται καθόλα νόμιμα ο Λάμπρος Σιάσος κι εκεί πέρα αρχίζει μια ιστορία περίεργη”

Η τότε πρόεδρος της επιτροπής ρώτησε τον κ. Λάμπρο Σιάσο για τη σχέση του με το συνονόματο του και καθηγητή της ιατρικής στης Αθήνα κ. Γεράσιμο Σιάσο. “Βεβαίως και είχα ρωτήσει ως όφειλα ως πρόεδρος εάν υπάρχει κάποια σχέση κι η απάντηση ήταν ότι βεβαίως μεταξύ μας υπάρχει μια μακρινή συγγένεια αλλά όχι με τον υποψήφιο Γ. Ρεντίφη. Αυτή ήταν η απάντηση και για αυτό και προχωρήσαμε στην κλήρωση. Επανέρχομαι ως πρόεδρος και ρωτάω εάν είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει αυτή η συγγένεια διότι κληρώθηκε και καταλαβαίνουμε ότι αν αυτή τη στιγμή γίνει κάτι είναι παράνομο και δεν πρέπει να κάνουμε παράνομα πράγματα”.

Αφού, λοιπόν η κ. Μαρίζα Φουντοπούλου έλαβε όλες τις διαβεβαιώσεις από τους δυο συνονόματους καθηγητές και τον συγκεκριμένο υποψήφιο προχώρησε τη διαδικασία. “Όταν φτάσαμε να συγκροτήσουμε το εκλεκτορικό ο κ. Λάμπρος Σιάσος εκ Θεσσαλονίκης μπήκε και στην τριμελή επιτροπή. Ανάμεσα σε αυτούς που θα έκαναν την εισήγηση”.

Το e-mail – καταγγελία

Λίγες ημέρες αργότερα η τότε πρόεδρος της επιτροπής υποβολής υποψηφιοτήτων γίνεται δέκτης ενός ηλεκτρονικού μηνύματος. “Σε εκείνο το email υπήρχε μια καταγγελία που έλεγε να ψάξουμε το επιστημονικό έργο του υποψηφίου Γ. Ρεντίφη, διότι προέρχεται όλο από αντιγραφές. Όφειλα να το κάνω. Ρώτησα τον ίδιο. Ο ίδιος μου είπε όχι. Έκανα αμέσως συνέλευση, ενημέρωσα τη συνέλευση, κινήθηκαν οι διαδικασίες και βάσει προγραμμάτων και μηχανημάτων που έχουμε, πράγματι αποκαλύφθηκε ότι μεγάλο ποσοστό της διδακτορικής του διατριβής, αλλά και ολόκληρου του επιστημονικού του έργου ήταν από αντιγραφή”.

Αμέσως συγκλήθηκε γενική συνέλευση, όπου και ετέθηκε το ζήτημα. Τότε ο κ. Λάμπρος Σιάσος, όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες στη συνέλευση, υποστήριξε τον Γ. Ρεντίφη. Στην επιφάνεια όμως ήρθε άλλη μια αποκάλυψη. Μετά από πιέσεις τόσο της κ. Μαρίζας Φουντοπούλου όσο και τον συναδέλφων της ο κ. Λάμπρος Σιάσος παραδέχτηκε τόσο κοντινό βαθμό συγγένειας με το συνονόματό του καθηγητή της ιατρικής, όσο και με τον υποψήφιο Γ. Ρεντίφη.

«Πιέσεις και απειλές»

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η θέση του επίκουρου καθηγητή για τον κ. Γ Ρεντίφη έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός. Έτσι όπως αναφέρει στο newsit.gr η κ. Μαρίζα Φουντοπούλου, ο καθηγητής της ιατρικής σχολής Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος άρχισε να τής ασκεί πιέσεις, προκειμένου να μεσολαβήσει έτσι ώστε να ξεχαστεί το ζήτημα της αντιγραφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποκάλυψη των στενών βαθμών συγγένειας, ο κ. Λάμπος Σιάσος είχε απομακρυνθεί από την εισηγητική επιτροπή. “Από εκεί και πέρα άρχισαν οι πιέσεις από τον κ. Γεράσιμο Σιάσο, με τον οποίο υπήρξαμε φίλοι, με τον οποίο υπήρξαμε και πολιτικοί φίλοι γιατί ανήκουμε στο ίδιο τον πολιτικό χώρο. Δεν δέχτηκα πιέσεις από κανέναν άλλο εκτός από τον κ. Σιάσο. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, διότι εκείνος ήξερε ότι η θέση η δική μου ήταν κομβική, ήξερε ότι εγώ είχα εκλεγεί πρόεδρος παμψηφεί, δεν υπήρχε ούτε μια λευκή ψήφος.

Για έξι χρόνια με ψήφιζαν πρόεδρο. Ήξερε ότι με αγαπούσαν με πίστευαν κι ότι μπορούσα να πω μια κουβέντα. Οι πιέσεις ήταν πολλές, έφτασε να με συκοφαντήσει. Δεν υποχώρησα

Αυτό που ζητήθηκε δεν ήταν απλά να υποστηριχτεί ένας υποψήφιος. Αυτό που ζητήθηκε ήταν να προχωρήσει ένας υποψήφιος, ενώ ήταν πλέον γνωστό ότι υπήρχε αντιγραφή και μέσα στο εκλεκτορικό σώμα υπήρχε συγγενής. Ο νόμος απαγορεύει μέχρι 5ου βαθμού κι εδώ υπήρχε συγγενής 3ου βαθμού. Οι πιέσεις γίνονταν με καθημερινά τηλεφωνήματα και με απειλές για μελλοντικές ενδεχόμενες πράξεις αντεκδίκησης”, τονίζει.

Μάλιστα είχαν κινηθεί κι όλες οι διαδικασίες για να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ για την απόκτηση της διατριβής του διδακτορικού του Γ. Ρεντίφη, ωστόσο δεν ευδοκίμησαν όχι εξαιτίας κάποιον παρεμβάσεων αλλά λόγω ανακατατάξεων και διάσπασης υπηρεσιών στο τμήμα της φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Για την ιστορία πάντως η υποψηφιότητα του Γ. Ρεντίφη για τη θέση του επικούρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο “Ιστορίας της Φιλοσοφίας” δεν έλαβε ούτε μια ψήφο, ενώ ο διαγωνισμός απέβη τελικά άγονος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version