Site icon NewsIT

Έχασε γυναίκα και παιδί στο Μάτι: «Παντού λιωμένα αυτοκίνητα και η Μαργαρίτα καθισμένη στην παραλία με τα μάτια κλειστά»

04.09.2024 | 16:19
Έχασε γυναίκα και παιδί στο Μάτι: «Παντού λιωμένα αυτοκίνητα και η Μαργαρίτα καθισμένη στην παραλία με τα μάτια κλειστά»

ÐÕÑÊÁÃÉÁ ÓÔÇ ÑÁÖÇÍÁ - ÌÁÔÉ ÅÐÏÌÅÍÇ ÌÅÑÁ (EUROKINISSI / ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Με την κατάθεση του πυροσβέστη, Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έχασε τη γυναίκα του και το έξι μηνών παιδί του, συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης της εθνικής τραγωδίας του 2018, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών. 

Ο μάρτυρας, ο οποίος ήταν στην υπηρεσία του λόγω της γενικής επιφυλακής περιέγραψε στο δικαστήριο ότι ενημερώθηκε περίπου στις έξι και τέταρτο το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, από τον διοικητή του πως η φωτιά είχε ξεφύγει και κατεβαίνει προς τη Μαραθώνος και το Μάτι.

Ο μάρτυρας μίλησε με τη γυναίκα και της είπε να πάρει το παιδί και να φύγει. «Εφησύχασα γιατί πίστευα ότι θα πάρει το παιδί και θα ήταν όλα καλά. Μετά έμαθα ότι δεν είχε ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζοπορτα γι αυτό υποθέτω έφυγε πεζή. Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος», είπε καταθέτοντας στο δικαστήριο ενώ στη συνέχεια περιέγραψε πως προσπάθησε να πλησιάσει στο Ματι αλλά δεν τα κατάφερε.

«Γύρω στις εννέα δέχθηκα τηλέφωνο από άγνωστο και ότι είναι μαζί με την Μαργαρίτα και το μωρό στην παραλία», είπε ο πυροσβέστης, προσθέτοντας «πλησίαζα πεζός στην παραλία. Άρχισα να βλέπω λιωμένα αυτοκίνητα, πεσμένες κολόνες, άρχισα να βλέπω μια άλλη εικόνα…Φτάνω παραλία, ήταν γεμάτη κόσμο σε κατάσταση σοκ, παιδιά και ηλικιωμένοι…»

Η γυναίκα του όπως περιέγραψε ο μάρτυρας ήταν καθισμένη στην παραλία με τα μάτια κλειστά και ο γιος του στην αγκαλιά ενός κυρίου που προσπαθούσε να του δώσει πρώτες βοήθειες. «Στην προσπάθεια μου να βγούμε από το σημείο βλέπω ένα εθελοντικό όχημα και τους παρακάλεσα να βάλουν το παιδί μέσα να πάνε στο νοσοκομείο… Επειδή κατάλαβα ότι η Μαργαρίτα πονούσε, την άφησα να βρω το αυτοκίνητο, μέχρι να γυρίσω την είχε παραλάβει ασθενοφόρο. Ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Πήγα στο Παίδων. Από τα πρόσωπα τους καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά. Με ενημέρωσαν ότι ο μικρός δεν τα κατάφερε. Μετά πήγα στον Ευαγγελισμό στη Μαργαρίτα. Επέστρεψα στο σπίτι πολύ αργότερα και ήταν σε ένα μεγάλο ποσοστό καμμένο. Η Μαργαρίτα νοσηλεύθηκε για άλλες 11 ημέρες, 3 Αυγούστου δεν τα κατάφερε», είπε ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης, ο πυροσβέστης εξήγησε πως μετά τον 2018 έμαθε πως γίνεται. «Έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πως διαχέεται η πληροφορία και για το πως γίνεται, δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν. Εκείνη την ημέρα, το φαινόμενο ήταν πολύ δυναμικό και έντονο. Η οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε να γίνει άμεσα με σωστό σχεδιασμό, να γίνει από την αρχή έγκαιρα στην έναρξη της πυρκαγιάς με ακρίβεια. Όταν η φωτιά είχε πιάσει τη Μαραθώνος, δεν υπήρχε πια αυτή η επιλογή» εξήγησε ο πυροσβέστης, προσθέτοντας πως «όταν πέρασε από το Λύρειο Ίδρυμα η φωτιά γύρω στις 5:00 ήταν κομβικής σημασίας να ενημερώσουν τους πολίτες.»

Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο πως μετά το 2018 λειτουργεί το σύστημα ενημέρωσης πολιτών και η σταδιακή απομάκρυνση του κοινού, μέχρι τότε δεν είχα τέτοια εικόνα. «Εγώ στο παρελθόν δεν είχα συμμετάσχει σε άσκηση απομάκρυνσης πληθυσμού. Πρώτη φορά συμμετείχα φέτος στη Ραφήνα», τόνισε ο μάρτυρας.

Όσο για το τι δεν πήγε καλά, ο μάρτυρας, αφού τόνισε πως δεν είδε κανένα εναέριο μέσο στην περιοχή, σημειώνοντας όλα πήγαν στραβά εκείνη την ημέρα και τίποτα δεν λειτούργησε, αναφέρθηκε σε μια σειρά από παράγοντες στην κατάθεση του, επισημαίνοντας : «Τι δεν λειτούργησε: Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών…Όλα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μην δουλεύει σωστά συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι σήμερα υποφέρουν.»

Η δίκη συνεχίζεται αύριο. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version