Ελλάδα

Έχασε τη μάχη η σκηνοθέτις Ηρώ Σγουράκη

Έφυγε από τη ζωή, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη, η οποία μαζί με τον άνδρα της, Γιώργο Σγουράκη, είχαν δημιουργήσει δεκάδες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.

Από τα πιο εμβληματικά τους έργα ήταν το «Μονόγραμμα», όπου παρουσιάζονταν οι αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Γεννημένη στην Αθήνα, η μικρασιατικής καταγωγής Ηρώ Σγουράκη έκανε τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αρσάκειο, ενώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην «Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών», καθώς και σκηνοθεσία.

Ήταν μέλος του «Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης» και διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του «Πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αθηναίων», του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84». Ήταν επίσης εταίρος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας» των Αρσακείων Σχολείων και συνεργάτης του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών», ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας, Μίκη Θεοδωράκη.

Το συγγραφικό έργο της είχε ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο – λεύκωμα «Γαύδος, οδοιπορικό στο χώρο και στον χρόνο».

Το έργο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη στην ελληνική τηλεόραση αποτελείται από περίπου 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το «Μονόγραμμα», το οποίο έχει αποκληθεί από τον Τύπο ως το «εθνικό αρχείο». Επίσης, δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση, τον Φεβρουάριο 2012, βράβευσε τους δυο δημιουργούς για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής «Μονόγραμμα» στην ελληνική τηλεόραση.

Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, όπως η ταινία «Θεόφιλος Γ. Χ Μιχαήλ» – Α’ Βραβείο 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» κ.ά. Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ταινίες από το έργο τους αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας, όπως από τις σειρές «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…», «Μονόγραμμα», καθώς και από τα ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Η άλλη Ελλάδα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».

Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού-καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.

H κηδεία της Ηρώς Σγουράκη θα γίνει την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017, στις 3 μμ. στο νεκροταφείο Καισαριανής.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 4 άτομα για εγκληματική οργάνωση με απάτες μέσω ψευδών αγγελιών πώλησης αυτοκινήτων – Ταυτοποιήθηκαν ακόμα 17 από το ελληνικό FBI
Tα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αναρτούσαν σε διαδικτυακή ιστοσελίδα αγγελιών, καθώς και στα social media ψευδείς αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων
Η ΕΛ.ΑΣ εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση με απάτες μέσω ψευδών αγγελιών πώλησης οχημάτων
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά στον Άρη Πορτοσάλτε και το σχόλιο «Ελλάδα ως Αλβανία του Χότζα»
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στοιχείο απολυταρχισμού δεν μπορεί να είναι ο δικαστικός έλεγχος της άσκησης ενός δικαιώματος, όπως απαραδέκτως ισχυρίσθηκε ο ως άνω παρουσιαστής»
Ο Άρης Πορτοσάλτε
«Ήταν προμελετημένη» λέει για τη δολοφονία του 50χρονου από τον 75χρονο στην Εύβοια ο αδερφός του θύματος
«Σε ένα σημείωμά του που βρέθηκε, ο 75χρονος έγραφε πως ήθελε να αυτοκτονήσει και πως δεν θα του έπαιρνε κανένας το σπίτι» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο αδερφός του 50χρονου
Δεξιά ο δράστης, αριστερά το θύμα 1