Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

“Έχει διαστρεβλωθεί η ιστορία μου” δηλώνει ο Mr Bitcoin – Συνεχίζει την απεργία πείνας

“Έχει διαστρεβλωθεί η ιστορία μου” δηλώνει ο Mr Bitcoin – Συνεχίζει την απεργία πείνας
photo intime

Στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά απολογήθηκε το πρωί ο Αλεξάντερ Βίνικ η αλλιώς “Mr Bitcoin”, όπου εξετάζεται το αίτημα για άρση της προσωρινής κράτησής του.

Ο Mr Bitcoin κατά την απολογία του υποστήριξε πως “η ιστορία μου έως σήμερα έχει διαστρεβλωθεί εντελώς καθώς με εμφανίζουν ως ένα Ρώσο χάκερ που έκλεψε εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο ανήλικα παιδιά μου, που ζουν στη Μόσχα, είναι καταβεβλημένα θεωρώντας ότι λόγω και της ασθένειας της μητέρας τους μπορεί να μείνουν ορφανά”.

Με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης (δυο από Ρωσία και ένα από ΗΠΑ και Γαλλία) ο Mr Bitcoin κρατείται στις φυλακές 20 μήνες, καθώς φέρεται ως ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin.

Όπως δήλωσε μετά από 92 ημέρες απεργίας πείνας ζυγίζει πλέον 54 κιλά από 90 και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, απευθυνόμενος προς τους δικαστές, είπε ότι σίγουρα έχουν έτοιμη την απόφασή τους την οποία δεν πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας.

«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την αμερικανική εντολή και είστε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» ανέφερε και πρόσθεσε πως από την πρώτη μέρα της κράτησής του, υφίσταται ψυχολογική πίεση και έχει υποστεί δεκάδες προσαγωγές για ακροαματικές διαδικασίες.

Ο Mr Bitcoin εξέφρασε την επιθυμία να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καθώς μετά δεν πρόκειται να ξαναδεί την οικογένειά τους, ενώ αναφερόμενος στο αμερικανικό αίτημα έκδοσης και το κατηγορητήριο είπε ότι στηρίζεται στο σκεπτικό ότι μέσω του συστήματος που διαχειριζόταν μπορούσε να γίνει διακίνηση «μαύρου χρήματος» κάτι όμως που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν είναι εφικτό αφού το bitcoin δεν είναι κάποιο νόμισμα.

“Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου”

«Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου που απειλεί την ηγεμονία των τραπεζών και του δολαρίου» πρόσθεσε προσθέτοντας ότι «το BCT είναι ανεξάρτητο από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις.»

Ακόμη αποκάλυψε πως στην όλη υπόθεση τον ενέπλεξε ένα πρώην δημόσιο στέλεχος της Ρωσίας που εγκατέλειψε τη χώρα και ζει στην Τσεχία και είναι είναι ιδιοκτήτης εταιρείας συστήματος πληρωμών που μνημονεύεται και στο αμερικανικό κατηγορητήριο, ενώ τον κατηγόρησε πως κατέθεσε ανακριβή στοιχεία για τον ίδιο.

Νωρίτερα η συνήγορος του Mr Bitcoin, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε στο δικαστήριο δεκάδες έγγραφα που αφορούν τη δικαστική διαδικασία έως σήμερα την απεργία πείνας του Βίνικ και την κατάσταση της υγείας του αλλά και ότι κρατείται πέραν των 18 μηνών χωρίς δικαστική απόφαση.

Επίσης ανέφερε πως για λόγους ανθρωπισμού είναι επιβεβλημένο να επιστρέψει στη χώρα του, ενώ και ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ συναινεί στο αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία ώστε να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα. Οι γαλλικές αρχές έχουν υπαναχωρήσει στο αίτημά τους για έκδοση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις