Στο απόλυτο σκοτάδι βυθίστηκε για περισσότερα από 40 λεπτά το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» την περασμένη Παρασκευή (03.03.2023). Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας κάνουν λόγο για σκηνές πανικού από το μπλακ άουτ.
Ημέρα Παρασκευή 3/3/2023, σε εξέλιξη η Γενική Εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Εκατοντάδες προσελεύσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού» και εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στα τμήματα και στις ΜΕΘ. Το Σωματείο Εργαζομένων υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αυτό, δηλαδή το απροειδοποίητο ενεργειακό μπλακ άουτ με το νοσοκομείο να βυθίζεται στο σκοτάδι για πάνω από 40 λεπτά συνολικά και με τις σειρήνες να ηχούν, έχει συμβεί για πολλοστή φορά.
Οι σκηνές που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στην καταγγελία τους, μοιάζουν εφιαλτικές:
«Ασθενείς πανικόβλητοι να βγαίνουν από τους θαλάμους «στα τυφλά», αναζητώντας βοήθεια. Στους ορόφους έσβησαν οι συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να τρέχει να καλύψει με συμβατικές συσκευές οξυγόνου του ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Στη ΜΕΘ του 9ου η υποστήριξη των βαρέως πασχόντων στηρίχτηκε στη διάρκεια ζωής των μπαταριών (back up) των συσκευών έγχυσης των φαρμάκων που τους κρατάνε στη ζωή, ενώ και τα monitor παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών έσβησαν, με το προσωπικό να τους συνδέει προσωρινά στα φορητά monitor που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές, για όσο βέβαια κρατήσει η μπαταρία τους. Στα ΤΕΠ δεν λειτούργησαν ούτε οι πρίζες αδιάλειπτης παροχής, σβηστά όλα τα εργαστήρια και ο αξονικός…. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρκετοί συνοδοί αλλά και ασθενείς εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ του νοσοκομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Από τύχη (πάλι) δεν είχαμε θύματα…».
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως όλα τα παραπάνω συνέβησαν στο νοσοκομείο, όπου πριν μια βδομάδα σε φιέστα του υπουργείου Υγείας ο πρωθυπουργός «βράβευσε υγειονομικούς» για την προσφορά τους στην διάρκεια της πανδημίας…
«Όλα αυτά στην Ελλάδα του …«2-0», στην Ελλάδα της «4ης βιομηχανικής Επανάστασης» που δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια νοσηλείας των ασθενών. Όλα αυτά, λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που ανέδειξε το ζήτημα της ασφάλειας και το πόσο αυτό υποβαθμίζεται με την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των δομών, την υποστελέχωση και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του προσωπικού».
Τι συμβαίνει με τη συντήρηση των μηχανημάτων
Στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, η τεχνική υπηρεσία είναι στο συντριπτικό ποσοστό της δοσμένη σε εργολάβους, αποδεκατισμένη από προσωπικό, ενώ όπως λένε, οι εργολάβοι δεν τηρούν ούτε καν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (που κι αυτές δεν επαρκούν) και καλύπτουν τις βάρδιες με ελάχιστους εργαζόμενους, που γίνονται λάστιχο από τη μια στην άλλη άκρη του νοσοκομείου να μαζέψουν τ’ασυμμάζευτα.
«Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα, αντίθετα προκρίνονται ο κατακερματισμός της υπηρεσίας με ανάθεση των τμημάτων σε διαφορετικούς εργολάβους, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τελευταία «το μπλοκάκι». Αποτέλεσμα προσωπικό χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση, εμπειρία και γνώση του χώρου και των πολλών και σύνθετων εγκαταστάσεων να καλείται να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες εργασίας, κάτι που επιδεινώνει η συνεχής κινητικότητα του προσωπικού από τον εργολάβο στα διάφορα έργα του (σε άλλους χώρους)», όπως λένε.
Το προσωπικό αυτό, παράλληλα βρίσκεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τα καταγγελόμενα από τους ίδιους τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού, επί μονίμου βάσεως σε καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων, που φτάνει έως και τους δυο μήνες.
Δεκάδες είναι, επίσης, οι καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων αλλά και των σωματείων τους (ΣΕΝΕ & κλαδικό) στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του εργολάβου και απέναντι στους εργαζόμενους.
«Ο εργολάβος προφασίζεται ότι δεν τον πληρώνει το νοσοκομείο και το «μπαλάκι» των ευθυνών πάει πέρα δώθε, ενώ την πληρώνουν πάλι οι ίδιοι εργαζόμενοι που παραμένουν μένουν απλήρωτοι και το νοσοκομείο που στερείται υπηρεσιών με το αντίκρισμα που αυτό έχει στους ασθενείς. Οι παραπάνω απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες αλλά κυρίως, ο φόβος για ατύχημα μεγάλης κλίμακας από την εγκληματική αδιαφορία Υπουργείου – Διοίκησης –Εργολάβου, οδηγούν συχνά το παλιό και έμπειρο προσωπικό σε παραίτηση και αναζήτηση εργασίας αλλού ή ακόμη και σε άλλον κλάδο», καταλήγουν.
Απαρχαιωμένες όλες οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου
Οι εργαζόμενοι τέλος υποστηρίζουν πως όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι απαρχαιωμένες, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας (αλλά και της λογικής των «μπαλωμάτων»- συντηρήσεων/ επιδιορθώσεων από διάφορες εργολαβίες και δωρεές), ενώ οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος το τελευταίο έτος από τον ΔΕΔΗΕ θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο το νοσοκομείο.
«Δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια τεχνικών για τα ασανσέρ, με αποτέλεσμα την ευθύνη για τυχόν απεγκλωβισμούς να έχουν οι ηλεκτρολόγοι, σε ένα νοσοκομείο με δεκάδες ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών αλλά και από χιλιάδες προσωπικού και επισκεπτών καθημερινά. Από τύχη λοιπόν, ακόμη μια φορά, δεν κινδύνευσε σοβαρά ασθενής, συνοδός ή εργαζόμενος, κυρίως επειδή η αυτοθυσία, το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων της Τεχνικής Υπηρεσίας προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις εγκληματικές ευθύνες του εργολάβου, της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας. Ως πότε όμως θα δουλεύει η τύχη μας??», καταλήγουν
Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού απαιτούν:
- Άμεση στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων μας και επιπλέον πρόσληψη όλου του απαραίτητου -κατάλληλα εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, που θα διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
- Άμεση χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την καθολική ανανέωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου.
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους τεχνικούς. Καμία καθυστέρηση ή περικοπή στην καταβολή μισθού – επιδομάτων. - Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία! Όχι στην απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου για να διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση και οι συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα με σκοπό το κέρδος, πάνω από τα δικαιώματα – πάνω από την ασφάλεια – πάνω από την ίδια τη ζωή ασθενών και προσωπικού.
«Για να μη λένε μετά διάφορα παπαγαλάκια της όποιας κυβέρνησης ότι δεν τα λέγανε «οι γραφικοί συνδικαλιστές», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr