Τετάρτη, 3 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ευεργετικό το γάλα γαϊδούρας – Μπήκαμε στη μεγαλύτερη φάρμα της Ελλάδας – ΦΩΤΟ

Ευεργετικό το γάλα γαϊδούρας – Μπήκαμε στη μεγαλύτερη φάρμα της Ελλάδας – ΦΩΤΟ

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κλεοπάτρα έκανε το μπάνιο της σε γάλα γαϊδούρας το οποίο είναι διάσημο για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το Newsit επισκέφθηκε τη μεγαλύτερη φάρμα γαϊδουριών στην Ελλάδα που βρίσκεται στη Νιγρίτα Σερρών. Μάθετε πόσο κοστίζει ένα κιλό γαϊδουρινού γάλακτος και πόσο ένα σαπούνι από γάλα γαϊδούρας και ελαιόλαδο.

Το συμπαθές τετράποδο, υπήρξε για χρόνια πολύτιμος βοηθός των αγροτών καθώς και το μεταφορικό τους μέσο. Είναι γνωστό για την υπομονή του αλλά και το πολύτιμο γάλα που παράγουν οι γαϊδούρες.

Ο κύριος Διογένης Παπλάκιας δημιούργησε πριν 30 χρόνια το μεγαλύτερο εκτροφείο γαϊδουρών στη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα η φάρμα που βρίσκεται έξω από τη Νιγρίτα Σερρών φιλοξεινεί 170 γαϊδούρια και είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα. Την οικογενειακή παράδοση συνεχίζουν τα 3 παιδιά του κυρίου Διογένη, ο Άγγελος ο οποίος έχει σπουδάσει τεχνολόγος – γεωπόνος, η Ευαγγελία που έχει τελειώσει Θεολογία και ο Αλέξανδρος.

Στις αρχές του 2000 ένα κλιμάκιο από την Κτηνιατρική Σχολη του ΑΠΘ πρότεινε στον κύριο Διογένη να ξεκινήσει να αρμέγει με σύστημα τις θηλυκές γαϊδούρες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αυξηση της παραγωγής που γίνεται σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς υγείας. Ωστόσο το πρόβλημα είναι στη διάθεση του γάλακτος καθώς ο ΕΟΦ δεν έχει δώσει ακόμη έγκριση για την κυκλοφορία του.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Αγγελος Παπλιάκας “χρειαζόμαστε τη βοηθεια της πολιτείας καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό γάλα αλλά για ένα..φάρμακο”.

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ
Το γάλα γαϊδουρας είναι το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα καθώς έχει υψηλή περιέκτικότητα σε λακτόζη. Είναι ένα γάλα λευκωματοειδές που βοηθάει στη χώνεψη σε αντίθεση με το γάλα της αγελάδας που είναι τυρώδες. Eίναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες αλλά και για τη θεραπευτική του δράση κατά διαφόρων δερματικών παθήσεων όπως η ξηροδερμία και η ψωρίαση.

ΤΟ ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑ
Η Κλεοπάτρα έμεινε στην ιστορία καθώς έκανε μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας για να αποκτήσει ωραίο δέρμα. Το γάλα γαϊδούρας ρυθμίζει την φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει την θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου.

Ενα κιλό γάλα γαϊδούρας από τη φάρμα του κυρίου Παπλάκια κοστιζει 40 ευρώ. Το σαπούνι που φτιάχνεται από γαϊδουρινό γάλα και αγνό παρθένο ελαιόλαδο κοστίζει 5 ευρώ το τεμάχιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πόλεμος του γάλακτος! – Ξανά στα σούπερ μάρκετ τα βρεφικά γάλατα

Μαμάδες πουλάνε το γάλα τους στο …facebook! Είναι ασφαλές;

Η καλή μας αγελάδα κάνει… υποαλλεργικό γάλα


 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε