Σε πάνω από 2 μήνες, η αιφνιδιαστική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες εκτός Αφρικής έφερε περισσότερες από 11.000 μολύνσεις.
Η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν σχεδόν 7.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από τα 11.000 συνολικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην Ελλάδα η παρουσία του ιού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αφού οι περισσότερες από τις 13 συνολικά λοιμώξεις, προέρχονται κυρίως από άτομα που επισκέφθηκαν τη χώρα μας από το εξωτερικό.
Με αυτά τα χαμηλά ποσοστά λοιμώξεων, “ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό”, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Οργανισμού.
Όλοι οι ασθενείς έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν στο Αττικό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός” σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την νόσο, μάλιστα, 8 ασθενείς εισήλθαν στη χώρα μας ενώ προηγουμένως είχαν νοσήσει στο εξωτερικό (εισαγόμενα κρούσματα), 4 ήρθαν σε επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και 1 κρούσμα δεν ανέφερε, ούτε ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε επαφή με ύποπτο κρούσμα (“ορφανό” κρούσμα).
Και οι 13 ασθενείς στην Ελλάδα είναι άνδρες, ενώ σε όλες τις χώρες οι άνδρες καταλαμβάνουν συντριπτικά ποσοστά στις μολύνσεις.
Ο ιός φαίνεται να απέκτησε νέα χαρακτηριστικά μέσω ενός νέου κλάδου
Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό η νόσος εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Από την πρόσφατη κλινική παρατήρηση μάλιστα, έχει φανεί πως ο ιός διασπείρεται ευκολότερα κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά μεταξύ ανδρών (MSM).
Η φυλογονιδιωματική ανάλυση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην τρέχουσα έξαρση της επιδημίας, αποκάλυψε μάλιστα, ότι ένας νέος κλάδος φαίνεται να εμφανίστηκε στην Ευρώπη στις αρχές Μαρτίου. Αυτός ο κλάδος, σε συνδυασμό με την πτώση της προηγούμενης ανοσίας από τα εμβόλια κατά της ευλογιάς (για όσους είχαν εμβολιαστεί), πιθανότατα συνέβαλε σημαντικά στην εξάπλωση του ιού, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.
Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση των υγειονομικών αρχών στην Ισπανία -χώρα που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως- αναφέρεται πως το 85,8% από τους περίπου 2.500 ασθενείς δήλωσε ως πιθανή οδό μετάδοσης την οικεία και παρατεταμένη επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ.
Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν επίσης εξάνθημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και διογκωμένους λεμφαδένες. Το 61,1% εξ αυτών ζει στη Μαδρίτη.
Από τα 1.256 αρχικά κρούσματα, τα 1.242 ήταν άνδρες και τα 14 γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των περιστατικών ήταν τα 37 έτη και όλοι -εκτός από έναν ασθενή- ήταν ενήλικες.
Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων – Δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες
Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει στις χώρες με μεγάλη εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων.
Κυρίως οι MSM (Men having Sex with Men -άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες) φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και γι’ αυτό απαιτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια.
Το πρόβλημα μέχρι στιγμής, ωστόσο, φαίνεται δύσκολο να επιλυθεί.
Στις ΗΠΑ με πάνω από 1.000 κρούσματα, οι υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εμβόλια. Στο Σαν Φρανσίσκο, οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι έχουν λάβει μόλις 3.000 δόσεις του εμβολίου δύο δόσεων Jynneos, της δανικής εταιρείας Bavarian Nordic, τη στιγμή που χρειάζονται 35.000 δόσεις.
Προς το παρόν η πόλη μετρά μόλις 60 καταγεγραμμένα περιστατικά, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι υποτιμημένος, καθώς υπάρχει υποδήλωση και υποκαταγραφή των πραγματικών περιστατικών.
Στη Νέα Υόρκη -όπου έχουν εντοπιστεί 160 κρούσματα– η ζήτηση για το εμβόλιο είναι τόσο υψηλή, που το site του Υπουργείου Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της πόλης κατέρρευσε, την ώρα που οι πολίτες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό.
«Αναμένεται να λάβουμε περισσότερες δόσεις του εμβολίου στο εγγύς μέλλον για να τις παρέχουμε στους κατοίκους της πόλης της Νέας Υόρκης», ανακοίνωσαν στο Twitter οι υγειονομικές υπηρεσίες.
Επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο – Ξεκινούν μελέτες
Μια νέα μελέτη, με το όνομα «Μωσαϊκό» (Mosaic), βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Θα αναλύσει τις περιπτώσεις ασθενών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία,
Οι ασθενείς θα παρακολουθούνται από γιατρούς για να καταγράφεται ο χρόνος ανάρρωσής τους ή η εμφάνιση πιθανών επιπλοκών.
«Επείγει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την παραμελημένη ασθένεια», ανέφερε ο καθηγητής Ξαβιέ Λεσκίρ, ο οποίος συντονίζει την έρευνα στην Ευρώπη.
Η έρευνα χρηματοδοτείται εν μέρει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε ανησυχία για την έκρηξη κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων και συγκάλεσε την Επιτροπή Επειγόντων, που θα κρίνει τη σοβαρότητα της κρίσης αυτής, το αργότερο εντός της επόμενης εβδομάδας.
Της Γιάννας Σουλάκη/ iatropedia.gr.