Τετάρτη, 27 Νοε.
19oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: Αρνητικό το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα – Ανεμοβλογιά έδειξαν και οι δεύτερες εξετάσεις

Ευλογιά των πιθήκων: Αρνητικό το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα – Ανεμοβλογιά έδειξαν και οι δεύτερες εξετάσεις
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Στον τουρίστα από την Κεφαλονιά δεν ανιχνεύτηκε τελικά ο ιός της «Ευλογιάς των πιθήκων», όπως επιβεβαίωσε και με επίσημη ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» δεν ανιχνεύθηκε ο ιός της «Ευλογιάς των πιθήκων». Το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εξετάσεις έγιναν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

«Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων».
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει επίσης, ότι η «Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά».

Σε συναγερμό οι αρχές από το βράδυ του Σαββάτου

Ο άνδρας από τη Βρετανία που οδήγησε σε συναγερμό το βράδυ του Σαββάτου τη χώρα μας, ως το πρώτο υποπτο κρούσμα «Ευλογιάς των πιθήκων», είναι ευδιάθετος και απύρετος σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Από τις πρώτες εξετάσεις, οι γιατροί την Κυριακή, άρχισαν να «προσανατολίζονται» περισσότερο προς την ανεμοβλογιά. Όμως του έγινε και δεύτερος «γύρος» εξετάσεων για σιγουριά, με τα αποτελέσματα να δείχνουν και πάλι -οριστικά πλέον- ανεμοβλογιά.

Η μεταφορά του ίδιου αλλά και της συνοδού του -ως επαφή ύποπτου κρούσματος- από την Κεφαλονιά έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε ειδικές κάψουλες ενώ και στο νοσοκομείο «Αττικόν» μπήκαν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, με τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα να παρακολουθεί την περίπτωση των τουριστών.

Ακόμα πάντως και τώρα, που ο άνθρωπος βγήκε αρνητικός, η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι σε επιφυλακή για την «Ευλογιά των πιθήκων», όπως άλλωστε και ολόκληρος ο πλανήτης.

Σκέψεις για 21 ημέρες καραντίνα

Σύμφωνα με το OPEN, ο ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με «Ευλογιά των πιθήκων» καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης «Δεν μιλάμε για έναν ιό που είναι σαν τον covid. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο χρειάζεται στενή επαφή μέσα από δερματικά είτε μέσα από σταγονίδια από τη αναπνευστική οδό».

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική πράξη, λόγω της δερματικής επαφής που υπάρχει.

Μάλιστα, κατά τον κύριο Ζαούτη, δεν αποκλείεται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχουν κάνει εμβόλιο κατά της Ευλογιάς, να είναι πιο προστατευμένοι από τους νεότερους που δεν το έχουν κάνει.

«Ο ιός είναι στέλεχος που έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν, δε φαίνεται να είναι νέος ιός» τόνισε.

Πουρνάρας: «Δεν είναι πολύ επικίνδυνη νόσος»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Σπ. Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν», είπε πως πρόκειται για μια νόσο με μικρή θνητότητα αλλά με μεταδοτικότητα.

«Δεν είναι πολύ επικίνδυνη νόσος. Η θνητότητα είναι μικρή ως αμελητέα, η διασπορά όμως είναι μεγάλη. Μπορεί σε λίγες μέρες να είναι χιλιάδες τα κρούσματα».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν είναι γνωστό αν κάποια κατηγορία πολιτών ή ευάλωτες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο, ούτε είναι γνωστά στοιχεία για τα παιδιά.

Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα βρέθηκαν σε ανθρώπους που είχαν πολλές σεξουαλικές επαφές.

«Πρέπει να έχουμε προσεκτικότερη σεξουαλική συμπεριφορά, οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι με πολλές σεξουαλικές επαφές» είπε.

Ο κύριος Πουρνάρας τόνισε ότι πρόκειται για μια νόσο που δε μεταδίδεται εύκολα. «Ας είμαστε επιφυλακτικοί και ψύχραιμοι. Σίγουρα οι συνωστισμοί σε κλειστούς χώρους πρέπει να περιοριστούν».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις